Wanneer is er sprake van huisvredebreuk? ∙ Leggle

Wat is huisvredebreuk?

Een huis is niet zomaar voor iedereen toegankelijk. De bewoners bepalen wie er wel en niet mag binnenkomen. Betreedt iemand jouw huis zonder toestemming, dan is dat huisvredebreuk. Ook als iemand al binnen is, maar je verzoekt hem te vertrekken, heeft hij zich daaraan te houden. Natuurlijk kan er nooit sprake zijn van huisvredebreuk, wanneer iemand bij je in huis woont. Hij heeft dan namelijk het recht om in de woning aanwezig te zijn.

huisvredebreuk

Als er sprake is van huisvredebreuk, kun je daarvoor aangifte doen bij de politie. Huisvredebreuk is namelijk een misdrijf dat strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Gaat het óók om stalking of bedreiging? Dan kun je via de rechter proberen een straat- of contactverbod af te dwingen.

Straat- of contactverbod afdwingen

Samen naar de rechter.

Daar heb je dan wel een strafrecht advocaat voor nodig.

Verschil huisvredebreuk en lokaalvredebreuk

Naast huisvredebreuk, is er lokaalvredebreuk. Dit is in principe hetzelfde, maar dan gaat het niet om een woning. Bij lokaalvredebreuk gaat het om een besloten lokaal of erf – van iemand anders – of een gebouw bestemd voor de openbare dienst. Denk aan binnentreding van een café of winkel door iemand met een caféverbod of winkelverbod. Huisvredebreuk in een woning, wordt meestal iets zwaarder bestraft dan lokaalvredebreuk. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is bij het ingaan van een woning immers groter.

Huisvredebreuk door verhuurder, kan dat? Jazeker, een verhuurder mag niet onaangekondigd en zonder toestemming van de huurder het gehuurde betreden. Wordt een woning tegen de wil van een bewoner binnengedrongen, dan wordt daarmee het huisrecht geschonden.

Inbraak, insluiping en inklimming

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand huisvredebreuk pleegt. Het kan gaan om een ruzie, maar ook om inbrekers. Een inbreker valt een woning stiekem binnen, meestal met het doel om iets te stelen. Dit kan hij doen door inbraak, insluiping of inklimming. Een inbraak is het breken van een slot of raam, waardoor iemand zichzelf toegang verschaft tot een gebouw. Ook zonder ‘braak’ kun je jezelf toegang verschaffen, bijvoorbeeld via de regenpijp of een open raam. Dit heet inklimming. We spreken van insluiping als iemand stiekem via een normale toegangswijze een gebouw binnenkomt. Bij een inbraak wordt bijna altijd aangifte gedaan bij de politie. Is diefstal het doel van de huisvredebreuk, dan zal de straf meestal zwaarder zijn dan in andere situaties.

Welke straf staat er op huisvredebreuk?

Van huisvredebreuk doet men meestal aangifte bij de politie. Kan het delict bewezen worden, dan staat er een straf op. Het is immers een misdrijf. Meestal zal iemand voor huisvredebreuk of lokaalvredebreuk een boete krijgen. Ben je het niet met de boete eens? Dan zal je binnen 14 dagen verzet moeten instellen tegen de strafbeschikking.

De maximum straf die je kunt krijgen voor huisvredebreuk is een gevangenisstraf van 1 jaar. In de praktijk gebeurt dit niet vaak. Meestal wordt er een geldboete opgelegd of hoogstens een werkstaf. Is er ook sprake van braak of vernieling? Dan kan de benadeelde partij een schadevergoeding eisen. Hij stelt jou aansprakelijk voor de geleden schade. In dat geval heb je een advocaat nodig met kennis van strafrecht én aansprakelijkheid.

Krijg je een strafbeschikking of dagvaarding?

Ik sta aan jouw kant.

Als je meent onschuldig te zijn, moet je de strafbeschikking niet betalen. Dien samen met jouw jurist verzet in binnen 14 dagen.

Word je beschuldigd van huisvredebreuk?

Je wordt beschuldigd van huisvredebreuk of lokaalvredebreuk. Wat doe je dan? Laat je allereerst goed adviseren door een strafrecht jurist. Die kan vertellen wat je het beste kunt zeggen tijdens het verhoor bij de politie. Ook kan hij het proces-verbaal voor je opvragen bij het OM en je bijstaan tijdens de terechtzitting bij de politierechter. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met een expert op dit gebied.

Straat- en contactverbod afdwingen

Word je lastiggevallen door je ex of een stalker? Dan is aangifte doen van huisvredebreuk vaak niet genoeg. Als je vaker wordt lastiggevallen, kun je een contactverbod of straatverbod eisen bij de rechter. Je moet je dan laten bijstaan door een gespecialiseerde jurist of advocaat. Die weet namelijk precies welke eisen en voorwaarden er gelden voor toewijzing van zo’n verbod.

Wordt je beschuldigd van huisvredebreuk of wil je een contact- of straatverbod afdwingen? Vind hier jouw advocaat strafrecht!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huisvredebreuk

Wat kun je zelf doen bij strafrecht

  • Schakel een jurist of advocaat in om je bij te staan tijdens de zitting
  • Zeg geen dingen die tegen je gebruikt kunnen worden
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om je onschuld te bewijzen

Zo werkt Leggle:

Als verdachte of als slachtoffer kun je te maken krijgen met justitie. Vraag in dat geval altijd advies aan jurist. De belangen zijn te groot om dat niet te doen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij strafrecht
  • Schakel direct juridische hulp in
  • Spreken is zilver, zwijgen is goud
  • Bereid je goed voor op de eventuele zitting