Wat is merkenrecht? Vind jouw advocaat ∙ Leggle

Wat is merkenrecht?

Merken vind je overal: Coca-Cola, Philips, DAS… noem maar op. In het dagelijks leven ontkom je er tegenwoordig niet aan. Een merk laat zien van wie het product is en wekt – als het goed is – vertrouwen. Een sterk merk is van onschatbare waarde. Daarom is het merkenrecht ook zo belangrijk. Dit zijn de regels die merken beschermen, zodat niet iedereen zomaar jouw naam of logo kan gebruiken. Er zijn drie soorten merken: woordmerken, beeldmerken en vormmerken. Het merkenrecht is simpel gezegd: het recht om als enige een merk te mogen gebruiken. Als jij je merk hebt geregistreerd, ben je merkhouder. Jouw merk is dan van jou.

merkenrecht

Intellectueel eigendom

Je hebt een product onder een bepaald merk op de markt gebracht. Je wilt dan niet, dat iemand anders precies hetzelfde doet. Hij brengt bijvoorbeeld een soortgelijk product op de markt onder dezelfde merknaam. Hij profiteert dan van jouw goede naam, die je met veel tijd en inspanning hebt opgebouwd. Dat wil je niet. Jouw idee of merk, noemen we ook wel intellectueel eigendom. Het zijn geen spullen die iemand kan stelen, maar ideeën. Het merkenrecht is er om jouw merk te beschermen. Wil je voorkomen dat anderen met jouw intellectueel eigendom aan de haal gaan? Dan kun je het merk registreren.

Merkregistratie

Alleen door je merk te registreren, kun je wat beginnen tegen iemand die jouw merknaam gebruikt. Je merk registreren (of deponeren), kun je in principe zelf doen. Toch is het slim een expert of merkenbureau te laten helpen, want de registratieprocedures zijn vaak ingewikkeld. Is je merkenrecht verkeerd geregistreerd, dan kun je niets beginnen tegen eventuele merkinbreuk. Merkenrecht voor alléén Nederland bestaat niet. Je moet voor merkregistratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) zijn. Wil je het merk in meerdere landen, Europa of zelfs wereldwijd registreren? Dan gaat je dat ook meer geld kosten.

Wat kan ik als merk registreren?

Het doel van merkenrecht is merkbescherming. Om je merk te kunnen beschermen, moet je het wel eerst vastleggen. Je kan niet zomaar alles als merk registreren. Jouw merk moet namelijk herkenbaar zijn, het moet onderscheidend vermogen hebben. De naam mag niet zeggen wat het product is. Dus als je appels verkoopt, mag je merk niet ‘appel’ heten. Een computermerk mag dat dan weer wel. Je kan het volgende als merk registreren:

 • Woordmerk: woorden en/of cijfers (‘Coca-Cola’ en ‘Apple’)
 • Beeldmerk: afbeeldingen en logo’s
 • Vormmerk: de vorm van een herkenbare verpakking
 • Kleurmerk: het geel van Zwitsal
 • Klankmerk: een geluid uit een commercial

Heb je een merk geregistreerd? Dan is jouw merkenrecht verhandelbaar, je kunt het verkopen. Ook mag je anderen toestemming geven om (tegen vergoeding), gebruik te maken van jouw merk. Dit heet een licentie.

Hoe lang is een merkregistratie geldig? In de meeste landen is dat 10 jaar. Wil je jouw merkenrecht behouden, vraag dan op tijd verlenging aan. Maak je geen gebruik van je merk dan kan het al na 3 of 5 jaar vervallen.

Merkenrecht bewaken

Merkenrecht registreren is niet genoeg, je moet het ook (laten) bewaken. Dat wil zeggen: je houdt in de gaten of er geen merken worden geregistreerd die te veel op jouw merk lijken. Het registratiebureau doet dit namelijk niet voor je. Zie je dat iemand anders jouw merk gebruikt? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit heet ‘oppositie indienen’ of ‘een oppositieprocedure starten’.

Inbreuk merkenrecht

Wat doe je als iemand jouw merk gebruikt? Hij verkoopt een vergelijkbaar product onder dezelfde naam. Of zijn vergelijkbare merk, doet jouw merk schade aan. Wanneer je vermoedt dat er sprake is van merkinbreuk, kun je naar de rechter gaan. Vraag altijd eerst een merkenrecht jurist naar de mogelijkheden. Die kan namelijk goed inschatten of je kans maakt, als je een bezwaarprocedure begint.

Een sommatiebrief sturen is de eerste stap om de ander ertoe te bewegen het gebruik van jouw merk te staken. Een merkrecht advocaat of jurist kan dit voor je doen. Onder bepaalde voorwaarden kun je een online oppositie indienen.

Komt de zaak voor de rechter? Dan kun je eisen dat de tegenpartij het gebruik van jouw merk staakt en een schadevergoeding eisen. Eén van de dingen waar de rechter naar kijkt is het verwarringsgevaar. In hoeverre lijken de merken op elkaar? En hoe groot is de kans dat mensen ze zullen verwarren? Door gebruik van dezelfde kleuren, vormen of geluiden kunnen merken teveel op elkaar lijken. Deze ‘verwarringsfactor’ bepaalt meestal, of er wel of niet sprake is van merkinbreuk.

Wordt jouw merkenrecht geschonden? Een merkenrecht advocaat kan je helpen om dat -wat van jou is- te beschermen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

merkenrecht

Wat kun je zelf doen bij een merkenrecht

 • Zorg voor merkregistratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
 • Verzamel alle correspondenties, publicaties, advertenties, telefoongesprekken en bonnetjes omtrent de merkinbreuk
 • Handel op tijd, na vijf jaar kun je niets meer tegen de merkinbreuk beginnen

Zo helpen wij jou:

Heb je een geschil over jouw merk of wil je hulp bij merkregistratie? Dan kun je naar een merkenrecht jurist of advocaat. Die heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een merkenrecht
 • Controleer op registratie van inbreuk makende merken
 • Het instellen van oppositie moet binnen 2 maanden
 • Schakel juridische hulp in bij een conflict