Auto in beslag genomen door politie? · Leggle

Auto in beslag genomen door politie

Als je auto in beslag genomen door politie wordt, kunnen daar allerlei redenen voor zijn. Ten eerste kan het zijn, omdat de politie de auto nodig heeft vanwege onderzoek. Er is een strafbaar feit gepleegd en jouw auto was daar (mogelijk) bij betrokken. De politie kan je auto dan in beslag nemen met het oog op waarheidsvinding. Je kan de inbeslagname ook aan jezelf te wijten hebben. Misschien heb je geen rijbewijs of je vertoont gevaarlijk rijgedrag. Als je veel te hard rijdt – een overschrijding van 100% van de toegestane snelheid – wordt je auto in beslag genomen door politie.

Mijn auto is in beslag genomen

Laat mij helpen om hem terug te krijgen.

Een eerste verzoek om die spullen terug te geven kun je zelf maken. Als het verzoek wordt afgewezen kun je een strafrecht jurist inschakelen om je te helpen.

Er kunnen ook financiële redenen zijn. Soms wordt een dure auto in beslag genomen, om geld terug te betalen dat illegaal is verkregen. Dit heet ontneming van wederrechtelijk voordeel. Wordt er beslag gelegd vanwege openstaande boetes? Dan is dat juridisch gezien geen inbeslagname, maar een ‘buitengebruikstelling’. Een dwangmaatregel om je te dwingen tot het betalen van je boetes.

auto-in-beslag-genomen-door-politie

Rijden zonder rijbewijs

Ook rijden zonder rijbewijs kan leiden tot een in beslag genomen auto. Dat gebeurt niet zomaar. Pas bij twee keer rijden zonder rijbewijs in drie jaar, mag een auto worden meegenomen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een vriend je auto leent en er zonder rijbewijs in rijdt. Jóuw auto wordt dan in beslag genomen. In dat geval kun je hem meestal wel terugkrijgen. Je kan je auto terugkrijgen als:

 • de auto van een ander is, die niet wist dat de bestuurder niet mocht rijden
 • het de eerste overtreding is in drie jaar
 • het rijbewijs is inmiddels (terug) verkregen
 • de waarde van de auto is zo hoog, dat de kans klein is dat de rechter hem later zal afpakken

Buitengebruikstelling auto

Een bijzonder geval is de zogenaamde buitengebruikstelling van een voertuig. Dit is een soort beslag, maar geen echte beslaglegging. Het is een dwangmiddel dat toegepast kan worden om iemand te dwingen om openstaande boetes te betalen. Dit dwangmiddel gaat zelfs zover dat voertuigen van derden, zoals die van een verhuurbedrijf, buiten gebruik kunnen worden gesteld totdat alle boetes zijn betaald.

Bezwaar indienen

Als je het niet eens bent met de inbeslagname van je auto, dan kun je bezwaar indienen. Dat doe je met een klaagschrift. De kans dat je je auto terugkrijgt heeft te maken met de reden van de beslaglegging, je persoonlijke omstandigheden en de vraag of er een verdenking tegen je is. Of je je auto terugkrijgt is dus van veel factoren afhankelijk. Juist daarom is het slim om altijd een klaagschriftprocedure te starten. Laat je daarin bijstaan door gespecialiseerde jurist. Bij Leggle heb je jouw jurist zo gevonden.

Ik wil mijn auto terug.

Samen starten we de procedure.

Een jurist kan voor jou kijken wat de kans is dat je jouw auto terugkrijgt. Het starten van een klaagschriftprocedure is in bijna alle gevallen verstandig.

Wanneer krijg je je auto terug?

Jij wilt zo snel mogelijk je auto terug. Of dat kan, hangt van allerlei dingen af. Het is ten eerste belangrijk dat de politie klaar is met het onderzoek. Daarnaast kijkt de rechter naar je persoonlijke omstandigheden en de reden van inbeslagname. Daarnaast mag het voertuig niet bij een strafbaar feit betrokken zijn. Mogelijke redenen voor teruggave zijn:

 • dat de auto niet betrokken is geweest bij een strafbaar feit
 • dat de auto van een ander is, die niet weet dat er een strafbaar feit met de auto is gepleegd
 • dat de politie voldoende tijd heeft gehad om onderzoek te doen

In veel gevallen lukt het een auto terug te krijgen. Het is dan wel belangrijk dat een gespecialiseerde jurist een uitvoerig en goed onderbouwd klaagschrift indient. Je hebt namelijk maar één keer de kans om je auto terug te krijgen. In hoger beroep gaan is niet mogelijk.

Je hebt maar één kans

Goede juridische hulp is daarom essentieel.

Is jouw auto in beslag genomen door politie? Vind hier jouw jurist gespecialiseerd in ‘in beslag genomen goederen’. Die zorgt dat jij jouw auto zo snel mogelijk terugkrijgt.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij in beslag genomen auto

Wat kun je zelf doen bij strafrecht

 • Schakel een jurist of advocaat in om je bij te staan tijdens de zitting
 • Zeg geen dingen die tegen je gebruikt kunnen worden
 • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om je onschuld te bewijzen

Zo helpen wij jou:

Je wilt je in beslag genomen auto natuurlijk zo snel mogelijk terug. Daarom is het belangrijk dat de juiste stappen worden genomen. Een jurist gespecialiseerd in strafrecht helpt je daarbij. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij strafrecht
 • Schakel direct juridische hulp in
 • Spreken is zilver, zwijgen is goud
 • Bereid je goed voor op de eventuele zitting