Wat doet een mediator precies? · Leggle

Wat is een mediator?

Een mediator helpt mensen met een conflict om er samen uit te komen. Dat kan van alles zijn, zoals een huurgeschil, arbeidsconflict of een echtscheiding. Een mediator is een professionele bemiddelaar die volledig onafhankelijk werkt. Een mediator kiest nooit een kant, zoals een advocaat, en neemt ook geen standpunt in, zoals een rechter. Mediation is ontzettend nuttig als je een conflict hebt met een persoon, bedrijf of instantie en praten niet helpt. Het voorkomt dat je direct een advocaat moet inschakelen. Daardoor komt de relatie alleen nog maar meer op scherp te staan. Wat voor conflict je ook hebt, mediation kan bijna altijd worden toegepast. De belangrijkste voorwaarde? Beide partijen moeten er vrijwillig aan mee willen werken.

Voorkom hoge kosten

Vermijd langdurige procedures

En houdt de relatie in stand. Ik ben er voor jullie beide!

Mediation is vrijwillig

Je kan niemand dwingen om aan mediation mee te werken. Dat is wel anders bij een gerechtelijke procedure. Als iemand een rechtszaak tegen je begint, wordt je min of meer gedwongen je verhaal te komen doen. Je krijgt een dagvaarding en mag voor de rechter verschijnen. Mediation is eigenlijk het tegenovergestelde. Beide partijen werken hier vrijwillig aan mee. Jullie willen samen een oplossing vinden waar iedereen blij mee is. Het gaat niet om ‘wie er gelijk heeft’, maar om het vinden van een uitkomst die voor iedereen aanvaardbaar is. Dat scheelt niet alleen een rechtszaak, maar ook tijd én geld. De kosten van de mediator kunnen jullie immers delen. Daarnaast is het conflict met mediation vaak al in een paar gesprekken opgelost, terwijl een gerechtelijke procedure maanden kan duren. Sta je nog niet lijnrecht tegenover elkaar, dan is een mediator vaak een goede oplossing.

wat-doet-een-mediator

Wat doet een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke derde persoon die helpt om samen uit een conflict te komen. Hij zal nooit een kant kiezen. Eigenlijk kun je een mediator zien als een soort gespreksleider. Hij zorgt ervoor dat iedereen zijn verhaal doet en dat het duidelijk wordt wat de belangen zijn. In een paar vertrouwelijke gesprekken helpt hij jullie om samen een oplossing te vinden. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar de praktijk wijst uit dat een mediator kan helpen om snel en effectief een juridisch geschil op te lossen. Het proces van mediation ziet er ongeveer zo uit:

 • Mediationovereenkomst: Mediation is vertrouwelijk en geheim. Daarom teken je beide een overeenkomst, waarin staat dat alles wat besproken wordt geheim blijft en niet aan anderen (inclusief de rechter) wordt verteld.
 • De zaken op een rij zetten: Jullie vertellen wat er allemaal is gebeurd. Alles mag gezegd worden. Zelfs zaken die misschien niet direct met het probleem te maken hebben, er zijn namelijk vaak misverstanden.
 • Belangen: Beide partijen gaan na wat hun belangen precies zijn en zetten die op rij. Op die manier kan er een oplossing gezocht worden waar iedereen blij mee is.
 • Afspraken maken: Komen jullie tot een oplossing? Dan worden de gemaakte afspraken meestal vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Doordat mediation vertrouwelijk en geheim is, kan iedereen vrijuit spreken. Zo krijgen beide partijen de kans om zonder remmingen hun kant van het verhaal te vertellen. Alle standpunten en argumenten zijn dan voor iedereen duidelijk. Het komt regelmatig voor dat één of beide partijen willen dat hun advocaat of juridisch adviseur aanwezig is. Deze moet zich dan ook aan de geheimhouding houden.

Wie heeft er gelijk

Een procesbegeleider is daarbij noodzakelijk.

Daar draait het nu niet om. Het gaat erom de uitkomst te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is.

De scheidingsmediator

Steeds vaker kiezen mensen die gaan scheiden voor mediation. Dat is niet zo gek. Het scheelt langdradige juridische procedures en veel tijd en geld. Kan je nog met elkaar praten, dan is scheidingsmediation een goede optie. Voor een scheiding moet heel wat geregeld worden. Je moet afspraken maken over het huis, geld en het verdelen van de bezittingen. Een scheidingsmediator geeft jullie informatie over alle zaken die belangrijk zijn. Zijn er kinderen in het spel? Dan heb je ook te maken met een ouderschapsplan, alimentatie en een omgangsregeling. Een scheidingsmediator helpt om voor al deze dingen goede afspraken te maken. Een scheidingsmediator zorgt bovendien dat iedere partij evenveel aandacht krijgt. en dat de machtsbalans op orde is. Een scheidingsmediator zal echter geen keuzes voor jullie maken, dat doen jullie zelf.

 • Snel de juiste afspraken maken
 • Jullie scheiding in één keer goed geregeld
 • Goedkoper dan scheiden met een advocaat

Huur een mediator in

Doe nu een gratis intake.

Laten jullie conflict niet escaleren. Hoe eerder je om de tafel gaat, hoe beter.

Wanneer is mediation niet geschikt?

Mediation is dus een fijne manier om een conflict op te lossen. Helaas is mediation niet altijd geschikt. Soms is er ruzie of de tegenpartij wil niet meewerken. Dan kun je het wel vergeten. In dat geval is een rechtszaak de enige manier om eruit te komen. Mediation is niet geschikt als:

 • een van de partijen geen mediation wil;
 • een van de partijen kan zijn belangen niet behartigen, bijvoorbeeld door een lichamelijke of geestelijke handicap;
 • de partijen willen dat de rechter een oordeel geeft;
 • door strafrechtelijke aspecten een formele procedure moet worden gevolgd.

Weten of een mediator kan helpen bij jouw conflict?

Je weet het na 1 klik

In meer dan de helft van de gevallen heeft mediation een geheel of gedeeltelijk goede afloop. 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

mediator

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

 • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben
 • Laat de communicatie over aan een jurist, dat voorkomt escalatie
 • Teken geen stukken zonder advies

Zo helpen wij jou:

Heb je hulp nodig van een mediator of scheidingsmediator? Dan ben je hier aan het juiste adres. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
 • Vraag juridisch advies
 • Teken nooit zomaar iets
 • Onderneem op tijd actie