Trouwen op huwelijkse voorwaarden: ja of nee? ∙ Leggle

Wat is trouwen op huwelijkse voorwaarden?

Met huwelijkse voorwaarden wordt een overeenkomst tussen echtgenoten bedoeld. Hierin de staan de afspraken over de verdeling van jullie vermogen. Je kunt deze voorwaarden al opstellen vóór het huwelijk. Handig, want dan zijn het vermogen en de bezittingen nog van ieder apart en is het juridisch makkelijk om te zeggen wat van wie is. Maar ook wanneer je al getrouwd bent, kun je nog voorwaarden opstellen óf wijzigen. Let op: vanaf 1 januari 2018 is trouwen in gemeenschap van goederen niet meer de standaard in Nederland. Dat betekent dat je automatisch onder een soort van huwelijkse voorwaarden trouwt, namelijk beperkte geemnschap van goederen. Tenzij je zelf voor een andere regeling kiest. Vermogen of schulden die jullie al voor het huwelijk hadden, vallen buiten de gemeenschap.

click-2Bij een geregistreerd partnerschap stel je ook dit soort voorwaarden op, dan noem je het partnerschapsvoorwaarden.

Wat is gemeenschap van goederen?

Dit wás altijd de standaard regeling bij een huwelijk. In gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden (die je hebt én zult krijgen) van jullie samen zijn.

huwelijkse-voorwaarden

Vanaf 2018: beperkte gemeenschap van goederen

Op 1 januari 2018 wijzigt de wet. Je trouwt dan niet meer standaard in gemenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Een soort van huwelijkse voorwaarden dus, want niet al jullie bezittingen, vermogen en schulden zijn automatisch gedeeld. Beperkte gemeenschap van goederen wil zeggen dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd van jullie samen is. Wat je daarvoor al had, valt dus niet onder jullie gezamenlijke inboedel. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Wil je ook niet dat vermogen, bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan gedeeld worden? Dan zul je alsnog zelf huwelijkse voorwaarden moeten opstellen.

Ook handig om te weten: wens je na 1 januari 2018 tóch te trouwen in gemeenschap van goederen dan kan dat alleen op speciaal verzoek.

Waarom kiezen voor huwelijkse voorwaarden?

Of je wilt trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen bepaal je zelf. Bij gemeenschap van goederen zijn al jullie bezittingen, vermogen én schulden gedeeld. Wil je dat niet, dan kunnen jullie ervoor kiezen om voorwaarden op te stellen. Een aantal voorbeelden van redenen om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden:

 • Is je partner ondernemer? Voorwaarden beschermen tegen de ondernemersrisico’s van je echtgenoot. Bij een faillissement, kunnen schuldeisers niet zomaar bij jou aankloppen.
 • Zodat je partner geen aanspraak maakt op jouw eigen vermogen (of bepaalde goederen) bij een echtscheiding.
 • Om te voorkomen dat je inkomen, schenkingen of erfenissen automatisch deelt.
 • Voorkomen dat je met jouw eigen vermogen opdraait voor het gedrag van je partner. Bijvoorbeeld als hij schulden heeft.

Huwelijkse voorwaarden bij een scheiding

Ik sta je bij.

Dat scheelt een hoop gedonder. Maar laat je wel correct helpen, want er komt alsnog veel bij kijken.

Wat kun je regelen in huwelijkse voorwaarden

De wet geeft geen verplichte onderdelen voor de voorwaarden. Er zijn wel grenzen: voorwaarden gaan over bezittingen en schulden, dus geld en spullen. Alle andere afspraken horen niet thuis in huwelijkse voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld niet regelen bij wie de kinderen gaan wonen na een echtscheiding. Er zijn twee soorten voorwaarden:

 • Niets is van jullie samen. Dit heet koude uitsluiting. Je hebt helemaal geen gezamenlijke bezittingen en schulden, ook de inkomsten verreken je niet.
 • Een beetje samen, een beetje apart. Deze beperkte gemeenschap zit tussen ‘alles samen’ en ‘niets samen’ in. Je bepaalt zelf welke bezittingen en schulden apart blijven, zoals een erfenis of woning.

