Bezwaar huurverhoging · Bezwaarschrift · Leggle

Maximale huurverhoging

Je verhuurder mag maar één keer per jaar de huur verhogen. Voor de sociale huur stelt de overheid elk jaar een maximale huurverhoging vast. Deze wordt onder andere gebaseerd op de inflatie. Vanaf 1 juli 2016 mag de huur maximaal 2,1% tot 4,6% omhoog. De stijging van jouw huur hangt af van je inkomen, daarom wordt het ook wel een inkomensafhankelijke huurverhoging genoemd. Dit geldt alleen voor huizen in de sociale huur. In de vrije sector zit er geen maximum aan de huurverhoging.

bezwaar huurverhoging

Bezwaar maken tegen de huurverhoging

Wordt je huur verhoogd, maar ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken bij de verhuurder. Dat doe je door hem een bezwaarschrift te sturen per post of per mail. Als je er vervolgens samen niet uitkomt, dan is de verhuurder verplicht om uitspraak te vragen bij de huurcommissie. Zij beoordelen of de verhoging redelijk is of niet. Hij heeft hiervoor tot 6 weken na de ingangsdatum van de huurverhoging. Doet hij dit niet? Dan gaat de verhoging niet door. Hij kan dan nog wel een nieuw voorstel doen met een andere ingangsdatum.

Bezwaar huurverhoging vrije sector

Op een vrije sector huurwoning is geen puntensysteem of een maximale huurprijs van toepassing. De verhuurder mag de huur eens in de 12 maanden verhogen én na een tussentijdse verbetering van de woning. Is er in het huurcontract wél een indexeringsclausule opgenomen? Dan hebben jullie de jaarlijkse verhoging al in het huurcontract afgesproken. In dat geval is een voorstel van de huurder dus niet nodig, hij hoeft alleen te laten weten met hoeveel de huur wordt verhoogd en hoe dat is berekend. Als hij een ander (hoger) percentage berekent, moet je daar bezwaar tegen maken, want hij houdt zich dan niet aan het contract. Als er géén indexeringsclausule in het contract staat, kan de verhuurder alleen een verhoging voorstellen door een nieuw contract aan te bieden met een hogere huurprijs. Als je daarmee niet instemt kan, de verhuurder het huurcontract opzeggen. Stem je daar niet mee, in dan moet hij naar de rechter.

Bezwaarschrift huurverhoging opstellen

Ben je het niet eens met de huurverhoging van je sociale huurwoning? Geef dan in een bezwaarschrift aan dat je bezwaar maakt en waarom. Je moet het bezwaarschrift inleveren bij je verhuurder vóór de ingangsdatum van de huurverhoging. Dus: bij een huurverhoging per 1 juli: vóór 1 juli. Het is ook mogelijk om bezwaar te maken door de huurverhoging niet te betalen en geen bezwaarschrift te sturen. In dat geval moet je verhuurder je binnen drie maanden verzoeken om het alsnog te betalen door een aangetekende brief te sturen. Dit heet ook wel een rappelbrief. Is hij te laat of is de brief niet aangetekend verzonden? Dan hoef je de verhoging niet te betalen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij bezwaar huurverhoging

Wat kun je zelf doen bij te hoge huur

  • Je kunt de maximale huur berekenen met het puntensysteem
  • Onderhandel bij een vrije huurwoning over de hoogte van de huur
  • Ga naar de huurcommissie als je denkt dat je huur te hoog is

Zo helpen wij jou:

Vind je de huur te hoog? Dan kun je samen met je jurist een bezwaarschrift huurverhoging indienen. Bij een onterechte huurverhoging in de vrije sector schakel je een advocaat in. Jouw jurist of advocaat heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij huurverhoging
  • Voor sociale huur geldt een maximale huurprijs
  • Het puntensysteem geldt niet voor vrije huurwoningen
  • Als je te veel verdient voor een sociale huurwoning mag de huur sneller worden verhoogd