Voorlopige voorziening bij een echtscheiding • Leggle

Uitspraak voorlopige voorziening echtscheiding

Het kan soms wel jaren duren tot de rechter uitspraak doet over de echtscheiding, de omgang met de kinderen, de alimentatie, de hoofdverblijfplaats van de kinderen of de verdeling van de woning. En dat terwijl jullie nu al uit elkaar willen gaan en niet meer samen wonen. Er ontstaat ruzie en je weet niet wat je moet doen. In dit soort situaties kan de rechter een voorlopige uitspraak doen. Dat heet een voorlopige voorziening.

Voorlopige voorziening woning bij een echtscheiding

In de wet staat precies wanneer een voorlopige voorziening kan worden aangevraagd bij de rechtbank. Een voorbeeld daarvan is voor de woning. De rechter kan beslissen dat één van beide partners uitsluitend gebruik mag maken van de woning. De ander zal de woning dan moeten verlaten. Ook over het verblijf van de kinderen en alimentatie kan een voorlopige voorziening worden afgegeven.

Welke voorlopige voorzieningen kun je indienen?

Duur van de voorlopige voorziening

De voorziening is voorlopig, dat betekent dat hij tijdelijk geldig is. Je moet zorgen dat het verzoek voor echtscheiding binnen 4 weken na het indienen van het verzoek tot voorlopige voorziening binnen is. Anders zal de voorlopige voorziening vervallen. Vervolgens is het meestal zo dat de voorlopige uitspraak geldig blijft totdat de officiële scheidingspapieren zijn getekend.

Een advocaat is verplicht

Alleen een advocaat kan een verzoek tot voorlopige voorziening indienen. Je kan dit dus niet zelf doen. Nadat de advocaat het verzoekschrift heeft ingediend, zal de rechter na enkele weken een mondelinge behandeling doen over de kwestie. De advocaten van jou en je (ex) partner zijn hierbij aanwezig, evenals jullie zelf. Weer een aantal weken later ontvang je de uitspraak van de rechter, ofwel de voorlopige voorziening.

Een advocaat is nodig

Laat mij je helpen

Ik kan je vertellen wat de ervaringen zijn met een voorlopige voorziening. en het verzoek voor je indienen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan