Domeinnaamrecht: overnemen of opeisen • Leggle

Wat houdt domeinnaamrecht in

In principe vallen domeinen niet onder het merkenrecht. Toch kán een domeinnaam beschermd zijn op grond van het handelsnaamrecht en merkrecht of zelfs het auteursrecht. Bijvoorbeeld als de domeinnaam een bepaalde geregistreerd merknaam bevat. In dat geval kan de domeinnaam iemand toekomen, of geclaimd worden. Een domeinnaam claimen op grond van jouw merkrecht of handelsnaamrecht is dus mogelijk.

Een domeinnaam overnemen

Is iemand anders eigenaar van de domeinnaam die jij graag wilt hebben? Dan kun je de eigenaar benaderen en de domeinnaam overnemen. Hier moet over het algemeen een bedrag voor worden betaald.

  • Contact opnemen met de eigenaar
  • Overeenkomst sluiten
  • Domeinnaam verhuizen
  • Domeinnaam op eigen naam zetten

Bij het overnemen van een domeinnaam is een goede overeenkomst noodzakelijk. Je wilt niet een betaling doen voor een domeinnaam die uiteindelijk niet wordt geleverd . Een gespecialiseerde jurist kan deze overeenkomst voor je opstellen.

Houd er rekening mee dat de naam van een domeinnaam voor zoekmachines geen waarde meer heeft. Een hoog bedrag neertellen voor een domeinnaam met een bepaald zoekwoord erin is dus verspilde moeite.

Domeinnaam overnemen

Eerst een contract

Zorg eerst dat de overname zwart-op-wit staat, voordat je een betaling doet.

Schakel een domeinnaam jurist in

Soms kun je op grond van het handelsnaamrecht, merkenrecht of auteursrecht een bepaalde domeinnaam opeisen. Een domeinnaam jurist kan je daarmee helpen. Hij kan dan een juridische brief sturen naar de partij die inbreuk pleegt of -als de brief niet helpt- een civiele procedure starten.

Ook voor andere zaken zoals domeinnaamkaping, onrechtmatige domeinnamen, overdracht van domeinnamen, bezwaring van domeinnamen, beslag op domeinnamen en geschillen over domeinnamen kun je een jurist inhuren.  Ligt de zaak ingewikkelder of kom je er niet uit met de andere partij, dan is er mogelijk een advocaat nodig.

Domeinnaam opeisen

Daar help ik je bij

Een jurist gespecialiseerd in domeinnaamrecht kan jou vertellen wat je rechten zijn.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij domeinnaamrecht

Wat kan je zelf doen bij een zakelijk conflict:

  • Maak zo veel mogelijk duidelijke afspraken en leg ze vast, zo kun je later nog terugkijken wat je bent overeengekomen.
  • Laat contracten opstellen of controleren door een jurist. Er kunnen soms vervelende conflicten ontstaan omdat een contract juridisch niet juist is.
  • Ontsaat er toch een conflict, ga dan zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Laat je ondersteunen door een jurist.

Hulp bij ondernemingsrecht

Het is belangrijk dat je een echte specialist aan je zijde hebt als ondernemer. Kies niet zomaar een advocatenkantoor uit, maar een advocaat ondernemingsrecht met een duidelijk ‘track record’ en een hoge waardering van andere ondernemers. Kies nu jouw advocaat ondernemingsrecht voor een gratis intakegesprek.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij contracten
  • Zorg dat je contract rechtsgeldig is
  • Laat je contract checken door een jurist
  • Vermijd oubollig taalgebruik en moeilijke woorden