Wat doet een jurist? · Leggle

Wat is een jurist?

Een jurist heeft – net als een advocaat – de studie Rechtsgeleerdheid afgerond en mag de titel meester in de rechten (mr.) gebruiken. Elke advocaat is jurist, maar lang niet elke jurist is ook advocaat. Dat wil niet zeggen dat een jurist minder kennis heeft, het tegenovergestelde kan zelfs het geval zijn. Een jurist is na het afronden van zijn studie meteen gaan werken. Wat doet een jurist dan? Hij werkt bijvoorbeeld als bedrijfsjurist, fiscaal jurist, gerechtsdeurwaarder, juridisch adviseur, juridisch medewerker of notaris. Net als in de advocatuur zijn juristen tegenwoordig vaak gespecialiseerd in één of meer specifieke rechtsgebieden.

wat-doet-een-jurist

Wat doet een jurist?

Heb je juridische hulp nodig, dan kun je daarvoor naar een jurist. Een jurist die werkt als juridisch adviseur zal jouw juridische belangen behartigen. Hij zal je helpen bij een juridisch probleem of geschil en zorgt dat jij daar zo goed mogelijk uitkomt. Ten eerste kun je bij een jurist terecht voor juridisch advies. Hij zal je adviseren over je rechtspositie. Wat zijn je kansen, mocht het tot een juridische procedure komen? Ook kan een jurist voor je onderhandelen met de tegenpartij en de juridisch adviseur van de tegenpartij. Komt het geschil voor de rechter? Dan kan een jurist voor je procederen. Hij zal dan de processtukken opstellen, corresponderen met de gerechtelijke instantie en je zaak bij de rechter bepleiten als het tot een zitting komt.

Wat doet een jurist voor jou:

 • Juridisch advies: Jouw Leggle jurist geeft inzicht in je kansen en is heel concreet in het advies over de vervolgstappen. Hij geeft antwoord op jouw belangrijkste vragen, zo weet je gelijk waar je aan toe bent en wat je rechtspositie is.
 • Juridische brief: Een jurist helpt je een juridische brief te schrijven, toegespitst op jouw situatie. Geprint op het briefpapier van jouw jurist, zorgt dit zeker voor impact.
 • Onderhandelen: Omdat onderhandelen veel juridische kennis vraagt en de nodige emoties oproept, is jouw zaak uit handen geven meestal noodzakelijk.
 • Procederen: Komt het conflict uiteindelijk tot een proces, dan is hulp van een expert noodzakelijk. Deze neemt alle juridische zorgen van je over en voert namens jou het woord tijdens de zitting.

Naast hulp bij juridische conflicten, kun je een jurist ook inschakelen als je een overeenkomst nodig hebt. Jouw jurist kan het contract voor je opstellen of het controleren. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsovereenkomst, huurcontract of je algemene voorwaarden. Maar ook een leningsovereenkomst, omdat je geld leent aan een familielid.

 • Contract opstellen: Een jurist zorgt dat de juridische kwaliteit van jouw contract helemaal in orde is.

Benieuwd wat een jurist voor jou kan betekenen? Kies dan nu je jurist voor een gratis intake!

Verschil jurist en advocaat

Wanneer heb je dan een advocaat nodig? Het grootste verschil tussen een jurist en advocaat is dat een advocaat je mag verdedigen in de rechtbank. Vindt de procedure plaats bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad? Dan is een advocaat dus verplicht. Een jurist mag wel procederen bij de kantonrechter. Het gaat dan meestal om zaken op gebied van arbeidsrecht (zoals ontslag), huur, huurkoop, koop op afbetaling en het incasseren van vorderingen tot 25.000 euro.

 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

jurist

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

 • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben
 • Laat de communicatie over aan een jurist, dat voorkomt escalatie
 • Teken geen stukken zonder advies

Zo helpen wij jou:

Heb je hulp nodig van een jurist, omdat de nodige kennis of de emoties van de situatie jou boven de pet gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
 • Vraag juridisch advies
 • Teken nooit zomaar iets
 • Onderneem op tijd actie