Achterstallig onderhoud huurwoning vrije sector ∙ Leggle

Wat te doen bij achterstallig onderhoud van een huurwoning?

Achterstallig onderhoud moet je altijd melden. Controleer eerst wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dit kun je terugvinden in je contract. Er zijn vaak bepaalde gebreken die je zelf moet oplossen en andere zijn de verantwoordelijkheid van je verhuurder. Moet de verhuurder het gebrek repareren? Dan kan je hem aanspreken op zijn onderhouds- of herstel verplichtingen. Doe dat altijd schriftelijk (het liefst aangetekend), want dan kan je het later bewijzen. Geef de verhuurder in de brief een redelijke termijn (bijvoorbeeld 2 weken) om het achterstallig onderhoud op te lossen of een schriftelijke reactie te geven.

Eis herstel van je woning

Laat geen geld liggen!

Ondanks dat je al een paar keer hebt geklaagd is er nog steeds achterstallig onderhoud. Schakel nu een jurist in om hier iets aan te laten doen.

Stappenplan: achterstallig onderhoud bij een huurwoning in de vrije sector

Heb je al meerdere malen geklaagd en gebeurt er niets? Dan blijft je verhuurder in gebreke. Er zijn dan een aantal stappen die je kunt nemen.

 1. Gemeente inschakelen
  Bij zeer ernstige klachten en gebreken kun je gemeente inschakelen. De afdeling bouw- en woningtoezicht kan in zo’n situatie de verhuurder aanschrijven op grond van de Woningwet. De gemeente heeft de bevoegdheid om de verhuurder te verplichten reparaties of onderhoud binnen een bepaalde termijn uit te voeren of dat uiteindelijk voor zijn rekening uit te laten voeren.
 2. Procedure bij rechter opstarten
  Een volgende stap is een procedure bij de rechter. Je kan hem verzoeken om de verhuurder te verplichten om het onderhoud uit te voeren. Laat je niet tegenhouden, want je staat in je recht. De rechter kan eventueel een boete opleggen als de verhuurder de werkzaamheden alsnog niet uitvoert.
 3. Vordering instellen
  Je kunt de rechter ook vragen of je zelf de werkzaamheden mag uitvoeren op kosten van de verhuurder. Je kan het ook door een andere partij laten doen en de kosten verhalen op de verhuurder.
 4. Geen of minder huur betalen
  Op grond van de wet kunt je de rechter ook verzoeken om de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. Binnen 6 maanden nadat je de verhuurder schriftelijk hebt geattendeerd op de gebreken moet je die vordering instellen. Dit betekent dat je als huurder minder of geheel geen huur meer hoeft te betalen tot de onderhoudswerkzaamheden door de verhuurder zijn uitgevoerd. Laat dit verzoek indienen door een jurist en stop nooit zomaar met het betalen van de huur!
 5. Kosten verrekenen
  Je kan ook zonder rechterlijke machtiging de gebreken zelf (laten) verhelpen en de kosten verhalen op de verhuurder. Bijvoorbeeld door ze in mindering te brengen op de huur. Voordat je die mogelijkheid hebt, moet de verhuurder in verzuim zijn. Je hebt hem op de hoogte gebracht van de gebreken en hij heeft ze vervolgens niet gerepareerd. Je loopt hierbij wel een risico. De verhuurder kan je wanprestatie verwijten omdat je de huur niet volledig voldoet. Een huurachterstand van 2 tot 3 maanden kan zelf leiden tot een huisuitzetting.

Achterstallig onderhoud bij een huurwoning in de vrije sector

Heb je een huurwoning in de vrije sector en pakt de verhuurder gebreken in je woning niet aan? Dan zal je meestal de rechter moeten inschakelen voor een uitspraak.

Laat het er niet bij zitten

Ik kan je vertellen wat je kansen zijn

Stap naar de rechter. Een jurist kan je vertellen wat de slimste stap is om nu te nemen. Het kan je vaak alleen maar geld opleveren, de kosten voor de zaak kan je op je verhuurder verhalen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huurovereenkomst bedrijfsruimte

Wat kun je zelf doen bij huur bedrijfsruimte

 • Zorg ruim voordat je een pand wilt verkopen, dat de huur is opgezegd
 • Vraag altijd toestemming aan de rechter als je de huur van een winkel wilt opzeggen
 • Verdiep je als huurder in je rechten

Hulp bij bedrijfsruimte (ver)huren:

Heb je hulp nodig bij het opstellen van de huurovereenkomst bedrijfsruimte? Of heb je advies nodig over de overeenkomst die je wordt aangeboden. Vraag dan een van onze juristen om advies. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij de (ver)huur bedrijfsruimte
 • Als je een winkel, hotel of restaurant huurt, sta je sterk tegenover de verhuurder
 • Huur je een kantoor, dan heb je twee maanden ontruimingsbescherming
 • ‘Koop breekt geen huur’ geldt ook voor bedrijfsruimtes