Wanneer krijgt vader het kind toegewezen? · Leggle

Belangrijke beslissingen bij een scheiding

Meestal krijgt bij een scheiding de moeder het kind toegewezen. Natuurlijk kun je hier samen beslissingen over maken. Samen met je partner zul je de volgende zaken o.a. moeten bespreken bij een scheiding:

 • Waar gaat het kind (het meest) wonen
 • Naar welke school gaat het kind?
 • Zijn er medische behandelingen voor het kind nodig?

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat het niet gunstig is voor het kind als beide ouders het gezag behouden. Denk hierbij aan:

 • de andere ouder verblijft in het buitenland
 • de andere ouder is slecht te bereiken voor jou en je kind
 • de andere ouder is lange tijd niet bereikbaar via de telefoon en wisselt vaak van woon- en verblijfplaats

Wanneer wordt kind aan de vader toegewezen

Helaas worden ouders het niet altijd eens met elkaar over waar het kind gaat wonen. De vader wil graag dat het kind bij hem komt wonen, maar de moeder laat dat niet toe. Misschien houdt de moeder het kind zelfs bij de vader weg. In de meeste gevallen krijgt de moeder het kind toegewezen door de rechter. Maar er zijn uitzonderingen. Ben jij het hier als vader niet mee eens, dan moet je het er niet zomaar bij laten zitten.

Wanneer krijg je als vader het kind toegewezen? Factoren waar de rechter naar gaat kijken:

 • het aantal werkuren per week van beide ouders
 • de geschiktheid van het dragen van de zorg als ouder. Denk hierbij aan je mentale gezondheid en je fysieke staat
 • de wens van het kind zelf (vanaf 12 jaar of ouder mag deze zijn of haar mening geven)

Op het moment dat het kind 12 jaar of ouder is kunnen zij een kindverklaring naar de rechtbank of advocaat sturen waarin staat bij wie zij het liefst zouden willen wonen. De rechter zal de voorkeur van het kind meenemen in zijn beslissing. Deze is echter niet leidend.

Krijg het gezag

Ik sta aan jouw kant

Ben jij ervan overtuigd dat je kind bij jou als vader beter af is? Schakel dan een advocaat in om het kind toegewezen te krijgen. Er zijn soms absoluut mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen

Rechten van vader

De vader voelt zich vaak achtergesteld als we het hebben over de omgangsregeling van het kind. De moeder wordt door diverse factoren vaak gekozen als degene met het ouderlijk gezag. Wanneer krijgt de vader het kind toegewezen?

In feite hebben de biologische ouders er beiden recht op om het kind regelmatig te zien. Alleen de rechter kan het recht op omgang met het kind ontzeggen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen. Denk hierbij aan de volgende omstandigheden:

 • de ontwikkeling van het kind zal door omgang met de ouder benadeeld worden
 • de ouder is niet geschikt voor omgang met het kind

Geen ouderlijk gezag meer?

Wanneer je geen ouderlijk gezag meer over je kind hebt, betekent dit niet dat je geen rechten hebt. Je blijft het recht houden om te kunnen omgaan met je kind en op de hoogte te blijven van de ontwikkeling. Je voormalige partner zal je hierover moeten informeren.

Ouderschapsplan opstellen

Sinds 1 maart 2009 zijn alle ouders verplicht om na het scheiden een plan te maken over de verzorging van het kind. Dit wordt het ouderschapsplan genoemd. Hierin staan alle afspraken die jullie gemaakt hebben over de zorg- en opvoedingstaken en de omgang met jullie kind. Het ouderschapsplan moet samen met het echtscheidingsverzoek worden verstuurd.

Ook zullen er afspraken in moeten staan over hoe jullie elkaar zullen informeren over belangrijke zaken met betrekking tot jullie kind. De kosten van de verzorging van het kind zal ook in dit plan worden genoemd. Het ligt er per gezin aan hoe hoog de kinderalimentatie zal zijn.

Sta je niet zeker in je schoenen bij de rechtbank m.b.t. je kind? Onze experts kunnen je adviseren over hoe je het meeste kans maakt op het behouden van ouderlijk gezag.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij onterecht ontslag

Wat kun je zelf doen bij onterecht ontslag

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist, dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Wil je werkgever jou onterecht ontslaan? Teken dan nooit zomaar iets en laat je niet bang maken. Schakel altijd een jurist of advocaat in om je ontslag aan te vechten. Deze heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij onterecht ontslag
 • Geef altijd aan dat je bereid bent te werken
 • Vraag om een schriftelijke toelichting van de ontslagredenen
 • Laat je niet bang maken