Wat is het verschil: jurist en advocaat? · Leggle

Verschil jurist en advocaat

Sommige mensen denken dat een jurist en advocaat een andere opleiding hebben gevolgd. Dat is niet zo. Beiden hebben rechten aan een universiteit gestudeerd en hebben de mr.-titel. Daarna kan iemand als jurist aan de slag of als advocaat-stagiair gaan werken bij een advocatenkantoor. Hij moet zich dan als advocaat laten beëdigen in de rechtbank. De advocaat-stagiair volgt verplicht de Beroepsopleiding Advocaten en leert ook in de praktijk procederen. Zodra een jurist als advocaat beëdigd is, mag hij de beschermde titel van advocaat gebruiken.

Verder is elke advocaat automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze beroepsvereniging ziet erop toe dat advocaten zich aan een aantal regels houden. Dit betekent dat een advocaat partijdig, onafhankelijk, deskundig, integer en vertrouwelijk moet handelen. Doet hij dit niet, dan kan hij voor de rechter komen.

verschil-jurist-advocaat

Optreden bij de rechter

Niet voor elke rechtzaak is een advocaat nodig. Juristen mogen namelijk ook bij de kantonrechter optreden. Je moet naar de kantonrechter voor zaken op gebied van arbeidsrecht (zoals bij ontslag), huur, huurkoop, koop op afbetaling en het incasseren van vorderingen tot 25.000 euro.

Vindt de procedure bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad plaats? Dan is een advocaat wél verplicht. Ook bij een echtscheiding heb je uiteindelijk een advocaat nodig om het scheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen.

Jurist is niet altijd advocaat

Alle advocaten zijn dus (ook) jurist, maar lang niet alle juristen zijn advocaat. Dat wil niet zeggen dat juristen minder deskundig zijn. Het tegenovergestelde kan zelfs het geval zijn.

In het algemeen zijn de tarieven van advocaten hoger dan die van juristen. Bij Leggle kun je gemakkelijk zien wat de prijs is van jouw jurist of advocaat. We werken met een vaste prijs, dus je hebt achteraf nooit extra kosten. Jij bepaalt dus welke expert bij jouw budget past.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

verschil jurist en advocaat

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

  • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben
  • Laat de communicatie over aan een jurist dat voorkomt escalatie
  • Teken geen stukken zonder advies

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een mediator, jurist of advocaat. Deze zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
  • Vraag juridisch advies
  • Teken nooit zomaar iets
  • Onderneem op tijd actie