Vuurwerkletsel of vuurwerkschade claimen? · Leggle

Vuurwerkschade

Een ongeluk met vuurwerk is zo gebeurd. Je auto, brievenbus of ruiten hebben vuurwerkschade opgelopen. Jij wilt een schadevergoeding, voor de kosten die je moet maken om het te herstellen. In eerste instantie ga je daarvoor naar je verzekering. Alles wat bij je huis hoort – zoals ruiten en de brievenbus – kan worden vergoed door je opstalverzekering. Je moet voor je ruiten dan wel glas hebben meeverzekerd. Krijg je het niet vergoed door je verzekering, dan kun je een letselschade jurist inschakelen. Daarvoor moet je wel weten, wie precies de schade heeft veroorzaakt.

vuurwerkschade

Vuurwerkletsel

Schade aan spullen is één ding, maar wat als jij of je kinderen gewond raken? Vuurwerk kan ernstig vuurwerkletsel veroorzaken, waar je soms je leven lang last houdt. Denk aan littekens aan je hand, gehoorschade, aangezichtsschade of schade aan ogen. Vuurwerkletsel kan er zelfs voor zorgen dat je (eerder) doof wordt of zichtverlies hebt. Dat zijn ernstige dingen. Daarnaast kan vuurwerkletsel leiden tot materiële schade. Je kan niet meer werken en loopt daardoor inkomsten mis. Er zijn medische kosten, reiskosten en parkeerkosten bij het ziekenhuis, ga zo maar door. Je hebt niet alleen pijn, maar gaat er ook nog financieel op achteruit. Natuurlijk heb je een zorgverzekering, maar die dekt lang niet alle kosten. Een ongevallenverzekering keert alleen uit bij blijvend (vuurwerk)letsel of blijvende invaliditeit. Dit moet dan worden vastgesteld door een medisch expert. Als je weet je wie aansprakelijk is voor het vuurwerkletsel, wordt het makkelijker. Je hebt dan namelijk recht op een schadevergoeding (of smartengeld). Maar hoe claim je die?

Hoe kan ik vuurwerkletsel claimen?

Probeer de schade altijd eerst te claimen bij je verzekering. Wil je iemand anders aansprakelijk stellen voor de vuurwerkschade? Dan is het belangrijk dat je weet wie precies de schade heeft veroorzaakt. Je moet zijn gegevens hebben én kunnen bewijzen dat het vuurwerkongeluk zijn schuld is. Kun je dat niet, dan draai je zelf voor alle kosten op. Daarom is het belangrijk om direct na het ongeval zoveel mogelijk gegevens te (laten) verzamelen:

  • Wie is degene die de vuurwerkschade heeft veroorzaakt?
  • Waren er getuigen? Zo ja, schrijf hun gegevens op en vraag of ze ervoor open staan een verklaring af te leggen.
  • Maak foto’s van de situatie en van de geleden schade

Al deze dingen kunnen helpen om iemand aansprakelijk te stellen voor de vuurwerkschade. Dat kan alleen als iemand onverantwoordelijk met het vuurwerk is omgegaan. Hij stak het te dicht in je buurt af, of gooide het vuurwerk zelf naar je toe. Ook het afsteken van illegaal vuurwerk, maakt iemand al snel aansprakelijk. Is het vuurwerkletsel je eigen schuld? Bijvoorbeeld omdat je te dichtbij stond, dan kun je geen schadevergoeding eisen van degene die het vuurwerk heeft afgestoken.

Loop je (zonder schuld) vuurwerkschade op als toeschouwer bij een georganiseerde vuurwerkshow? Dan mag je de organisatoren daarvoor aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen.

Ondeugdelijk vuurwerk

Het kan ook zo zijn dat het vuurwerk te vroeg ontplofte of niet goed werkte. Het deed niet wat het had moeten doen, het vuurwerk was ondeugdelijk. Denk aan vuurwerk dat eigenlijk in de lucht moet ontploffen, maar al op de grond afgaat. In dat geval kun je de leverancier aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Ook dan moet je bewijzen verzamelen. Maak zoveel mogelijk foto’s van het vuurwerk en de schade. Getuigenverklaringen of een video kunnen je zaak helpen.

Vuurwerkletsel claimen bij ouders

Ouders die hun kinderen illegaal vuurwerk laten afsteken, kunnen door hun kinderen aansprakelijk worden gesteld als daardoor letsel ontstaat. Heb je hierdoor in je kindertijd vuurwerkletsel opgelopen, dan kun je je ouders tot je 23e jaar aansprakelijk stellen.

Vuurwerkschade aan je auto

Auto’s krijgen het soms flink te verduren met Oud & Nieuw. Het beste is natuurlijk te zorgen dat je auto op een veilige plek staat, zodat de kans op schade klein is. Is het daarvoor te laat? Vuurwerk kan dan fikse vuurwerkschade aan je auto veroorzaken. De ruiten zijn kapot, de lak is beschadigd en er zijn zelfs auto’s die in brand vliegen. Weet je niet wie je aansprakelijk kan stellen, dan kun je een beroep doen op je autoverzekering. Je moet dan wel een dekking hebben voor vandalisme of allrisk verzekerd zijn. Ook hier geldt: als je weet wie er aansprakelijk is, dan is de kans op een schadevergoeding groter.

Schade aan huisdieren

Vuurwerk is voor katten en honden geen pretje. Het best houd je ze rond de jaarwisseling binnen. Soms kan een huisdier gewond raken door vuurwerk. Een verbrande vacht, oogletsel en wonden. Het komt allemaal voor bij dieren die rond oud en nieuw op straat lopen. Is je huisdier verzekerd? Dan krijg je medische kosten meestal vergoed. Helaas hebben veel mensen geen verzekering voor hun huisdier. Het is bij dieren vaak lastig te achterhalen, wie er aansprakelijk is voor de vuurwerkschade. Dat maakt een vergoeding claimen lastig.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij vuurwerkletsel

Wat kun je zelf doen bij vuurwerkletsel

  • Bezoek direct je huisarts, de spoedeisende hulp of een huisartsenpost.
  • Stel de tegenpartij aansprakelijk voor de geleden schade.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om de schade te bewijzen.

Zo werkt Leggle:

Wil jij vuurwerkletsel of vuurwerkschade claimen? Schakel dan nu een letselschade jurist in. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij letselschade
  • Schakel direct juridische hulp in
  • Houd vanaf dag één je schade bij
  • Ga op zoek naar getuigen van het ongeval