Vader wil co ouderschap moeder niet, wat nu? • Leggle

De vader wil co ouderschap, maar de moeder werkt niet mee

Het komt in de praktijk vaak voor dat de vader co ouderschap eist, maar de moeder dit niet wil. Zij wil liever alleen voor de kinderen zorgen, en een omgangsregeling afspreken met de vader. De moeder kan in dat geval co-ouderschap weigeren. Vaak betekent dit voor de vader dat hij zijn kinderen minder vaak zal zien.

Bij co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij de moeder als bij de vader. Een omgangsregeling betekent in veel gevallen dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij de moeder wonen, en om de week een weekend bij de vader zijn. Overigens kan je hier zelf afspraken over maken. Geen co-ouderschap wil niet zeggen dat de vader zijn kinderen nauwelijks meer ziet. De moeder mag de kinderen namelijk niet zomaar bij de vader weghouden.

Kun je als vader co-ouderschap eisen?

Co-ouderschap afdwingen is in de meeste situaties niet mogelijk. Co-ouderschap betekent dat beide ouders de helft van de zorg en opvoeding op zich nemen. De kinderen wonen voor 50% bij de vader en voor 50% bij de moeder. Dat vereist een goede samenwerking tussen beide ouders. Co-ouderschap wordt daarom vaak alleen maar toegekend door de rechter, als beide ouders nog met elkaar kunnen communiceren. Als er spanningen zijn wordt het naleven van het co-ouderschap ingewikkeld en kan het problemen opleveren. Dit is niet in het voordeel van de kinderen.

Mediation om co-ouderschap te krijgen

de beste manier om als vader co-ouderschap tot stand te laten komen is door een mediator in te schakelen. Dit is een onafhankelijke derde die jullie helpt om samen afspraken te maken. Op deze manier is de kans om tot co-ouderschap te komen het grootst. Zelfs als de moeder in eerste instantie niet wil. Met goede argumenten en hulp van een mediator, kunnen jullie er alsnog uit komen.

Ik wil co-ouderschap

Samen komen we eruit

Een mediator helpt jullie om tot een co-ouderschap te komen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan