Strafrecht: wat is strafrecht? · Leggle

Wat is strafrecht?

In het strafrecht staan welk gedrag strafbaar is en welke straffen je daarvoor kunt krijgen. Deze regels staan in de wet. Iedere Nederlander heeft zich hieraan te houden. Als je de wet overtreedt, kun je in aanraking komen met de politie of een rechtszaak aan je broek krijgen. In tegenstelling tot een civiele rechtszaak, gaat een strafzaak altijd tussen het Openbaar Ministerie en de verdachte. Het slachtoffer heeft een kleine rol, maar mag wel aanwezig zijn en spreken tijdens de zitting. Ook kan het slachtoffer een verzoek indienen tot schadevergoeding.

strafrecht

Hoe verloopt een strafrechtelijke procedure?

Als een strafbaar feit is gepleegd, dan zal het slachtoffer zich vaak melden bij de politie. De Officier van Justitie kan de zaak vervolgens voorleggen aan de rechter. De rechter doet vervolgens een uitspraak op basis van het strafrecht. Hij kan een schadevergoeding opleggen, maar ook een gevangenisstraf of een taakstraf. Een strafrechtelijke procedure verloopt als volgt:

 1. Vooronderzoek: De politie en het OM doen onderzoek naar de gepleegde feiten en de verdachte.
 2. Dagvaarding: De officier van justitie beslist of en wanneer je zaak voor de rechter komt. Als dat zo is, ontvang je een dagvaarding.
 3. Zitting: Bij een strafprocedure is altijd een zitting. Het is verstandig je bij te laten staan door een jurist of advocaat.
 4. Uitspraak: De rechter doet vervolgens een uitspraak. Er zijn drie opties: je wordt vrijgesproken, je krijgt een straf opgelegd of je wordt ontslagen uit alle rechtsvervolging (bijvoorbeeld als het gaat om zelfverdediging).
 5. Hoger beroep: Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, dan kun je (meestal) in hoger beroep gaan.

Strafrecht: Overtreding of misdrijf?

Een strafbaar feit wordt ook wel een delict genoemd. In het strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten delicten: misdrijven en overtredingen. Misdrijven zijn zware/zwaardere delicten waar meestal een hoge straf op staat. Bijvoorbeeld diefstal, mishandeling, rijden onder invloed en het witwassen van geld. Overtredingen zijn lichte of lichtere delicten. Het kan gaan om bellen achter het stuur, burengerucht of openbaar dronkenschap.

Heb ik een advocaat nodig?

Een veroordeling kan grote gevolgen hebben. Laat je daarom altijd bijstaan door een jurist gespecialiseerd in strafrecht. Bedenk je dat een Officier van Justitie er niet is voor jouw belang. Die let alleen op het opsporingsbelang. Het OM en de politie worden afgerekend op het aantal veroordelingen en boetes. Dat is zeker niet jouw belang. Over overtredingen wordt meestal beslist door de kantonrechter. In dat geval heb je aan een jurist genoeg. Gaat het om een misdrijf, dan kun je niet zonder advocaat.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij strafrecht

Wat kun je zelf doen bij strafrecht

 • Schakel een jurist of advocaat in om je bij te staan tijdens de zitting
 • Zeg geen dingen die tegen je gebruikt kunnen worden
 • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om je onschuld te bewijzen

Zo werkt Leggle

Als verdachte of als slachtoffer kun je te maken krijgen met justitie. Vraag in dat geval altijd advies aan jurist. De belangen zijn te groot om dat niet te doen. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij strafrecht
 • Schakel direct juridische hulp in
 • Spreken is zilver, zwijgen is goud
 • Bereid je goed voor op de eventuele zitting