Huurcontract opstellen voor een woning · Leggle

Een woning (ver)huren

Als je je woning wil gaan verhuren, moet je een huurcontract opstellen. Daarin staan afspraken over de huurprijs, de wijze van betaling en een omschrijving van de woonruimte. Het is mogelijk om een woning te (ver)huren in de vrije sector, sociale huur of een tijdelijke woning volgens de leegstandswet. De regels voor de verhuur van een woning zijn erg strikt en huurders genieten bijna altijd huurbescherming. Een fout in het huurcontract is zo gemaakt en kan veel problemen opleveren. Vraag daarom altijd een jurist om advies bij het opstellen ervan.

Huurcontract opstellen woning

In een standaard huurovereenkomst staat ten eerste wie de huurder en wie de verhuurder is. Er staat in wat de huurprijs is (eventueel uitgesplitst in servicekosten en kale huur) en het tijdstip en de wijze van betaling. Het is daarnaast belangrijk om goede afspraken te maken over onderhoud, huisregels en de huurverhoging. Leg daarnaast vast wat de staat van de woning was voor de verhuur, zo voorkom je discussies over het achterlaten van de woning in oude staat. Een goed huurcontract opstellen zorgt ervoor dat niemand voor verrassingen komt te staan.

Huurcontract opstellen kamer

Bij de verhuur van een kamer vergeten veel mensen een huurcontract op te stellen. Meestal worden afspraken mondeling gemaakt. Deze zijn rechtsgeldig, maar het is vaak moeilijk aan te tonen dat de afspraken daadwerkelijk gemaakt zijn. Om geen ruzie te krijgen met de huurder doe je er dus goed aan om van te voren duidelijke afspraken vast te leggen. Deze kunnen gaan over hoe de huur opgezegd moet worden en wat de opzegtermijn is. Maak ook afspraken over het gebruik van de keuken, badkamer, wasmachine, wc, internet enzovoort. Mogen er huisdieren worden gehouden en sta je het toe om bezoek of logés te ontvangen? Door goede afspraken te maken, kun je veel ellende voorkomen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huurcontract opstellen

Wat kun je zelf doen bij een huurcontract opstellen

  • Leg voordat je er gaat wonen vast hoe het huis eruitziet, dat voorkomt conflicten bij vertrek
  • Leg duidelijk vast wat wel en niet is inbegrepen in de huurprijs.
  • Check online wat je rechten zijn als huurder

Zo helpen wij jou:

Heb je een huurgeschil met huurder of verhuurder van je woning? Dan kun je naar een jurist of advocaat. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij de (ver)huur van een woning
  • Je verhuurder moet een goede reden hebben om het huis nog binnen te komen
  • Als je wilt verbouwen, vraag dan vooraf toestemming
  • Je hoeft het huis niet altijd in oude staat te herstellen