Wat kost een scheiding? • Leggle

Kosten bij een echtscheiding

Een scheiding wordt meestal gedaan via een advocaat. Bij een gezamenlijke scheiding heb je samen een advocaat. Bij een scheiding op tegenspraak schakel je beide een eigen advocaat in. De meeste advocaten rekenen een uurtarief. Dat uurtarief varieert van €150 tot ongeveer €230 per uur. Daar komt dan soms nog 6% kantoorkosten en 21% btw bovenop.

Ook de overheid brengt kosten in rekening:

  • Griffierecht voor de rechtbank: € 288. Je betaalt griffierecht om de echtscheiding door de rechtbank te laten behandelen. Dit is het bedrag voor een gezamenlijke echtscheiding.
  • Bezoek van deurwaarder aan je partner: € 60
  • Leges aan de gemeente per uittreksel: € 15

Soms is er een taxatierapport nodig, dan weer een uitgebreid fiscaal advies. Ook worden testamenten soms aangepast bij de notaris of worden er kosten gemaakt voor een tijdelijke woonruimte voor één van de partijen. Er komen dan nog kosten van een accountant, notaris of andere (financiële) adviseur bij. Die hanteert meestal ongeveer dezelfde tarieven als een advocaat.

Hoeveel kost een scheiding gemiddeld?

Gemiddeld kost een scheiding op tegenspraak al gauw € 3000 tot € 6000 per persoon. Je hebt namelijk allebei een eigen advocaat nodig. Er komt een scheidingsprocedure bij de rechtbank waar veel tijd in gaat zitten. Zo’n uurtarief tikt dan aardig aan. Hoe langer de procedure duurt, hoe duurder de scheiding zal uitvallen. Vaak heb je geen idee welk bedrag je op het eind moet gaan betalen.

Daarom hebben we Leggle opgericht. Onze advocaten werken allemaal tegen een vaste prijs, zodat je precies weet waar je aan toe bent. De scheidingsprocedure kan voor je worden opgepakt vanaf rond de 1000 euro. Is de scheiding niet op tegenspraak? Dan zijn er alleen onderhandelingen nodig, dat kan al voor minder dan 400 euro. Inclusief BTW!

Geen uurtarief maar een vaste prijs

Weten wat het kost?

Dat is het voordeel van Leggle. Onze specialisten werken tegen een vast tarief per zaak. Zo weet je direct hoeveel jouw echtscheiding kost.

Wat kost een scheiding zonder advocaat

Uiteindelijk is er altijd een advocaat nodig om het scheidingsverzoek  in te dienen bij de rechtbank. Helemaal zonder advocaat scheiden, kan dus niet. De rest van de scheiding kan je wel zonder advocaat doen. Bij een scheiding met onderlinge toestemming kan je samen een advocaat inhuren of kiezen voor mediation. Daarvoor schakel je een mediator in. Vaak is jouw mediator zelf ook advocaat – of werkt hij samen met een advocaat. Bij een scheiding via mediation hoef je in dat geval zelf dus geen advocaat meer in te huren.

Wat kost scheiden van tafel en bed? Vaak zijn de kosten hiervoor hetzelfde als voor een gewone scheiding.

Wat kost een scheiding via mediation

De kosten voor een scheiding via mediation liggen een stuk lager dan een scheiding via een advocaat. Je kan de complete echtscheiding voor beide personen via mediation afhandelen voor niet veel meer dan 1000 euro. Gaat het alleen om mediation over jullie kind of de financiële verdeling? Dan blijft het tarief ruim onder de 1000 euro. Het kan al vanaf 760 euro. Het voordeel is dat je bij mediation de kosten kan verdelen. Je betaalt beiden de helft van het bedrag. Ook hoeven er meestal geen extra kosten gemaakt te worden, voor bijvoorbeeld een notaris.

Mediation kost minder

Samen komen we eruit

Daarnaast ga je op een prettige manier uit elkaar. Je maakt in overleg afspraken waar je beide blij mee bent.

Hoe kan ik goedkoop scheiden?

De kosten voor een scheiding lopen dus uiteen. Ze zijn vooral afhankelijk van de manier waarop je uit elkaar gaat. Is er ruzie en worden jullie het maar niet met elkaar eens? Een lange slepende procedure kan erg in de papieren lopen. De goedkoopste manier van scheiden is via mediation. Probeer van te voren vast met elkaar te overleggen, zodat jullie er zo snel mogelijk samen uitkomen. Wat kost een scheiding via Leggle? De specialisten van Leggle werken tegen een vaste prijs per traject en zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast weet je zeker dat je een mediator spreekt die zorgt dat alles goed wordt afgehandeld. Dat voorkomt verdere problemen in de toekomst.

Kun je de scheiding niet betalen? Dan kan je soms aanspraak maken op een pro deo advocaat. Daarvoor moet je wel aan strenge inkomenseisen voldoen.

Kies jouw mediator

Samen regelen we jullie scheiding

Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. Je bent slechts 1 klik verwijderd van een gratis intake met een mediator.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan