Verdacht van winkeldiefstal, wat is de straf? ∙ Leggle

Wat is winkeldiefstal?

Winkeldiefstal is het wegnemen van goederen uit een winkel. Dat spreekt natuurlijk voor zich, maar toch is het niet altijd duidelijk of er ook sprake is van strafbare diefstal. Want wat als je goederen in je tas doet, maar nog niet voorbij de kassa bent? Is dat dan diefstal? En wat als je per ongeluk vergeet om af te rekenen? In principe geldt, dat er pas sprake is van diefstal, als je echt de intentie hebt gehad om goederen uit de winkel mee te nemen zonder daarvoor te betalen. Ook als je de kassa nog niet gepasseerd bent, kán er dus sprake zijn van winkeldiefstal. Vergeet je door bijvoorbeeld drukte om alles goed af te rekenen? Dan is dat juist weer géén diefstal.

Heb je alleen geholpen bij de diefstal? Ook dan kan je aangehouden worden voor winkeldiefstal. Het maakt namelijk niet uit of je zelf de goederen steelt, of dat je de dief alleen hebt geholpen. Wanneer de officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs tegen je is, kan je ook dan een straf krijgen. Ook een poging tot winkeldiefstal kan bestraft worden.

Verdacht van een misdrijf

Je hebt vrije advocaatkeuze.

Je hebt een dagvaarding ontvangen voor een serieus misdrijf. Je kunt je nu het beste zo snel mogelijk laten adviseren door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat.

Wat is de straf voor winkeldiefstal?

Voor een ‘gewone’ winkeldiefstal is de straf een boete of werkstraf. Pas bij (meerdere malen) recidive kan er een gevangenisstraf worden opgelegd. De hoogte van de boete hangt af van de waarde van hetgeen je hebt gestolen.

Het Openbaar Ministerie heeft richtlijnen voor het bepalen van de straffen bij winkeldiefstal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende soorten diefstallen:

 • winkeldiefstal
 • winkeldiefstal met een geprepareerde tas of kleding
 • strooptocht (meerdere winkels achter elkaar bestelen)
 • diefstal op het werk
 • winkeldiefstal met (bedreiging met) geweld na betrapping .

Hoe zwaarder het delict, hoe hoger de straffen. Alle straffen voor winkeldiefstal kan je hier vinden. Naast een straf moet er vaak óók een schadevergoeding worden betaald aan de winkelier. Die vergoeding bedraagt standaard 181,- euro en maak je over aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Deze vergoeding moet je betalen als je wordt gepakt.

De Officier van Justitie zal bij de rechter vaak standaard straffen eisen. Deze strafeisen staan in de richtlijnen van het OM. Het is aan jou of je advocaat om aan te tonen dat in jouw geval deze eis te hoog is. De hoogte van de straf wordt mede bepaald door de aard van het misdrijf en de persoonlijkheid van jou als verdachte. Een goede verdediging gaat dus over beide aspecten.

winkeldiefstal

Advocaat bij winkeldiefstal

Je hebt bij eenvoudige winkeldiefstal meestal geen advocaat nodig. Als het de eerste keer is, krijgt je vaak een schikkingsvoorstel van het OM. Heb je een strafbeschikking of dagvaarding ontvangen? Dan is het wél aan te raden om een advocaat in te schakelen. Want als je door een rechter wordt veroordeeld of akkoord gaat met een schikkingsvoorstel, betekent dit dat je een strafblad krijgt. Het is daarom niet verstandig om hiermee akkoord te gaan als je onschuldig bent, om er dan maar zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Het is belangrijk dat je advies vraagt aan een advocaat wanneer je wordt aangehouden voor diefstal. Verklaar niets aan de politie vóór je in de gelegenheid bent gesteld juridisch advies in te winnen.

OM afdoening of strafbeschikking

Ga nooit zomaar akkoord

Als je akkoord gaat met het voorstel van de Officier van Justitie, dan is er géén hoger beroep meer mogelijk. Je bent dan ook schuldig aan de overtreding of het misdrijf.

Beschuldigd van diefstal zonder bewijs

Als er geen bewijs is van de winkeldiefstal, heb je grote kans om vrijgesproken te worden. Er moet kunnen worden aangetoond dat je de intentie had om de goederen te stelen. Je moet dus niet te snel instemmen met een boete of andere straf als je beschuldigd wordt van winkeldiefstal. Denk je dat er niet voldoende bewijs is? Schakel dan altijd een advocaat in. Een ervaren strafrechtadvocaat kan zorgen dat je vrijspraak krijgt vanwege gebrek aan bewijs.

Dagvaarding ontvangen

Krijg vrijspraak of een lagere straf

Je hebt een dagvaarding ontvangen omdat je verdacht bent van een misdrijf. Je kan zelf je verdediging doen. Je kan ook een in het strafrecht gespecialiseerde jurist inschakelen.

Jezelf aangeven bij de politie

Na de winkeldiefstal kan je geweten gaan wroegen. Of je wordt door de politie op de hielen gezeten en wilt voorkomen dat je hardhandig wordt opgepakt. Daarom wil je jezelf aangeven bij de politie. Ook in dat geval, is het belangrijk om een advocaat in te huren. Die kan je bijstaan tijdens de aangifte en het verhoor door de politie.

Onterecht beschuldigd van diefstal

Een vervelende situatie: je wordt onterecht beschuldigd van diefstal. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Wat vaak voorkomt is dat een werkgever een werknemer beschuldigt van diefstal op het werk. Bijvoorbeeld omdat hij de werknemer daardoor makkelijker kan ontslaan. Word je onterecht beschuldigd van diefstal? Schakel dan altijd een advocaat in. Blijkt achteraf dat je onschuldig bent? Dan kan je soms zelfs een vergoeding eisen voor de schade die je door de valse beschuldiging hebt geleden.

Onterecht verdacht

Ik sta aan jouw kant.

Word je vrijgesproken, dan kan je een vergoeding vragen voor de schade, zoals de kosten van juridische bijstand.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

advocaat winkeldiefstal

Wat kan je zelf doen bij verdenking van diefstal:

 • Teken niet zomaar voor de strafbeschikking, je geeft dan namelijk toe dat je schuldig bent.
 • Je bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep je op jouw zwijgrecht totdat je met een advocaat hebt gesproken.

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een mediator, jurist of advocaat. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij strafrecht
 • Schakel direct juridische hulp in
 • Spreken is zilver, zwijgen is goud
 • Bereid je goed voor op de eventuele zitting