Erfenis krijgen, wat nu? · Leggle

Erfenis krijgen, wat nu?

Na een overlijden moet er heel wat geregeld worden. Praktische zaken zoals het opzeggen van abonnementen, maar ook de soms lastige erfbelasting en de zaken omtrent het erfrecht. Het begint allemaal met de vraag of er een testament is. De notaris kan dit voor je nakijken. Daarin kan een executeur staan aangewezen die de erfenis regelen moet. Is die er niet, dan doen de erfgenamen dat samen. Meestal wijzen ze dan in overleg iemand aan als executeur. Als er geen testament is, wordt de erfenis verdeeld volgens het erfrecht. Maar zelfs als er wél een testament is, hoeft dat niet altijd gevolgd te worden. Zo is volledig een kind onterven niet mogelijk in Nederland, ook al zou iemand dat nog zo graag willen.

Erfenis aanvaarden of weigeren

Soms bestaat een erfenis uit alleen maar schulden. De vraag is dan of je deze wel wílt aanvaarden. Je hebt ook de mogelijkheid om de erfenis te verwerpen, tenzij je de erfgenaam bent, want dan zit je aan de nalatenschap vast. Is er twijfel of onduidelijkheid over schulden binnen de erfenis? Dan kun je deze ook beneficiair aanvaarden. In dat geval ben je niet zelf verantwoordelijk voor mogelijke tekorten. Het is belangrijk dat je deze keuze zo snel mogelijk maakt, vervolgens kan de notaris het verder voor je regelen.

Verklaring van erfrecht

Soms is het de vraag wie de erfgenamen van de overledene zijn. In dat geval kan een verklaring van erfrecht worden opgevraagd bij de notaris. Daarin staat wie de erfenis beheert en wie daarover mag beschikken. Deze verklaring is soms nodig om aan instanties – bijvoorbeeld de bank – te laten zien wie de nalatenschap mag beheren.

Erfenis afhandeling

Het afhandelen en verdelen van de erfenis duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Soms moet je dus wat geduld hebben. De afwikkeling van de erfenis zet de verhoudingen tussen familieleden op scherp. Er kunnen allerlei conflicten ontstaan. Worden jullie het niet eens over de verdeling, dan kunnen de gemoederen hoog oplopen. En wat doe je als een broer de erfenis niet heeft afgewacht en er blijken er al spullen weg te zijn? Of als een zus beweert dat zij recht heeft op dat ene schilderij? De notaris is dan de eerste persoon die zal proberen te bemiddelen. Er kan echter toch noodzaak zijn om een jurist naar de zaak te laten kijken.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij de erfenis

Wat kun je zelf doen bij een conflict over de erfenis

  • Handel in lijn met hoe de overledene dat zou willen. Zoek naar informatie hierover.
  • Schakel een bemiddelaar in om het conflict op te lossen. Het gaat vaak over onderliggende emoties.
  • Breng duidelijk de financiële zaken in kaart.

Zo werkt Leggle

Heb je een conflict over de erfenis? Dan kun je beter zorgen dat dit wordt opgelost voordat de problemen uit de hand lopen. Als je er met de notaris niet uitkomt kun je een jurist gespecialiseerd in erfrecht om advies vragen. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar..

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een erfenis
  • De notaris is onafhankelijk, schakel die in
  • Maak onderscheid tussen emoties en de zakelijke kant
  • Probeer snel tot een afronding te komen