Erfenis aanvaarden: is dat wel verstandig? · Leggle

Erfenis zuiver aanvaarden

Als je een erfenis zuiver aanvaardt, krijg je automatisch ook alle schulden en spullen van de erflater. Als de uitkomst van de erfenis negatief is, zit jij dus met de schulden opgescheept. Je zult deze dan van je eigen geld moeten betalen en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Daarom is het verstandig om de nalatenschap eerst goed in kaart te brengen. De erfenis aanvaarden betekent feitelijk:

  • Dat je (samen met de andere erfgenamen) verantwoordelijk bent voor het verdelen van de erfenis.
  • Dat je (samen met de andere erfgenamen) eigenaar wordt van de bezittingen én schulden van de overledene.

Als je zeker weet dat de erfenis positief is, kun hem zuiver aanvaarden. Dit kun je dan vast laten leggen bij de rechtbank. Dat gaat meestal via de notaris.

Erfenis beneficiair aanvaarden

Wil je voorkomen dat je de schulden van je privé vermogen moet betalen? Dan kun je de erfenis ook beneficiair aanvaarden. Je aanvaardt de nalatenschap dan onder voorbehoud van wat er in de ‘boedel’ zit. De schulden worden dan betaald vanuit de erfenis en als er geld overblijft, zal je dat alsnog erven. Zijn de schulden hoger dan het vermogen van de erflater? Dan kunnen schuldeisers jou daar niet aansprakelijk voor stellen. Zo voorkom je dus dat je schulden van de overledene moet gaan betalen.

Wil je geen erfgenaam zijn? Dan kun je erfenis verwerpen. In dat geval heb je nergens meer recht op.

Gedragen als zuivere erfgenaam

Zelfs als je het niet wilt, kun je door verkeerd handelen toch onbedoeld de erfenis aanvaarden. Bijvoorbeeld als je het horloge van de overledene omdoet of wanneer je zomaar spullen uit het huis meeneemt. Dat betekent namelijk dat je de nalatenschap zuiver aanvaardt. Dit soort handelingen kunnen dus grote gevolgen hebben, zeker als de erflater torenhoge schulden heeft. Schuldeisers mogen deze dan op jou komen verhalen. Pas dus op dat je niet aan de nalatenschap komt, totdat je officieel hebt besloten of je deze zuiver aanvaardt, beneficiair aanvaardt of verwerpt.

Er zijn dingen die je wel kunt doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je per ongeluk de erfenis aanvaarden zal. Zo mag de begrafenis altijd uit de nalatenschap worden betaald. Ook als het huis leeggehaald moet worden voor een nieuwe huurder, kun je dat gewoon doen. Als je twijfelt, is het altijd verstandig een notaris om advies te vragen.

Wat doen bij ruzie over de erfenis?

Maar liefst één op de tien erfenissen lijdt tot ruzie. Toch zit niemand te wachten op al die extra negatieve emoties in die toch al moeilijke tijd. Als er discussie ontstaat ikun ej daarom beter deskundig advies vragen. Over de gevolgen van handelen door erfgenamen ontstaan regelmatig ruzies en zelfs rechtszaken. In eerste instantie ga naar de notaris. Komt je er met hem niet uit? Vraag dan een Leggle jurist om hulp. Zo weet je direct wat je rechten zijn en kun je voorkomen dat de zaak uit de hand loopt.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij erfenis aanvaarden

Wat kun je zelf doen bij een conflict over de erfenis

  • Handel in lijn met hoe de overledene dat zou willen. Zoek naar informatie hierover.
  • Schakel een bemiddelaar in om het conflict op te lossen. Het gaat vaak over onderliggende emoties.
  • Breng duidelijk de financiële zaken in kaart.

Zo helpen wij jou:

Er kunnen allerlei ruzies ontstaan over de erfenis. Misschien neemt een erfgenaam al spullen mee uit het huis van de overledene of worden jullie het niet eens over de erfenis verdeling. Kom je er met de notaris niet uit, vraag dan een Leggle jurist om advies. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij erfrecht
  • De notaris is onafhankelijk, schakel die in
  • Maak onderscheid tussen emoties en de zakelijke kant
  • Probeer snel tot een afronding te komen