Wat is een distributieovereenkomst? (VOORBEELD) • Leggle

Wat is een distributieovereenkomst?

Een distributieovereenkomst (of dealerovereenkomst) is een overeenkomst tussen een leverancier van een product of dienst en een distributeur. Een distributeur is een hulpmiddel voor jou als leverancier bij het uitrollen van je verkoopnetwerk. Heeft de overeenkomst betrekking op software of online diensten? Dan noemen we het meestal een resellerovereenkomst. De distributieovereenkomst is niet in de wet geregeld. Je bent dus vrij in het inrichten je eigen distributierelatie. Daarbij moet je een aantal regels in acht nemen.

Er zijn 3 soorten distributieovereenkomsten:

 1. Exclusieve distributieovereenkomst: Als de distributeur in de distributieovereenkomst exclusiviteit krijgt op de promotie en verkoop van een product in een bepaald geografisch gebied.
 2. Exclusieve Afnameovereenkomst: Als de leverancier in de distributieovereenkomst exclusiviteit krijgt op de afname van een product.
 3. Selectieve Distributieovereenkomst: Als de leverancier zijn producten via een netwerk van geselecteerde distributeurs op de markt brengt. De geselecteerde distributeur moet aan bepaalde eisen voldoen om onderdeel van het selectieve netwerk te mogen uitmaken.

Wat staat er in de distributieovereenkomst?

De distributieovereenkomst bevat de afspraken tussen de leverancier en distributeur. Die afspraken kunnen per distributeur verschillen. Ook kan er exclusiviteit worden afgesproken. In dat geval is er dus maar 1 distributeur voor een bepaald product of dienst.

En kunnen over de volgende aspecten afspraken worden gemaakt:

 • Producten en prijzen
 • Exclusiviteit
 • Reclame activiteiten
 • Duur van de distributieovereenkomst
 • Minimum omzet
 • Aansprakelijkheid bij het niet nakomen van de overeenkomst

Internationale distributieovereenkomst

In Nederland hoeft bij beëindiging van de distributieovereenkomst geen vergoeding van goodwill te worden betaald door de leverancier (tenzij dit expliciet wordt afgesproken). De distributeur wordt geacht dit ondernemersrisico te dragen. In sommige landen, zoals België, is dit anders. En er zijn meer regels die in het buitenland anders zijn. Zorg dus, als je naar het buitenland gaat exporteren, dat er een aparte internationale distributieovereenkomst is, die rekening houdt met de regels die in het betreffende land gelden.

Distributieovereenkomst nodig?

Vraag nu aan

Laat een gespecialiseerd jurist hem voor je opstellen of controleren.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij distributieovereenkomst

Wat kan je zelf doen bij zakelijk conflict:

 • Maak zo veel mogelijk duidelijke afspraken en leg ze vast, zo kun je later nog terugkijken wat je bent overeengekomen.
 • Laat contracten opstellen of controleren door een jurist. Er kunnen soms vervelende conflicten ontstaan omdat een contract juridisch niet juist is.
 • Ontsaat er toch een conflict, ga dan zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Laat je ondersteunen door een jurist.

Hulp bij ondernemingsrecht

Het is belangrijk dat je een echte specialist aan je zijde hebt als ondernemer. Kies niet zomaar een advocatenkantoor uit, maar een advocaat ondernemingsrecht met een duidelijk ‘track record’ en een hoge waardering van andere ondernemers. Kies nu jouw advocaat ondernemingsrecht voor een gratis intakegesprek.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij contracten
 • Zorg dat je contract rechtsgeldig is
 • Laat je contract checken door een jurist
 • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden