Wanneer ga je scheiden? (5 Antwoorden) • Leggle

Wanneer is scheiden een goede oplossing?

Je bent niet meer blij met je relatie en denkt dat scheiden misschien een oplossing is. Natuurlijk geef je  je relatie niet zomaar op. Vaak spelen er al problemen als je over scheiden begint na te denken. Die problemen stapelen zich vaak op, waardoor scheiden de enige oplossing lijkt te zijn. Het is soms aan te raden om het eerst met relatietherapie te proberen. Een therapeut kan je begeleiden en helpen om er samen uit te komen. Toch is er niet altijd een oplossing voor de problemen en is scheiden de enige optie. Een therapeut kan jullie hierover adviseren.

Wanneer scheiden de meeste mensen?

De reden dat mensen scheiden is in iedere situatie anders. Toch zijn er cijfers die laten zien wanneer de meeste mensen scheiden. De belangrijkste reden dat de meeste mensen scheiden? Dat is het ontmoeten van een nieuwe liefde. Andere redenen om te scheiden zijn vreemdgaan, langdurige ziekte of financiële problemen. Ook zijn feestdagen, verjaardagen en vakanties vaak momenten om te scheiden. Na de kerst is er bijvoorbeeld een piek te zien in het aantal scheidingen.

Wanneer bij elkaar blijven vanwege de kinderen?

Je hebt stress en ziet jullie relatie niet meer zitten. Maar je hebt (jonge) kinderen en je bent bang dat een scheiding een slechte invloed op hen zal hebben. Of dat zo is, verschilt per situatie. Ongelukkige ouders, stress of ruzie in huis zijn ook nadelig voor kinderen. Kinderen zijn niet oppervlakkig, als de ouders niet gelukkig zijn, heeft bij elkaar blijven geen zin. Als jullie bij elkaar blijven vanwege de kinderen, kunnen ze zich zelfs schuldig gaan voelen omdat hun ouders ongelukkig zijn.

Bij elkaar blijven of een co ouderschap?

Laten we het bespreken

Jullie kunnen ook kiezen voor een co ouderschap. Jullie gaan uit elkaar, maar blijven de kinderen beide zien.

Wanneer weet je zeker dat je wil scheiden?

De belangrijkste vraag die je moet stellen is: “Houd ik nog genoeg van mijn partner om door te gaan met de relatie?”. Maar om het zeker te weten, is vaak moeilijk. Veel mensen hebben hoge verwachtingen van het huwelijk en zijn teleurgesteld door de werkelijkheid.

Er zijn een paar vragen die je jezelf kan stellen:

 • Wat trok je vroeger aan in de ander?
 • Wat er is precies veranderd?
 • Zou je met je partner door willen gaan als de relatie zou veranderen?
 • Denk je dat de liefde dan weer zou kunnen opbloeien?
 • Wat is er nodig om jullie relatie te veranderen?

Het is verstandig om dit soort vragen met een mediator te bespreken. Op die manier zie je beter voor je hoe het leven er na de scheiding uit zal gaan zien. Na een gesprek met de mediator zijn jullie nog niets verplicht. Je kunt altijd nog terug.

Wanneer ben je officieel gescheiden?

Pas na het indienen van de scheidingspapieren bij de rechter ben je officieel gescheiden. Daar gaan nog heel wat stappen aan vooraf.

We gaan scheiden

Ik regel het voor je

Ik help jullie bij het maken van afspraken en om alles officieel te regelen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan