Onderhandse lening, hoe werkt dat eigenlijk? ∙ Leggle

Wat is een onderhandse lening precies?

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van de bank. Je leent bijvoorbeeld geld van je ouders, een vriend of een vermogende kennis. En andersom: als jij geld uitleent aan iemand anders is er ook sprake van een onderhandse lening. Zo’n onderhandse lening gaat niet langs het Bureau Krediet Registratie (BKR). En daar ligt ook het gevaar. Het BKR registreert namelijk kredieten en beperkt daarmee de financiële risico’s. Een voordeel van onderhands lenen is dat je bij dit type lening zelf de voorwaarden kunt bepalen en de rente meestal lager is dan bij de bank.

onderhandse-lening

Onderhands geld lenen van familie

Je hebt geld nodig. Misschien om schulden af te betalen, een eigen bedrijf te starten of een huis te kopen. Je kunt dan een lening nemen bij de bank. Helaas gaat dat niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld door een BKR registratie. Een andere optie is geld lenen bij familie. Maar is dat verstandig? Onderhands geld lenen bij familie is niet zonder risico. Als je de lening niet kun aflossen zorgt dat voor teleurstelling, ruzies of in het uiterste geval een breuk met familieleden. Dát wil je natuurlijk voorkomen. Bij een onderhandse lening is het daarom extra belangrijk om de afspraken goed vast te leggen. Dat doe je in een leningsovereenkomst.

fixprice-2BKR verwijderen
Krijg je geen lening door een BKR registratie? Misschien kun je de BKR verwijderen.

Onderhands geld uitlenen aan familie

Klopt er een familielid of vriend bij jou aan om geld te lenen? Natuurlijk wil je graag helpen, maar denk hier van te voren goed over na. Je wilt namelijk niet dat de lening tussen jullie vriendschap in komt te staan. Stel jezelf daarom eerst een aantal vragen, vóór je daadwerkelijk overgaat tot het verstrekken van een onderhandse lening.

 1. Kun je het geld missen? Als je het niet kunt missen, kun je het beter niet uitlenen. Om je eigen situatie goed in te kunnen schatten, kun je gebruik maken van de Risicometer Lenenvan NIBUD.
 2. Zit het familielid al diep in de schulden? Met een nieuwe lening, maak je zijn financiële problemen vaak alleen maar groter.
 3. Kun je op een andere manier helpen? Een lening is niet altijd de oplossing. Misschien kun je de administratie op orde brengen, de schulden in kaart brengen of een aanvraag doen voor schuldhulpverlening.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand geld wil lenen. Heeft iemand al financiële problemen? In dat geval raad het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) het af om geld te lenen. Als de tegenpartij de schuld niet aflost, wordt jij schuldeiser. Je zult dan zelf het geleende bedrag moeten gaan innen, en je kunt daardoor zelf óók in de financiële problemen raken. Daar schiet uiteindelijk niemand wat mee op.

Hoe zit het met de belasting?

Zowel de lener als uitlener, moet het (uit)geleende bedrag opgeven bij de Belastingdienst. Dat doe je bij je belastingaangifte. Als je geld uitleent geef je dit bedrag op als bezitting in box 3. Het maakt daarbij niet uit waar de lening voor dient. Gaat het niet om een lening voor een eigen woning, dan kan de lener het bedrag als schuld aangeven in box 3.

Hypotheek verstrekken aan een vriend

Leen je geld uit aan iemand ten behoeve van zijn woning? Degene die het bedrag leent, moet dit dan doorgeven aan de Belastingdienst. De lener mag de rente dan in aftrek brengen als hypotheekrente, maar daar zitten wel voorwaarden aan. Die kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Rentepercentage bij een onderhandse lening

Bij een onderhandse lening kunnen jullie zelf het rentepercentage bepalen. Vraag wel altijd een marktconforme rente. Niet om jezelf te spekken, maar omdat de lening anders wordt gezien als een schenking. Grote kans dat je dan schenkbelasting moet betalen. Denk bij een onderhandse lening aan een rentepercentage van rond de 6%.

Benieuwd wat de schenkbelastingtarieven zijn? In de onderstaande tabel zijn de percentages voor 2017 te zien. Reken je geen rente? Dan zul je dit percentage aan schenkbelasting moeten betalen.

Waarde schenking Partner en (pleeg)kinderen Kleinkinderen Overigen
€ 0 – € 122.268 10% 18% 30%
€ 122.269 en meer 20% 36% 40%

Overigens kun je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Hieronder zijn de vrijstellingen te zien. Voor dergelijk lage bedragen ben je dus niet verplicht een rentepercentage te rekenen.

Relatie  Vrijstelling
Kinderen € 5.277
Eenmalige vrijstelling kinderen 18-40 jaar € 25.322
Eenmalige vrijstelling kinderen 18-40 jaar voor huis of een dure studie € 52.752
Anderen € 2.111

Wil je eigenlijk minder rente vragen? Je kunt elk jaar het bedrag aan rente tót de jaarlijkse vrijstelling terugschenken. Betaal je bijvoorbeeld € 1.000 rente, dan kan de ander op papier € 1.000 terugschenken. Zo betaal je geen rente én geen belasting.

Belangrijk: een leningsovereenkomst opstellen

Jullie zijn het eens: je gaat over tot het verstrekken van een onderhandse lening. Om welk bedrag het ook gaat, zorg altijd dat je de afspraken op papier zet. Maak afspraken over:

 • Het bedrag dat wordt uitgeleend
 • Wordt het bedrag in één keer of in termijnen betaald?
 • Wat is de looptijd van de lening?
 • In wat voor termijnen wordt de lening afgelost?
 • Wordt er rente betaald en hoeveel?
 • Waarvoor mag het geld worden gebruikt?
 • Eventueel: ‘wat als de lening niet wordt terugbetaald’.

Een schuldbekentenis is de minst officiële vorm van vastleggen. Je kunt dit contract zelf opstellen en door beide partijen laten ondertekenen. Vermeld de datum, naam en adres van beide partijen en het bedrag in cijfers én letters. Overigens kun je een schuldbekentenis voor kleine bedragen ook in simpeler vorm opstellen, bijvoorbeeld via een mailtje of WhatsApp bericht.

Gaat het om een groot bedrag, dan kun je dit beter op een meer officiële manier vastleggen. Laat daarvoor een leningsovereenkomst opstellen door een jurist. Zo weet je zeker dat het contract aan alle juridisch eisen voldoet. Ook kun je de lening laten vastleggen bij de notaris. Dit heeft als voordeel dat het eventuele bewijsproblemen kan voorkomen.

Leningsovereenkomst nodig? Vind hier jouw jurist gespecialiseerd in contractenrecht.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij onderhandse lening

Wat kun je zelf doen bij onderhandse lening

 • Stel altijd een leenovereenkomst op bij een onderhandse lening
 • Vraag een marktconforme rente, anders wordt de lening gezien als een schenking en betaal je schenkbelasting
 • Laat je goed adviseren, misschien is de lening deels aftrekbaar

Zo helpen wij jou:

Onderhands geld uitlenen of lenen? Schakel een jurist in voor het opstellen of controleren van jullie leningsovereenkomst. Een goede overeenkomst kan veel ellende voorkomen. Jouw jurist contractenrecht heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij contracten
 • Zorg dat ze rechtsgeldig zijn
 • Laat je voorwaarden altijd checken door een jurist
 • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden