Onterven van kind, partner of ouders · Leggle

Kun je je kind onterven?

Je hebt ruzie met je kind(eren) of vindt dat ze te weinig naar je omkijken. Dan kun je je kind onterven in je testament. Toch is het in Nederland onmogelijk dat kinderen helemaal niets van de nalatenschap ontvangen. Zij hebben namelijk altijd recht op hun legitieme portie, wat er ook in het testament staat. Dit is de helft van het gewone erfdeel. Daarnaast gaat het bij de legitieme portie altijd om geld, spullen (zoals een kunstwerk) kunnen dus niet worden opgeëist. De legitieme portie is binnen zes maanden na het overlijden opeisbaar. Tenzij er sprake is van de wettelijke verdeling (het erfrecht), dan komt het geld pas vrij ná het overlijden van de langstlevende echtgenoot, deze krijgt de erfenis namelijk in vruchtgebruik. Dit kan ook het geval zijn als de overledene in zijn testament heeft gezet dat het geld niet direct opeisbaar is.

Ben je bang dat de langstlevende jouw legitieme portie verkwist? Dan kun je het geld met de hulp van een advocaat onder bewind laten stellen.

Kleinkinderen onterven

Als het onterfde kind zich berust in de onterving, ziet hij af van zijn legitieme portie. In dat geval gaat de erfenis naar zijn of haar kinderen. Deze kleinkinderen kunnen dan aanspraak maken op de legitieme portie van de ouder. Als je dat niet wil, is het belangrijk om hen ook te onterven. Wil je juist dat je kleinkinderen wel een deel van de erfenis ontvangen? Dan kun je dat in je testament laten vastleggen door de notaris.

Onterven van een pleeg- of stiefkind

Bij een pleegkind of stiefkind werkt het anders. Ook al is hij of zij nog zo lang onderdeel van de familie, ze hebben volgens het efrecht geen recht op de erfenis. Als een ouder een pleeg- of stiefkind als erfgenaam wil hebben, moet dat worden vastgelegd in het testament. Onterven is dan dus niet nodig. Het kan echter ook dat je wilt dat de kinderen van je partner geen recht hebben op de erfenis. In dat geval zal hun wettelijke ouder ze moeten onterven. Zij hebben dan nog wel recht op hun legitieme portie.

Partner of echtgenoot onterven

De langstlevende echtgenoot van de overledene heeft geen recht op een legitieme portie. Als je je partner onterft, krijgt deze dus daadwerkelijk niets. Wel heeft een (wettelijke) partner volgens het erfrecht andere rechten. Hij of zij kan – als dat nodig is voor de verzorging – aanspraak maken op gebruik van woning en meubels voor zes maanden. Dit heet ook wel vruchtgebruik. Is de partner onvoldoende vermogend, dan mogen ook kosten voor levensonderhoud uit de erfenis worden opgeeisd en eventueel een langer vruchtgebruik van het huis.

Ouders, broers en zussen onterven

Net als bij een partner hebben ouders, broers en zussen geen recht op een legitieme portie. Als je in je testament zet dat je hen wilt onterven, kunnen zij geen aanspraak maken op de erfenis.

Wat doen als je onterfd bent?

Als je als kind onterfd bent, kun je je legitieme portie – dat is de helft van je normale erfdeel – opeisen. Dat kan vanaf zes maanden na het overlijden. Het is dan zaak om uit te zoeken wat de waarde van de erfenis is en welk bedrag je precies kan opeisen. Dit kun je doen via de notaris of de kantonrechter. Maak binnen vijf jaar na het overlijden kenbaar bij de (andere) erfgenamen dat je aanspraak wilt maken op je legitieme portie. Doe je dat niet, dan ben je simpelweg te laat.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij onterven

Wat doen als je onterfd bent

  • Handel in lijn met hoe de overledene dat zou willen. Zoek naar informatie hierover.
  • Laat op tijd weten of je de legitieme portie wilt opeisen
  • Schakel een bemiddelaar in om het conflict op te lossen. Het gaat vaak over onderliggende emoties.
  • Breng duidelijk de financiële zaken in kaart.

Zo helpen wij jou:

Wil je je legitieme portie opeisen? Of heb je een conflict over de erfenis? Als je er met de notaris niet uitkomt, kun je een Leggle jurist die gespecialiseerd is in het erfrecht om advies vragen. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij onterven en erfrecht
  • De notaris is onafhankelijk, schakel die in
  • Maak onderscheid tussen emoties en de zakelijke kant
  • Probeer snel tot een afronding te komen