Huurovereenkomst bedrijfsruimte opstellen of opzeggen · Leggle

Een bedrijfsruimte huren

Je gaat een bedrijfsruimte of kantoorruimte huren. In veel gevallen wordt dat geregeld met een modelletje huurovereenkomst. Er wordt dan nauwelijks stilgestaan bij de mogelijkheden die voor jou als huurder van belang kunnen zijn. Dat is jammer. Als je vooraf voldoende aandacht besteedt aan de huurovereenkomst bedrijfsruimte kan dat ongewenste gevolgen voorkomen. Want als er dingen in het huurcontract niet goed zijn geregeld, kan je dat nog lange tijd achtervolgen.

Middenstandsbedrijfsruimte of overige bedrijfsruimte?

Volgens de wet zijn er twee soorten bedrijfsruimtes. Een middenstandsbedrijfsruimte (ook wel 290 ruimte) is een pand dat voor het publiek toegankelijk is. Denk daarbij aan een winkel, café, restaurant, ambachtsbedrijf, camping of hotel. Deze ruimtes worden ook simpelweg winkelruimte genoemd. Alle andere bedrijfsruimtes vallen onder overige bedrijfsruimtes of kantoorruimtes. Houd hier bij het opstellen van de huurovereenkomst bedrijfsruimte rekening mee, want voor beide ruimtes gelden andere wetten.

Huurovereenkomst bedrijfsruimte opstellen

Bij het opstellen van een huurovereenkomst bedrijfsruimte wordt meestal gebruik gemaakt van het zogenaamde ROZ model. Deze modellen zijn echter opgesteld vanuit het oogpunt van de verhuurder en zijn niet gericht op de belangen van de huurder. Het is daarom slim om van te voren kritisch naar het huurcontract te kijken. Een aantal belangrijke punten om op te letten:

 • In het contract staat een beschrijving van de bedrijfsruimte. Kijk goed wat wel en wat niet bij de huur is inbegrepen. Huur je het bedrijfspand casco (dus alleen het omhulsel zoals de muren, vloeren en het dak) of zijn er ook dingen inbegrepen?
 • Let goed op de bestemming van het pand. Als deze niet klopt, zit je straks met een pand waarvoor je wel huur moet betalen, maar waarin je je bedrijf niet in mag starten.
 • Controleer de huurprijs. Vergelijk deze met andere panden om erachter te komen of deze marktconform is.
 • Maak goede afspraken over een eventuele huurverhoging. Je kunt kiezen voor een vast percentage per jaar, je kunt afspreken dat de huur helemaal niet verhoogd wordt of je kunt gebruik maken van het consumentenprijsindexcijfer.
 • Hoe zit het met de opzegtermijn? Deze is bij een middenstandsbedrijfsruimte anders geregeld dan bij overige bedrijfsruimtes.
 • Regel wat de huurder moet repareren en wat de verantwoordelijkheid is van de verhuurder.
 • Spreek af wat je wel en niet mag veranderen aan het pand en wat je bij opzegging weer in oorspronkelijk staat moet opleveren.
 • Wat gebeurt er als je je bedrijf verkoopt of een BV wilt inbrengen?
 • Zorg voor een voorkeursrecht van koop als je van plan bent om te gaan investeren in het pand.
 • Misschien wil je reclame op je pand aanbrengen in de vorm van teksten of lichtbakken aan de gevel. Zorg dan dat je goed afspreekt wat wel en niet mag.

Huur bedrijfsruimte opzeggen

Je wil als huurder of verhuurder de huurovereenkomst bedrijfsruimte opzeggen. In dat geval gelden voor een winkelruimte of kantoorruimte hele andere regels. Zo is de wettelijke opzegtermijn voor een winkelruimte (290 pand) één jaar, en na vijf jaar is opzeggen voor de verhuurder bijna niet meer mogelijk. Bij een kantoorruimte zijn de regels veel soepeler en is de opzegtermijn even lang als de betalingstermijn, dus meestal een maand. De opzegtermijn kan in dit geval wel afwijken als dit anders in de overeenkomst staat.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huurovereenkomst bedrijfsruimte

Wat kun je zelf doen bij huur bedrijfsruimte

 • Zorg ruim voordat je een pand wilt verkopen, dat de huur is opgezegd
 • Vraag altijd toestemming aan de rechter als je de huur van een winkel wilt opzeggen
 • Verdiep je als huurder in je rechten

Hulp bij bedrijfsruimte (ver)huren:

Heb je hulp nodig bij het opstellen van de huurovereenkomst bedrijfsruimte? Of heb je advies nodig over de overeenkomst die je wordt aangeboden. Vraag dan een van onze juristen om advies. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij de (ver)huur bedrijfsruimte
 • Als je een winkel, hotel of restaurant huurt, sta je sterk tegenover de verhuurder
 • Huur je een kantoor, dan heb je twee maanden ontruimingsbescherming
 • ‘Koop breekt geen huur’ geldt ook voor bedrijfsruimtes