Beneficiair aanvaarden van een erfenis · Leggle

Wat is beneficiair aanvaarden?

Naast de erfenis ‘zuiver’ accepteren of weigeren, kun je deze ook beneficiair aanvaarden. Dit beschermt de erfgenaam, zodat deze niet voor schulden van de overledene aansprakelijk is met zijn privévermogen. Dit heet ook wel ‘aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. De schulden worden in dit geval dus eerst betaald vanuit de erfenis. Als er daarna nog geld overblijft, wordt dat verdeeld onder de erfgenamen. Beneficiair aanvaarden is dus veilig, maar het betekent (meestal) wel dat je de wettelijke vereffeningsprocedure moet doorlopen.

Vereffening van de erfenis

Bij het beneficiair aanvaarden van een erfenis is de afwikkeling ervan aan strenge regels gebonden. Alle erfgenamen worden in dit geval vereffenaar en moeten de vereffening procedure doorlopen. Vereffening heeft tot doel om de positie van de schuldeisers te waarborgen. Het is verstandig om voor de vereffening een notaris of jurist in te schakelen, want als er een fout wordt gemaakt kun je alsnog voor de schulden opdraaien. De vereffeningsprocedure is in sommige uitzonderingen niet nodig, bijvoorbeeld als de executeur kan aantonen dat het saldo ruim voldoende is om de schulden te voldoen.

Vereffeningsprocedure bij beneficiair aanvaarden

Alle vereffenaars moeten gezamenlijk de vereffeningsprocedure doorlopen. Zij zijn hier allemaal even verantwoordelijk voor, tenzij de kantonrechter anders beslist. Het is belangrijk dat de stappen voor de vereffening juist worden doorlopen, de rechter houdt daar toezicht op. Als er een fout wordt gemaakt waardoor de schuldeisers worden benadeeld, kan de rechter beslissen dat je jouw erfdeel alsnog ‘zuiver’ aanvaardt. Hulp van een notaris is daarom gewenst. De vereffeningsprocedure bestaat uit de volgende stappen:

 1. Verklaring van erfrecht. De eerste stap is bij de rechtbank vastleggen dat je de erfenis beneficiair aanvaarden wil in een verklaring van erfrecht.
 2. Boedelbeschrijving opmaken. Dit is een overzicht van alle bezittingen en schulden van de overledene op de datum van overlijden.
 3. Boedelbeschrijving ter inzage leggen. Stuur de boedelbeschrijving naar de rechtbank of leg deze ter inzage bij de notaris.
 4. Aanschrijven schuldeisers. Je moet bekende schuldeisers persoonlijk informeren over hun vordering. Soms is het ook nodig een advertentie in de krant te plaatsen om schuldeisers op te roepen, dit wordt bepaald door de rechter.
 5. Schuldeisers betalen. De schuldeisers worden betaald en ,indien nodig, kunnen er bezittingen worden verkocht.

De vereffeningsprocedure is gebonden aan veel regels, laat je daarom als erfgenaam goed informeren voordat je actie onderneemt.

Wat doe je als een erfgenaam niet meewerkt?

Bij beneficiair aanvaarden wordt elke erfgenaam vereffenaar. Zij moeten dus samen zorgen voor de afwikkeling van de erfenis. Als een erfgenaam niet meewerkt kan dat problemen opleveren. Je kunt dan naar de kantonrechter gaan. Deze kan bijvoorbeeld bepalen dat jij als enige de taken als vereffenaar mag uitvoeren. Weten wat je mogelijkheden zijn? De juristen van Leggle staan voor je klaar. De intake is gratis!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij erfenis beneficiair aanvaarden

Wat kun je zelf doen bij beneficiair aanvaarden van een erfenis

 • Krijg je een erfenis, maar weet je niet hoeveel bezittingen en schulden de overledene heeft? Dan is beneficiaire aanvaarding de beste optie.
 • Breng zo goed mogelijk de financiële zaken in kaart.
 • Schakel een notaris in om je te helpen met de vereffeningsprocedure.

Zo helpen wij jou:

Zijn er problemen met de vereffening? Dan kan het zijn dat je naar de kantonrechter moet. Een jurist of advocaat kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij erfrecht
 • De notaris is onafhankelijk, schakel die in
 • Maak onderscheid tussen emoties en de zakelijke kant
 • Probeer snel tot een afronding te komen