Mag verhuurder huurwoning betreden zonder toestemming? ∙ Leggle

Rechten en plichten verhuurder

Bij het (ver)huren van een woning komen bepaalde rechten en plichten kijken. De verhuurder heeft bijvoorbeeld het recht om de huur op tijd van je te ontvangen. Betaal je niet of te laat, dan ontstaat er een huurachterstand. Jouw verhuurder hoeft dat niet te accepteren. Ook heeft de verhuurder het recht dat hij geen overlast van jou hoeft te dulden. Andersom geldt dat ook, als huurder heb jij namelijk recht op rustig woongenot. Wordt dit verstoord, bijvoorbeeld door burenoverlast of een verhuurder die de woning op eigen houtje betreedt, dan sta jij in je recht om de verhuurder daarop aan te spreken.

huurwoning betreden zonder toestemming

Verstoring woongenot

Wie een woonruimte huurt, heeft recht op rustig woongenot. Dat staat vastgelegd in het huurrecht. Wordt het woongenot verstoord, dan kan jij jouw verhuurder daarop aanspreken. Het woongenot kan op allerlei manieren worden verstoord. Bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud, asociale buren of een verhuurder die je steeds lastigvalt. Hoe dan ook, jij staat in je recht als je je hierover uitspreekt. De verhuurder is verplicht om aan jouw woongenot te voldoen.

Achterstallig onderhoud

Daar moet je wat aan doen.

Ondanks dat je al een paar keer zelf hebt geklaagd is er nog steeds achterstallig onderhoud.

Mag de verhuurder zomaar binnenkomen?

Nee. Jouw huurbaas/verhuurder/eigenaar heeft niet het recht de huurwoning zomaar te betreden wanneer hem dat uitkomt. Dat is namelijk een ernstige aantasting van jouw privacy. Laat hem daarom weten dat jij het hier niet mee eens bent, en doe dat het liefst schriftelijk. Blijft hij de woning daarna alsnog betreden, dan is de makkelijkste oplossing om de sloten te vervangen. Maar let op, er zijn bepaalde situaties dat de verhuurder het pand wél mag betreden.

Wanneer mag het wel?

De verhuurder heeft alleen recht op toegang tot de huurwoning als dat noodzakelijk is voor het uitvoeren van zijn verhuurtaken. Denk daarbij aan onderhoud of bezichtigingen met nieuwe huurders. Maar ook dan zal jij hiermee moeten instemmen, hij mag namelijk niet zómaar binnenkomen. De regels:

  • De verhuurder behoudt altijd het recht op toegang tot de woning. Het is voor de huurder niet toegestaan om de verhuurder de toegang tot de woning geheel te ontzeggen.
  • De verhuurder mag de woning niet onaangekondigd betreden. Hij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan.
  • De verhuurder mag niet te pas en te onpas aankloppen bij de huurder. Als hij de woning wil bezoeken dan moet hij daar reden voor hebben die binnen de ‘verhuurderstaak’ valt.
  • Ook voor gemeenschappelijke ruimtes van verschillende huurders gelden privacyregels. Zo mag een verhuurder ook gemeenschappelijke ruimtes niet zonder meer onaangekondigd betreden.

Gaat het om verhuur van een (studenten)kamer? Dan kan het soms onduidelijk zijn wat wel en niet wenselijk is voor wat betreft de privacy. Huurder en verhuurder wonen in dat geval namelijk vaak in hetzelfde pand.

Huisbaas mag de woning niet zomaar betreden

Conclusie: de huisbaas mag de woning niet zomaar betreden. Dit mag alleen wanneer dit ‘noodzakelijk’ is om zijn verhuurderstaak uit te oefenen. Hij moet er een duidelijke en goed omschreven reden voor hebben. Kan hij niet aantonen waarom hij het betreden van de woning nodig vindt, dan hoef je hier als huurder niet aan mee te werken. Wel mag de verhuurder altijd proberen om in overleg een afspraak met je te maken voor een ‘inspectie’ van de woning.

Gewoon de sloten veranderen

Blijft de verhuurder de woning zomaar betreden? Dan is de makkelijkste oplossing om de sloten te vervangen. Vraagt de verhuurder vervolgens een kopie van de sleutel, dan ben je niet verplicht die af te geven.

Wil je meer weten over je rechten en plichten als huiseigenaar of huurder, neem dan contact op met een van onze juristen.

Zonder toestemming binnentreden door verhuurder.

Laat het geschil aan mij over.

Er kunnen allerle geschillen zijn tussen een huurder en een verhuurder. Het wordt al gauw vervelend om er zelf iets aan te doen, want het kan je je goede relatie met de verhuurder kosten.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij een huurgeschil

Wat kun je zelf doen als de verhuurder onaangekondigd binnenkomt:

  • Je mag de sloten vervangen als de verhuurder steeds onaangekondigd binnenkomt
  • Leg voordat je er gaat wonen vast hoe het huis eruitziet, dat voorkomt conflicten bij vertrek
  • Check online wat je rechten zijn als huurder

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een mediator, jurist of advocaat. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een huurgeschil
  • Je verhuurder moet een goede reden hebben om het huis nog binnen te komen
  • Als je wilt verbouwen, vraag dan vooraf toestemming
  • Je hoeft het huis niet altijd in oude staat te herstellen