Wat valt onder personen en familierecht? ∙ Leggle

Wat is het personen en familierecht?

Ga je trouwen of samenwonen? Of denk je juist aan scheiden? In dit soort situaties is handig om de regels in het familierecht te kennen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de huwelijkse voorwaarden, geregistreerd partnerschap, ouderlijk gezag, echtscheiding en alimentatie? Wat je situatie ook is, een gesprek met een advocaat familierecht kan heel verhelderend zijn.

Het personen en familierecht is in Nederland opgenomen in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Het maakt onderdeel uit van Internationale verdragen, zoals het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Vooral het recht op family life (gezinsleven) heeft grote invloed op de rechtspraak en wetgeving. Het personen en familierecht gaat dus over problemen binnen de familiesfeer. Het houdt zich bezig met huwelijkse voorwaarden, naamswijziging (achternaam), adoptie en de erkenning van kinderen.

familierecht

Eén van de meest voorkomende conflicten binnen het familierecht is de echtscheiding. Het gaat over o.a. de (echtscheidings)procedure, boedelverdeling, partneralimentatie, co-ouderschap en pensioenafspraken. Bijzonder is dat zaken binnen het familierecht niet openbaar worden gemaakt. Er is een grote mate van beslotenheid. Ook is het onderdeel familierecht regelmatig onderhevig aan wijzigingen.

Wist je dat? Ongeveer de helft van de gerechtelijke procedures heeft betrekking op personen- en familierecht.

We gaan scheiden

Ik ben jouw advocaat

Leg je probleem voor aan ėėn van de specialisten van Leggle.

Onderdelen van het familierecht

Echtscheiding, uit elkaar gaan na samenwonen, problemen bij alimentatie, omgangsregelingen, de lijst met onderwerpen is heel lang. Met welke zaken kun je nu concreet bij een familierecht advocaat aankloppen?

Het erfrecht wordt (meestal) als apart rechtsgebied beschouwd, hieronder vallen conflicten rond testamenten, verdeling van de erfenis.

Echtscheiding

Wil je scheiden? Dan krijg je te maken met het familierecht. Denk aan de scheidingsprocedure, boedelverdeling en pensioenverevening. Zijn er kinderen in het spel, dan zijn er het ouderschapsplan en de omgangregeling. Je hebt hoe dan ook juridische hulp nodig. Dat kan mediation zijn of je hebt beide een eigen advocaat. Lees meer over echtscheiding.

Wanneer kiezen voor mediation?

Heb je een geschil en denk je dat procederen de enige oplossing is? Probeer liever eerst met een mediator in gesprek te gaan. Zeker bij familiezaken is het prettig als je er samen uit kunt komen. Zo kun je bij het oplossen van familiezaken soms veel procedures en kosten besparen. Lees meer over mediation.

Familiemediation

Ik ben jouw mediator

Soms onstaan er bij persoonlijke relaties juridische geschillen. Als de emoties hoog oplopen, hoef je er niet alleen voor te staan. 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij personen en familierecht

Wat kan je zelf doen bij familieconflicten

  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van Personen en Familierecht, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij familieruzie
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan