Altijd
GRATIS intake
Politie & Justitie Kies jouw specialist Plan jouw intake Specialist begint na betaling Zaak afgehandeld

Jeugdstrafrecht

Je bent minderjarig en bent verdachte in een strafzaak die voor de jeugdrechter zal komen. Een strafblad kan gevolgen voor je hele leven hebben. Juist daarom wordt er bij jongeren veel rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden.

Meer informatie Minder informatie
Zoek zo snel mogelijk juridisch advies
Je hoeft als verdacht niet de waarheid te vertellen
Je hoeft niet mee te werken aan je eigen veroordeling

Laat een specialist naar je probleem kijken

Binnen 1 dag weet je wat de mogelijkheden zijn! Leg het voor aan één van onze meest gewaardeerde en actieve top 3 specialisten!

Binnen 1 dag weet je wat de mogelijkheden zijn! Leg het voor aan één van onze specialisten!

Ik weet niet wie ik moet kiezen! i

Nienke
Advocaat i
Utrecht
12 jaar Ervaring 97 zaken

De intake is gratis, je zit nergens aan vast!

Graciëla
Advocaat i
Capelle aan den IJsel
14 jaar Ervaring 6 zaken

De intake is gratis, je zit nergens aan vast!

Wim
Advocaat i
Barneveld
15 jaar Ervaring 98 zaken

De intake is gratis, je zit nergens aan vast!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

Erg prettig in de omgang. Zou het willen omschrijven als professioneel informeel

Luuk

Menselijke aanpak

T. de Bakkert

Jeugd en straf

Als jongere kom je makkelijk in aanraking met het strafrecht. Laten we het er op houden dat je nu eenmaal wat vaker de grens opzoekt. Vandalisme, voetbalgeweld of drugsgebruik en handel op een festival. Het kan ook heftiger zijn zoals een winkeloverval of straatroof. Het maakt niet uit wat je gedaan hebt als je eenmaal verdacht bent dan heb je recht op juridische bijstand. Voor het jeugdstrafrecht geldt dat je recht hebt op een gespecialiseerde advocaat jeugdstrafrecht.

In het strafrecht geldt dat bij de straf niet alleen gekeken wordt naar de ernst van de daad, maar ook naar de omstandigheden van de verdachte. Je hebt er dus belang bij dat jouw positie zo goed mogelijk naar voren wordt gebracht bij de rechter. Ook is het strafrecht omkleed met veel waarborgen voor de verdachte. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar worden afgeluisterd en een huiszoeking mag ook niet zonder toestemming vooraf. Een goede advocaat zal alle bewijzen doornemen en bekijken of die wel rechtmatig zijn verkregen.

In het jeugdstrafrecht kunnen ook alternatieve straffen worden opgelegd. Er wordt vaker gewerkt met een taakstraf of bureau HALT. Doel van de alternatieve straffen is om gedrag op een positieve manier te veranderen.

Soms worden jeugdzaken ook niet voor de rechter gebracht, maar volgt er slechts een aantekening. Daarmee kan je voorkomen dat je een strafblad krijgt. Een strafblad is namelijk erg onhandig bij het vinden van werk. Zeker bij werk waarvoor een Verklaring Omtrent het Gedrag is vereist.