Wat is letselschade en hoe kun je het claimen? · Leggle

Wat is letselschade?

Het hebben van letsel is al vervelend genoeg, maar het kan voor extra schade zorgen. Zo kun je hoge medische kosten krijgen en loop je misschien geld mis doordat je niet kan werken. Dit noemen we letselschade. Letselschade is dus de schade die je oploopt ten gevolge van het letsel. Dat kan immateriële schade (emotionele en psychische schade) zijn, maar ook materiële schade (zoals geld). Het letsel kan ontstaan zijn door een medische fout, verkeersongeval, misdrijf, beroepsziekte, gebrekkig product of een bedrijfsongeval. Wat is letselschade? De definitie is als volgt:

“Letselschade is lichamelijk of geestelijk letsel dat door een ander is veroorzaakt en kan leiden tot immateriële schadevergoeding of smartengeld.”

Het letsel kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch. Bij lichamelijk letsel denk je al snel aan een whiplash, botbreuken en schaafwonden. Ook psychische schade kan voor veel ellende zorgen. Door het ongeval blijf je misschien zitten met angst, depressies of een posttraumatische stressstoornis.

leselschade

Wat is materiële schade?

Bij materiële schade gaat het bijna altijd om geld. Vaak zijn er bij letselschade medische kosten, waar je niet zelf voor wilt opdraaien. Als je niet meer kunt werken, loop je inkomsten mis. Naast geld, kan het ook gaan om schade aan spullen, zoals je kleding of je fiets. Onder materiële schade kunnen de volgende dingen vallen: inkomensschade, pensioenschade, eigen medische kosten, kosten voor onderhoud van je woning en tuin, huishoudelijke hulp, kosten van verblijf in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum, reiskosten, telefoonkosten en porti, schade aan eigendommen en eventuele gerechtelijke kosten.

Wat is immateriële schade?

Door een letsel kun je ook immateriële schade hebben, zoals pijn en gederfde levensvreugde. De vergoeding daarvoor heet smartengeld. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de aard, duur en ernst van het letsel en van je persoonlijke omstandigheden.

Schadevergoeding claimen

Als de letselschade is ontstaan door een ongeval wat door iemand anders is veroorzaakt, dan kun je een schadevergoeding claimen. Dat is alleen niet altijd eenvoudig. Het is het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Soms is iedereen het erover eens dat je recht hebt op een schadevergoeding, maar zie hem maar eens te krijgen. Verzekeraars, maar ook overheid en ziekenhuizen keren niet zomaar een schadevergoeding uit. Wil je letselschade claimen? Het eerste wat je moet doen is de ander aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Een jurist gespecialiseerd in letselschade kan je adviseren over je kansen en de volgende juridische stappen.

Wat kan een jurist of advocaat voor je doen?

Je bent slachtoffer en iemand anders is daarvoor aansprakelijk. Maar wie gaat de schade vergoeden en zorgen dat je weer verder kunt? Een stevige brief met het stempel van een jurist geeft aan dat het je ernst is. De veroorzaker weet dan gelijk dat hij er niet makkelijk mee wegkomt. Een ervaren jurist kan je vertellen wat redelijk is en wat de schadevergoeding was in vergelijkbare gevallen. Dat helpt je een inschatting te maken van wat je kan verwachten. Is er sprake van een onrechtmatige daad? Dan kan dat met een advocaat worden opgelost.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij letselschade

Wat kun je zelf doen bij letselschade

  • Bezoek direct je huisarts, de spoedeisende hulp of een huisartsenpost.
  • Stel de tegenpartij aansprakelijk voor de geleden schade.
  • Verzamel zoveel mogelijk schriftelijke stukken om de schade te bewijzen.

Zo werkt Leggle

Letselschade claimen? Vraag advies aan een jurist of advocaat. Deze zorgt dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij letselschade
  • Schakel direct juridische hulp in
  • Houd vanaf dag één je schade bij
  • Ga op zoek naar getuigen van het ongeval