Uit elkaar gaan met een koophuis ∙ Leggle

Uit elkaar gaan met één eigenaar

Ga je uit elkaar en woon je samen in een koopwoning? Dan is het eerst de vraag wie de eigenaar is van het huis. Staat het huis in het Kadaster op naam van je ex? Dan ben je zelf geen mede-eigenaar en heb je ook geen recht om in de woning te blijven wonen. Als je uit elkaar gaat, mag je ex partner je verzoeken om de woning direct te verlaten. Tenzij je samen andere afspraken hebt gemaakt in bijvoorbeeld een samenlevingscontract. Dan moeten jullie je aan deze afspraken houden.

uit-elkaar-gaan-met-koophuis

Uit elkaar gaan met twee eigenaren

Het kan ook zijn dat je beide voor de helft eigenaar bent van de woning. Je hebt het samen gekocht en hebt misschien een samenlevingscontract opgesteld. Lees in dit geval het contract goed door. Hierin staan mogelijk afspraken over naar wie de woning gaat wanneer jullie uit elkaar gaan. Ga je uit elkaar na samenwonen zonder samenlevingscontract? Dan gelden in principe de regels zoals die hieronder staan uitgelegd.

Als je samen eigenaar bent, heb je twee opties: de één koopt de ander uit of jullie verkopen de woning. In die keuze ben je grotendeels afhankelijk van je hypotheekverstrekker. Die moet namelijk bepalen of een van jullie de hypotheek zelfstandig kan betalen. Zo niet, dan zullen jullie het huis moeten verkopen of het besluit over de woning uitstellen tot een later moment. Kan één van jullie de woning op zijn naam krijgen, dan kan hij de ander uitkopen.

We gaan scheiden

Samen zoeken we naar een oplossing

Als je samen gaat scheiden dan kun je de zakelijke kant meestal goed regelen.

1. Het huis verkopen

Als uitkopen niet kan, is verkoop van het huis de enige mogelijkheid. Hiervoor zullen jullie beiden toestemming moeten geven. Beide ex partners hebben recht op de helft van de (over)waarde. Eventuele hypotheekschulden verdeel je ook. Heb je overwaarde en besluit je binnen drie jaar een nieuw huis te kopen? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dat wil zeggen dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

2. De ander uitkopen

Als jij in het huis wilt blijven wonen, kun je je ex uitkopen. Uiteraard met zijn of haar toestemming. De uitkoopsom is de marktwaarde van het huis min de openstaande hypotheekschuld. Heeft het huis een flinke overwaarde, dan moet je de helft daarvan aan je partner betalen. Dat kan een flink bedrag zijn. Heb je zelf niet genoeg geld, dan kun je misschien je hypotheek verhogen. Ook kun je spullen uit de inboedel gebruiken om je ex uit te kopen. Hierna ben jij de enige eigenaar van het huis en moet je dus voortaan zelf de gehele hypotheek betalen.

Willen jullie beide in het huis blijven wonen? Dan is het vaak zo dat de partner die het meeste wil betalen voor de woning de ander uitkoopt. Jullie bieden als het ware tegen elkaar op.

3. Samen eigenaar blijven

Er is nog een derde optie: jullie blijven samen eigenaar van het huis. Als je samen een kind hebt, kan dit een goede (tijdelijke) oplossing zijn. Hij hoeft daardoor niet halsoverkop te verhuizen. Dit kan natuurlijk alleen als jullie nog on speaking terms met elkaar zijn. Maak goede afspraken over de hypotheeklasten en andere woonlasten, zoals belastingen en kosten voor onderhoud van de woning. Spreek ook af hoe lang je deze constructie wilt behouden en wat de vervolgstappen worden.

Een ouderschapsplan is verplicht

Zorg voor goede afspraken

Ga je uit elkaar en heb je samen kinderen, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Stappenplan: uit elkaar met een koophuis

Gaan jullie uit elkaar na samenwonen en heb je een koophuis? Volg dan dit stappenplan om tot een oplossing te komen. Valt er met je ex niet te praten, aarzel dan niet om juridische hulp in te schakelen.

 1. Kijk wie de eigenaar is van het huis. Ben jij de enige eigenaar? Dan heeft je ex geen recht om in de woning te blijven. Je kunt bij het Kadaster controleren op wiens naam de woning staat.
 2. Heb je een samenlevingscontract? Ben je beide eigenaar, kijk dan welke afspraken er in jullie samenlevingscontract staan. Hier moeten jullie je aan houden.
 3. Maak afspraken. Overleg met je ex partner wie er in de woning wil blijven en hoe je dit financieel regelt. Bekijk of één van jullie de woning alleen kan betalen of dat jullie het huis gaan verkopen. Maak goede afspraken over de eventuele overwaarde of onderwaarde en zet alle afspraken op papier.
 4. Ga naar een mediator. Kom je er samen niet uit? Een mediator kan helpen om afspraken te maken waar je beide mee kan leven.
 5. Naar de rechter. Soms lopen de gemoederen hoog op en wil je ex partner niet meewerken. Schakel dan een jurist in en stap naar de rechter.

Scheidingsregeling

Bij een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je altijd samen eigenaar van het huis. In principe gelden hier dezelfde regels voor een koophuis als bij beëindiging van samenwonen, maar jullie kunnen ook andere afspraken hebben gemaakt.

Bij een echtscheiding kan de boedelverdeling even duren. Tot die tijd blijven jullie samen eigenaar van de woning, ook als je er niet meer woont. Is je koophuis niet langer je hoofdverblijf, dan kom je niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Ook al betaal je de hypotheek nog wel. Speciaal daarvoor is er de scheidingsregeling.

Scheiden op tegenspraak

Ik sta aan jouw kant

Het is soms noodzakelijk om de zaken duidelijk en helder juridisch op te stellen. Dat jij voor je eigen rechten op moet komen. 

Mijn ex partner werkt niet mee

Uit elkaar gaan met een koophuis kan frustrerend zijn. Ten eerste moet je nog in contact blijven met je ex, terwijl je dat misschien liever niet wil. Als je ex dwars ligt wordt het allemaal nog vervelender. Hij woont misschien nog in het huis en probeert de verkoop tegen te houden. Als een potentiële koper komt kijken naar het huis, zorgt je ex dat het er vies en rommelig is. Op die manier komt er geen schot in de verkoop. Wat je ook tegen hem zegt, het helpt niet. Schakel in dat geval direct juridische hulp in, jullie hebben namelijk afspraken gemaakt en je ex dient zich hieraan te houden.

Wil jij wel verkopen, maar je ex niet? Ook dan kun je naar de rechter stappen. Je kan namelijk vervangende toestemming krijgen voor de verkoop van het huis.

Het kan ook voorkomen dat je ex de hypotheek niet meer kan of wil betalen. Als je uit elkaar gaat, maak je hier afspraken over. Komt je ex die afspraken niet na? Probeer er dan eerst in goed overleg uit te komen. Als dat niet lukt kun je een ingebrekestelling sturen om het openstaande bedrag te innen.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij uit elkaar gan met koophuis

Wat kan je zelf doen bij een echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van Echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan