Wat doet het Juridisch Loket? ∙ Leggle

Ik heb een juridisch probleem

Een juridisch probleem heeft te maken met wetten en regels. Het kan om een heleboel dingen gaan. Je baas dreigt je te ontslaan, je gaat scheiden of je hebt een uit de hand gelopen conflict met je buren. Je zit met een heleboel vragen. Hoe kan je het beste reageren? Hoe los je dit probleem op? En wat zijn eigenlijk precies jouw rechten? Allereerst is het verstandig om jezelf in te lezen. Op onze website is gratis informatie te vinden over veel juridische onderwerpen. De tweede stap is het inschakelen van professionele hulp. Voor gratis advies kan je naar een Rechtswinkel, Wetswinkel of een Juridisch Loket. Toch is het meestal de moeite, om direct een jurist of advocaat te zoeken die gespecialiseerd is in jouw type probleem. Waarom dat zo is, leggen we hieronder verder uit.

Heb je een juridisch probleem?

Jouw probleem, zo snel mogelijk opgelost

Tijdens de gratis intake kan ik jou adviseren hoe je dit probleem het beste kan oplossen en vertel ik wat ik voor jou kan doen.

Wat is een Juridisch Loket?

In Nederland zitten heel wat Juridische Loketten. In bijna iedere stad is er wel één te vinden. Bij zo’n Juridisch Loket kan je gratis terecht met al jouw juridische vragen, bijvoorbeeld over verbintenissenrecht (contacten), echtscheidingen, alimentatie, huurrecht of arbeidsrecht. Daarvoor kan je naar een inloopspreekuur gaan, maar je kan het Juridisch Loket ook mailen of bellen. Je krijgt dan direct een jurist aan de lijn die jou kan adviseren. Heb je uitgebreider advies nodig, dan kan je een afspraak maken voor een adviesgesprek. Dat kan overigens alléén als je een laag inkomen hebt. Je moet namelijk voldoen aan de voorwaarden van de Wet op Rechtsbijstand. Is je inkomen te hoog? Dan heeft het weinig zin om bij Het Juridisch Loket aan te kloppen.

juridisch-loket-alkmaar

Wat doet het Juridisch Loket?

De juristen die bij het Juridisch loket werken zijn allemaal juridisch geschoold op minimaal Hbo-niveau. Eenvoudige vragen kunnen ze meestal direct beantwoorden. Soms kunnen ze een juridische brief voor je schrijven of kan jouw probleem worden opgelost tijdens het adviesgesprek. Ligt het ingewikkelder? Dan verwijzen ze je alsnog door naar een jurist, advocaat of mediator. Het Juridisch Loket behartigt dus niet actief jouw belangen.

Tip. Ga liever niet zomaar akkoord met de advocaat waar het Juridisch Loket je naar doorverwijst. Je mag ook zélf een advocaat kiezen. Kijk liever verder en kies de advocaat die het beste bij je past.

Zakelijke problemen niet bij het Juridisch Loket

Voor problemen die vallen onder het vermogensrecht en ondernemersrecht kan je niet bij Het Juridisch Loket terecht. Vaak gaat het om geschillen rondom aandelen of problemen die kunnen ontstaan als je ZZP-er bent of een eigen bedrijf hebt. In dat geval zal je dus een jurist of advocaat om advies moeten vragen. Het Juridisch Loket helpt niet bij:

 • ondernemersvragen
 • zakelijke verhuurders
 • belangenbehartiging
 • vragen over vermogen, pacht en onroerend goed

ZZP-modelovereenkomst

Voorkom juridische problemen.

In de standaard modelovereenkomsten, worden in basis vooral de belangen van opdrachtgevers behartigd. Maar niet persé die van jou!

Zoek een betaalbare jurist via Leggle

Het traject via een Juridisch Loket kan soms wel weken duren. Die tijd heb je vaak niet! Bij juridische problemen geldt over het algemeen, dat hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. En uiteindelijk kan het daardoor alleen nog maar meer in de papieren gaan lopen. Het inhuren van een goede jurist of advocaat betaalt zich meestal uit. En wist je dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn? De juristen en advocaten van Leggle, werken tegen een interessant tarief én een vaste prijs per zaak. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. De prijs zal niet veranderen, niet omhoog en niet omlaag.

Schakel je één van onze juristen in? Dan gaat hij direct voor je aan de slag. Je hoeft dus niet steeds weer opnieuw je verhaal te doen. Je kan jouw jurist altijd eerst van tevoren spreken tijdens een gratis intake.

Waarom kiezen voor Leggle?
 • Pure specialisten. Het Nederlands recht is veelzijdig en complex. Zelfs een jurist kan onmogelijk overal kennis van hebben. Daarom beperken Leggle juristen zich tot een paar terreinen waar ze dan echt expert op zijn.
 • Gewoon goed. Bij Leggle zijn we wars van opsmuk. Hou je van suits en glazen torens? Begin je zoektocht dan hier. Hou je meer van down to earth en informeel? Leggle juristen zijn gewoon goed.
 • Click en klik. Wij vinden het belangrijk dat het goed klikt. Daarom vertellen juristen meer over zichzelf op hun profiel bij Leggle. Pas je bij elkaar, werk je prettiger samen en bereik je sneller en beter resultaat.

Mediation

Een andere optie: mediation. Je hebt namelijk niet altijd een jurist of advocaat nodig om een juridisch probleem op te lossen. Steeds vaker wordt gekozen voor mediation. Dat scheelt niet alleen in de kosten (een mediator is goedkoper, want je kan de kosten delen), maar het zorgt ook dat de relatie met de tegenpartij enigszins prettig blijft. Dat is heel wat waard, zeker als het gaat om zaken als een arbeidsconflict, echtscheiding of burenruzie. Ook mediators vind je snel en eenvoudig via Leggle.

Scheiden en nu?

Samen komen we eruit

Scheidingsmediation helpt om er op een prettige manier uit te komen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

juridisch loket

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

 • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben.
 • Laat de communicatie over aan een jurist. Dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar het Juridisch Loket Alkmaar, maar ook direct een mediator, jurist of advocaat inschakelen. Die kan ervoor zorgen dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een juridisch probleem
 • Vraag juridisch advies
 • Teken nooit zomaar iets
 • Onderneem op tijd actie