Dagvaarding: wat is een dagvaarding? · Leggle

Wat is een dagvaarding?

Je krijgt een dagvaarding meestal van de (gerechts)deurwaarder. Het is een officiële brief waarin staat dat je op een bepaalde dag en tijd voor een bepaalde rechtbank moet verschijnen. Dat kan allerlei redenen hebben. Ten eerste is het belangrijk wat voor soort dagvaarding het is. Er zijn twee opties. Bij een strafrechtelijke dagvaarding word je verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Krijg je een civiele dagvaarding, dan heb je een geschil met een andere burger of onderneming.

Wat is een dagvaarding? De dagvaarding is het begin van een gerechtelijke procedure. Het versturen ervan zorgt dat de rechter zich over het geschil of de strafzaak kan buigen. Beide partijen worden zo op de hoogte gesteld van de zaak. Dat betekent niet, dat zij niet meer onderling naar een oplossing mogen zoeken. Tot de uitspraak van de rechter, kun je er ook voor kiezen een schikking te treffen.

dagvaarding

Dagvaarding in het strafrecht

Een strafrechtelijke dagvaarding krijg je als je ergens van wordt verdacht. Hij wordt opgesteld door de officier van justitie. In de dagvaarding staat precies van welke strafbare feiten ze je verdenken. Deze omschrijving kan vrij ruim zijn en is niet altijd even goed te begrijpen. Als je er niet uitkomt, kun je het best een jurist om advies vragen. Deze kan je precies vertellen wat er in de dagvaarding wordt bedoeld. Bewijzen worden nooit met een strafrechtelijke dagvaarding meegestuurd. Daarvoor moet de verdachte (of zijn advocaat) een verzoek indienen bij het OM. Het OM stuurt dan haar dossier op met getuigenverklaringen, foto’s, uitwerkingen van verhoren enzovoort.

Dagvaarding in het civiele recht

Een dagvaarding in het civiele recht is een stuk uitgebreider. In een civiele dagvaarding staan de gegevens van de deurwaarder en van degene die de dagvaarding in ontvangst heeft genomen (dat kan ook een huisgenoot zijn). Een civiele dagvaarding wordt meestal opgesteld door een jurist. De inhoud moet aan een heleboel juridische eisen voldoen. Naast de tijd en datum dat je bij de rechter moet verschijnen, wordt ook gelijk de bevoegde rechtbank aangewezen. Maar het grootste verschil is dat alle bewijzen direct worden meegestuurd. De civiele dagvaarding is het begin van een dagvaardingsprocedure bij de kantonrechter.

Gaat het om een kort geding? Dan is een dagvaarding niet altijd nodig. Daarnaast gelden de normale dagvaardingstermijnen niet, maar zijn er kortere termijnen.

Tip: Worden er fouten gemaakt in de dagvaarding? Dan is hij niet meer geldig, hij kan dan nietig worden verklaard.

Wat moet ik doen als ik een dagvaarding heb ontvangen?

Je hebt een dagvaarding gekregen, wat doe je dan? Wat je zeker niet moet doen is de dagvaarding negeren of weggooien. Dat is slechts uitstel van executie. Als je niet komt opdagen bij de zitting, kan je verstek veroordeeld worden. Je wordt dan sowieso schuldig bevonden. Daarna moet je dus in hoger beroep of ‘verzet’ gaan. Ga dus liever naar een jurist als je een dagvaarding krijgt. Die kan precies vertellen waarvoor je precies gedagvaard bent én wat je mogelijkheden zijn.

 1. Check waar en wanneer je bent opgeroepen: staat dit er niet, of onduidelijk, dan is er als snel sprake van een nietige dagvaarding.
 2. Bekijk waarvan je precies wordt verdacht: dit staat beschreven in de dagvaarding.
 3. Vraag een jurist om advies: die kan vertellen wat je mogelijkheden zijn en of je een advocaat nodig hebt of niet.
 4. Schakel eventueel een advocaat in: deze heb je bij Leggle zo gevonden. Kies jouw rechtsgebied en vind de advocaat die bij je past.
 5. Geen advocaat? Vraag alle stukken op en geef eventuele getuigen door.

Ben je het niet eens met de dagvaarding?

Dan kun je er (bij een strafrechtelijke dagvaarding) bezwaar tegen indienen. Je hebt hiervoor 8 dagen de tijd. Dit bezwaarschrift richt je aan de rechtbank waar je moet voorkomen. Beschrijf zo duidelijk mogelijk waarom je het niet eens bent met de dagvaarding. Je kan bijvoorbeeld uitleggen waarom je vindt dat je niet schuldig bent. Is de rechter niet overtuigd, dan gaat de zaak alsnog door. Overleg met een jurist of het bezwaar in jouw geval zin heeft.

Als je het niet eens bent met een strafbeschikking, dan kun je daartegen verzet instellen. Dit doe je schriftelijk binnen een termijn van 14 dagen.

Bij een civiele dagvaarding zit het weer anders. Als je het niet eens bent, zijn er 3 mogelijkheden: je reageert schriftelijk, mondeling of je reageert niet. Een schriftelijk reactie heet ook wel conclusie van antwoord. In deze brief leg je uit waarom je het oneens bent en voeg je bewijzen toe, je hoeft dan niet meer naar de zitting te komen. Reageer je niet? Dan kan de rechter de tegenpartij gelijk geven (verstekvonnis). Als dat zo is, ga je daarna in verzet.

Heb ik een advocaat nodig?

Heb je een advocaat nodig als je een dagvaarding krijgt? Dat staat in de dagvaarding. Heel vaak is een advocaat niet verplicht. Als je moet voorkomen bij de politierechter of kantonrechter, mag je jezelf verdedigen. Of dat ook verstandig is, dat is een ander verhaal. Zelf heb je meestal niet voldoende juridische kennis en je bent emotioneel betrokken bij de zaak. In zaken waarin je jezelf mag verdedigen, is een goede jurist zijn geld waard. Hij ziet wat er mis is met de dagvaarding, waar de tegenpartij een zwakke plek heeft én weet hoe de juridische gang van zaken is tijdens, maar ook voorafgaand aan de zitting.

Bij sommige zaken ben je wél verplicht een advocaat in te schakelen, bijvoorbeeld in familiezaken (zoals echtscheidingen en omgangsregelingen) of zaken met een groot belang. Bij Leggle heb je jouw jurist of advocaat gelukkig snel gevonden. De intake is gratis!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij in beslag genomen auto

Wat kun je zelf doen bij een dagvaarding

 • De dagvaarding negeren of verscheuren heeft geen zin
 • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om je onschuld te bewijzen
 • Schakel een jurist in voor advies en om je (indien nodig) bij staan tijdens de zitting

Zo helpen wij jou:

Je hebt een dagvaarding ontvangen: wat nu? Of het nu gaat om het civiele recht of strafrecht, het is altijd slim om juridisch advies te vragen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij strafrecht
 • Schakel direct juridische hulp in
 • Spreken is zilver, zwijgen is goud
 • Bereid je goed voor op de eventuele zitting