Koopwoning: hoe zit dat juridisch? ∙ Leggle

Een huis kopen

Bij het kopen van een huis komen heel wat juridische kwesties om de hoek kijken. Je krijgt te maken met allerlei rechten en plichten. Daarom is juridisch advies zowel vóór als ná het kooptraject verstandig. Om te beginnen is er het koopcontract. Zo’n contract moet goed worden opgesteld zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In een koopovereenkomst staat bijvoorbeeld wie er opdraait voor de kosten van verborgen gebreken. Want wat als die pas worden ontdekt als jij er al een tijdje woont? Ons advies: laat jouw koopcontract controleren of opstellen door een jurist die hierin is gespecialiseerd. Dan weet je zeker dat je goed zit.

koopwoning

Rechten en plichten bij een koopwoning

Als je een huis gaat kopen is het handig om te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Zo heb je bij het tekenen van een (voorlopig) koopcontract recht op een wettelijke bedenktijd. Sluit je een hypotheek af, dan kun je te maken krijgen met de Nationale Hypotheek Garantie. Ook als je al woningeigenaar bent, moet je weten wat je wel en niet met de woning mag doen. Wil je gaan verbouwen? Dan heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Er bestaat daarnaast een juridisch verschil tussen een koophuis en appartement. Bij een appartement krijg je namelijk ook te maken met een Vereniging van Eigenaren, splitsingsakte en het appartementsrecht.

Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement koopt zijn er gedeelde ruimtes. Denk aan de gangen, liften en de entreeruimte. Deze deel je met de andere woningeigenaren in het pand. Er moet dan verplicht een Vereniging van Eigenaren (VvE) worden opgericht. Als eigenaar van een appartement wordt je automatisch lid van deze vereniging. Alle leden zijn samen eigenaar van het gebouw of de grond. Binnen zo’n vereniging kunnen conflicten ontstaan, waardoor je juridisch advies nodig hebt. Ook bij een bungalowpark of wanneer meerdere woningen samen deel uitmaken van één bouwkundig object (bijvoorbeeld omdat alle woningen gebouwd zijn op een parkeergarage) kan er sprake zijn van een VvE.

Scheiden en een koopwoning

Je hebt samengewoond en gaat uit elkaar. Wat gebeurt en dan met jullie koophuis? Ten eerste is het belangrijk wat je met elkaar hebt afgesproken. Ben je getrouwd? En ben je dat onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Ten tweede is het vraag of je in de woning wilt blijven wonen of niet. Ga je uit elkaar met een koophuis dan heb je altijd juridisch advies nodig. Jullie kunnen daarvoor naar een mediator of je kunt een advocaat inschakelen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij een koopwoning

Wat kun je zelf doen bij een koopwoning

  • Juridisch advies zowel vóór als ná het kooptraject is verstandig
  • Laat een koopcontract controleren of opstellen door een jurist die hierin is gespecialiseerd.
  • Voor het verbouwen van een koopwoning is meestal een bouwvergunning nodig

Hulp bij een koopwoning

Bij het kopen van een huis komen heel wat juridische kwesties om de hoek kijken. Heb je juridisch hulp nodig bij het koopcontract, het aanvragen van een bouwverguning of een geschil met de aannemer? Vraag een Leggle jurist om advies. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een koopwoning
  • De koopovereenkomst is pas geldig als zowel de koper als de verkoper hebben ondertekend.
  • Stel bij samenwonen een samenlevingscontract op
  • Probeer een burenruzie altijd eerst in goed overleg op te lossen