Verwerkersovereenkomst ICT dienstverlener [VOORBEELD] ∙ Leggle

Waarom een verwerkersovereenkomst als ICT-dienstverlener?

Sinds de AVG in 2018 is ingegaan, ben je als verwerker van persoonsgegevens verplicht om een verwerkersovereenkomst te hebben. Om verwarring te voorkomen: vóór ingang van de AVG heette dit nog een bewerkersovereenkomst. In de praktijk gaat het vaak om ICT-dienstverleners die persoonsgegevens van hun klanten verwerken. Er staat bijvoorbeeld in de verwerkersovereenkomst dat de verwerker de gegevens alleen gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn en dat de verwerker passende maatregelen neemt.

Als IT-bedrijf, online marketingbureau of softwareleverancier krijg je vaak te maken met persoonsgegevens die jouw klanten van personen verzamelen. Deze personen hebben een privacyverklaring of cookiemelding geaccepteerd, waarin ze op de hoogte worden gesteld over hoe hun gegevens worden verwerkt. Worden deze gegevens verstrekt aan een andere partij, zoals een ICT-dienstverlener, dan mag die de gegevens alleen gebruiken zoals met de verzamelaar van de persoonsgegevens wordt afgesproken. Krijg je als online marketing bureau bijvoorbeeld data over het gedrag van klanten op een website, dan mag je die niet zomaar voor iets anders gebruiken. Hier staan dan ook flinke boetes op. Het is een vereiste dat je jouw medewerkers goed op de hoogte stelt van de afspraken in de AVG verwerkersovereenkomst. Bijvoorbeeld door ze een training te geven omtrent privacy en hoe hiermee omgegaan moet worden.

Verwerkersovereenkomst nodig

Ik stel hem voor je op

Ga niet prutsen met een voorbeeld. Een jurist kan zorgen dat jouw verwerkersovereenkomst aan alle juridische eisen voldoet.

Verwerkersovereenkomst of bewerkersovereenkomst?

Voor ingang van de AVG spraken we nog van een bewerkersovereenkomst in plaats van een verwerkersovereenkomst. De veranderingen zitten niet alleen in de naam. De AVG stelt veel strengere eisen aan de verwerkersovereenkomst dan voor de bewerkersovereenkomst gold. In de bewerkersovereenkomst stonden alleen afspraken over beveiliging en melding van datalekken. De AVG vereist dat ook afspraken over andere onderwerpen worden vastgelegd.

 

Voorbeeld verwerkersovereenkomst ICT dienstverlener

Wil je toch eerst kijken naar een voorbeeld verwerkersovereenkomst? Heb je al gezocht bij de KVK voor een voorbeeld? Er zijn genoeg voorbeelden van een verwerkersovereenkomst voor ICT-dienstverleners te vinden. Zoals dit template van Software Zaken. Aan de hand van dit voorbeeld kan je hem zelf opstellen. Maar let op: je verwerkersovereenkomst moet wel aan alle transparantie- en accountability-eisen van de AVG voldoen. Als je daar niet 100% zeker van bent, kun je het best een jurist laten meekijken die hier ervaring mee heeft. Die kan de overeenkomst voor jou opstellen of controleren.

Dit staat over het algemeen in een voorbeeld verwerkersovereenkomst voor een ICT dienstverlener:

 1. Contactgegevens. Je moet hier de contactgegevens invullen van zowel de verantwoordelijke als van de verwerker.
 2. Het onderwerp van de verwerking van persoonsgegevens (productnaam of dienstnaam).
 3. Het doel van de verwerking van persoonsgegevens (verlenen dienst, opsporen fraude, uitbetalen salaris).
 4. De categorie personen over wie de gegevens gaan (klanten, kandidaten, gebruikers, leerlingen).
 5. Het soort gegevens die worden gedeeld (voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, enzovoort).
 6. De duur van de verwerking.
 7. Afspraken over hoe beide partijen ervoor willen zorgen dat er wordt voldaan aan de eisen van de AVG.
 8. Overzicht van beveiligingsmaatregelen die worden getroffen om de persoonsgegevens te beschermen.
 9. Wat er wordt gedaan bij beveiligingsincidenten.

Dit is een beknopt overzicht van wat er in een voorbeeld verwerkersovereenkomst kan staan. Als ICT dienstverlener doe je er goed aan om jouw overeenkomst te laten checken. Elke situatie en elke overeenkomst is anders en je wilt fouten voorkomen.

Zelf opgesteld

Wél laten controleren

Laat mij de overeenkomst voor je controleren. Dan weet je zeker dat je als ICT-dienstverlener aan alle AVG eisen voldoet.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij BKR verwijderen

Wat kun je zelf doen bij een juridische brief:

 • Begin met adresgegevens, plaats, datum, onderwerp en aanhef
 • Maak duidelijk wat je precies eist van de tegenpartij en binnen hoeveel tijd
 • Geen reactie? Neem dan contact op met een jurist om je vervolgstappen te bespreken

Zo helpen wij jou:

Wil jij jouw BKR verwijderen? Vraag een jurist om hulp. Jouw BKR jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een juridische brief:
 • Laat je brief altijd controleren door een jurist
 • Verstuur de brief aangetekend én per gewone post
 • Bewaar een kopie voor jezelf