Aannemingsovereenkomst, waar let je op? ∙ Leggle

Aannemingsovereenkomst voorbeeld

Er moeten een aantal punten compleet en duidelijk worden omschreven in de aannemingsovereenkomst. Dit geeft een helder beeld van wat er opgeleverd wordt voor beide partijen.

 

1. Werk van stoffelijke aard

Bij werk van stoffelijke aard kun je denken aan het bouwen van wegen of huizen of het maken van producten zoals kleding en apparaten. De reparatie hiervan wordt ook vaak gezien als werk van stoffelijke aard.

Is het werk van niet-stoffelijke aard? Dan wordt dat overeenkomst van opdracht genoemd. Hierop zijn andere wettelijke regels van kracht.

2. Totstandbrenging door aannemer

De aannemer verbindt zich om voor de opdrachtgever het werk te gaan realiseren. Hier mogen derde partijen bij worden gehaald. De aannemer hoeft zelf niets te doen, maar blijft wel de hoofdverantwoordelijke. Alle gemaakte afspraken die in het aannemingsovereenkomst staan, moeten worden nagekomen.

 

3. De oplevering

De oplevering moet niet alleen plaatsvinden, maar ook aan bepaalde regels voldoen.

 

4. Buiten dienstbetrekking

Bij een aannemingsovereenkomst is er geen sprake van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en degene die het product oplevert. Anders kan het zijn dat de opdrachtgever iemand in dienst neemt. Wees hier alert op bij een freelancer of ZZP’er. Mocht dit toch het geval zijn, dan zijn de regels van arbeidsrecht hierop van toepassing. De regels van de aannemingsovereenkomst zijn dan niet meer van kracht.

 

5. Vergoeding

In ruil voor het gedane werk zal de opdrachtgever een prijs moeten betalen. Dit kan naast geld ook (gedeeltelijk) een wederdienst zijn. De vergoeding hoeft vooraf niet (helemaal) vast te staan.

Vragen over aannemingsovereenkomst

De stof in een aannemingsovereenkomst is niet altijd even makkelijk te begrijpen. Er mag geen enkel misverstand in komen te staan.

Schakel een jurist in die kritisch naar de afspraken in je aannemingsovereenkomst kan kijken en je kan voorzien van alle details.

 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij BKR verwijderen

Wat kun je zelf doen bij een juridische brief:

  • Begin met adresgegevens, plaats, datum, onderwerp en aanhef
  • Maak duidelijk wat je precies eist van de tegenpartij en binnen hoeveel tijd
  • Geen reactie? Neem dan contact op met een jurist om je vervolgstappen te bespreken

Zo helpen wij jou:

Wil jij jouw BKR verwijderen? Vraag een jurist om hulp. Jouw BKR jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een juridische brief:
  • Laat je brief altijd controleren door een jurist
  • Verstuur de brief aangetekend én per gewone post
  • Bewaar een kopie voor jezelf