Je kunt (onder andere) de volgende dingen regelen:

 • Fiscaal partnerschap. Voorwaarden en fiscaal partnerschap staan los van elkaar. Welke afspreken je ook maakt over jullie inkomsten, dit zegt niets over het wel of niet zijn van fiscaal partners.
 • Verrekenbeding. Je kunt een extra afspraak maken over inkomsten, bezittingen en schulden die je beide apart heb gekregen. Aan het eind van een periode – bijvoorbeeld na een jaar, bij scheiden of overlijden – verreken je wat je toch hebt alsof het van jullie samen is.
 • Afspraken bij echtscheiding. Als jullie gaan scheiden, moet je veel regelen. In de voorwaarden kun je daarover afspraken maken, bijvoorbeeld over de partneralimentatie.
 • Als jij overlijdt, dan is je partner erfgenaam. In een testament kun je dit anders regelen.
 • Eigendom koopwoning. Maak afspraken over het eigendom van jullie woning is als jullie uit elkaar gaan. Bespreek dit je met je notaris.

Als het tot een scheiding komt

Samen zoeken we naar een oplossing

Dan kun je de zakelijke kant meestal goed regelen.

Huwelijkse voorwaarden (laten) opstellen

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden heb je een notaris nodig. Hij kan de voorwaarden laten vastleggen in een akte. Vanaf dat moment zijn de voorwaarden rechtsgelding. De notaris kan uw voorwaarden inschrijven in het huwelijksgoederenregister in de plaats waar het huwelijk is gesloten. Dit is niet verplicht.

Wat kosten huwelijkse voorwaarden?

De huwelijkse voorwaarden leg je vast bij de notaris. Hoeveel zo’n notaris kost hangt af van hoe lang hij met de voorwaarden bezig is. Hij rekent namelijk doorgaans een uurtarief. Heb je ingewikkelde huwelijkse voorwaarden, dan zullen de kosten hoger uitvallen. Reken op een bedrag tussen de 400 en 1000 euro. Daarnaast betaal je één keer griffierechten á 184 euro. Voordeel van de nieuwe wet is dat je automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen, voor die regeling is een bezoekje aan de notaris dus niet meer nodig.

hat-2Tip. Of je in aanmerking kan komen voor een vermindering van de notariskosten hangt af van de hoogte van het inkomen en vermogen van jou en je partner.

Hoe wijzig ik onze voorwaarden?

Soms is het nodig om jullie voorwaarden te wijzigen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis of het beginnen van een eigen bedrijf. Wijzigen mag altijd. Je kunt zelfs tijdens je huwelijk overstappen van beperkte gemeenschap (deels samen) naar koude uitsluiting (niets samen). Om de voorwaarden te wijzigen moet je naar de notaris. Natuurlijk moet je het wel beide met deze wijziging eens zijn. Ook kun je de voorwaarden opheffen, je gaat dan over naar gemeenschap van goederen.

fixprice-2Een grote (financiële) verandering?
Tijdig de voorwaarden wijzigen kan soms duizenden euro’s voordeel opleveren.

Scheiden bij huwelijkse voorwaarden

Loopt het huwelijk uit op een echtscheiding, dan is het een voordeel als er (goede) huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dat maakt de procedure een stuk eenvoudiger. Jullie recht op bezit en inkomen is immers al geregeld. Schakel bij een scheiding altijd een specialist in. De voorwaarden zijn namelijk alleen door een deskundige goed te begrijpen. Het kan zo zijn dat sommige bezittingen na jaren huwelijk alsnog gedeeld zijn of dat afspraken niet meer reëel zijn. Daarom is goed advies essentieel. Kies hier jouw advocaat familierecht.

Scheiden, liever niet.

Maar als het er dan toch van komt, ken je met dit handboek jouw positie.

Download nu gratis

Huwelijkse voorwaarden: ja of nee?

Of jullie kiezen voor huwelijkse voorwaarden bepalen jullie zelf. Door voorwaarden op te stellen heb je meer controle over wat van wie is. Daarnaast draai je minder snel op voor de schulden of financiële problemen van je partner. Het idee van vroeger over het huwelijk was: alles of niets. Dat lijkt romantisch op de dag van jullie huwelijk, maar mensen kunnen veranderen. Zorg dat je het juridisch goed regelt, dan kun je later veel ellende voorkomen.

Vragen over huwelijkse voorwaarden? Vraag een jurist om advies. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden.   

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij huwelijkse voorwaarden

Wat kan je zelf doen bij een huwelijk

 • Bedenk voor je trouwt of je huwelijkse voorwaarden wilt of een gemeenschap van goederen.
 • Laat je goed adviseren, want goede huwelijkse voorwaarden schelen een hoop gedoe (en dus geld) bij een scheiding.
 • Bekijk om de paar jaar of je huwelijkse voorwaarden nog kloppen. En houd een goede administratie bij met wat van wie is..

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van huwelijkse voorwaarden dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij familierecht
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Vraag een expert om advies