Erfenis verwerpen of weigeren · Leggle

Afstand doen van de nalatenschap

Er kunnen allerlei redenen zijn om een nalatenschap te weigeren. Misschien heb je de overledene wel nooit gekend of hadden jullie een slechte verstandhouding. In dat geval wil je misschien niet geconfronteerd worden met de bezittingen of de rest van de familie. Ook zijn de financiën een veel voorkomende reden. Als de overledene hoge schulden had, wil je daar waarschijnlijk niet mee worden opgezadeld.

Erfenis verwerpen: wat houdt dat in?

Als je een nalatenschap verwerpt, ben je geen erfgenaam meer. Volgens de wet ben je dan zelfs nooit erfgenaam geweest. Je hebt dan dus ook helemaal nergens meer recht op. Niet op geld, maar ook niet persoonlijke spullen als oude brieven en fotoboeken. Zijn er nog broers of zussen die de nalatenschap wel aanvaarden, dan zal jouw deel naar hen gaan.

Zijn er kleinkinderen? Dan zullen deze – als er geen testament is – in de plaats treden van de ouder die de nalatenschap verwerpt. Als de kinderen te jong zijn om een beslissing te nemen, dan moeten de ouders de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Een erfenis verwerpen voor minderjarigen kan soms wel via de rechtbank. Zijn de kinderen oud genoeg, dan kunnen zij zelf besluiten hem te verwerpen.

Kosten erfenis verwerpen

Wil je de erfenis verwerpen dan, moet je dat laten vastleggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene woonde. Aan deze zogenaamde ‘akte nalatenschap’ zijn kosten verbonden. Het opstellen ervan kost 114 euro. Dien je de akte in samen met andere erfgenamen, dan kunnen jullie de kosten verdelen. Denk goed na over het opstellen van de akte, want je kunt de verwerping nooit meer terugdraaien.

Termijn van 3 maanden

Gedurende een termijn van drie maanden kunnen schuldeiser geen schulden verhalen op de nalatenschap. Daardoor heeft de familie de tijd om in kaart te brengen wat de omvang van de nalatenchap en de eventuele schulden is. Je moet binnen deze drie maanden beslissen wat je doet: zuiver aanvaarden, benificiair aanvaarden of weigeren. Soms kan de rechter de termijn verlengen, als de familie daar om vraagt.

Zijn er andere opties?

Naast een erfenis verwerpen kun je deze ook zuiver aanvaarden óf beneficiair aanvaarden. Bij het tweede loop je geen risico dat de schulden op je verhaald zullen worden. Deze worden eerst betaald vanuit de nalatenschap. Op die manier loop je geen risico dat je iets moet betalen. Voor een beneficiaire aanvaarding is net als bij verwerping een verklaring van de rechtbank nodig.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij erfenis verwerpen

Wat kun je zelf doen bij een conflict over de erfenis

  • Handel in lijn met hoe de overledene dat zou willen. Zoek naar informatie hierover.
  • Schakel een bemiddelaar in om het conflict op te lossen. Het gaat vaak over onderliggende emoties.
  • Breng duidelijk de financiële zaken in kaart.

Zo helpen wij jou:

Heb je een conflict over het verdelen van de nalatenschap? Dan kun je beter zorgen dat dit wordt opgelost voordat de problemen uit de hand lopen. Als je er met de notaris niet uitkomt, kun je een Leggle jurist om advies vragen. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij erfrecht
  • De notaris is onafhankelijk, schakel die in
  • Maak onderscheid tussen emoties en de zakelijke kant
  • Probeer snel tot een afronding te komen