Tremanormen, bepaal de hoogte van de alimentatie • Leggle

De rechter houdt rekening met de wet

Als je alimentatie moet betalen, houdt de rechter rekening met hoeveel je te besteden hebt. De normen die hij hanteert noem je tremanormen. Het is hierdoor lastig als je zelf een berekening wilt maken voor de hoogte van de partneralimentatie of kinderalimentatie. Het berekenen van alimentatie volgens de tremanormen is maatwerk en doe je niet zomaar even zelf. Een advocaat of mediator die gespecialiseerd is in alimentatie kan dit voor je doen.

Berekening van alimentatie?

Laat mij dit voor je doen

De hoogte van alimentatie kun je in onderling overleg afspreken. Er zijn ook regels voor gemaakt die je kunt gebruiken. Dit zijn de Trema-regels.

Wat zijn tremanormen?

De zogenaamde tremanormen zijn door een groep deskundigen vastgesteld als richtlijnen voor het berekenen van de alimentatie. De rechtbank stelt dit vervolgens vast. Op internet kan je het Tremanormen 2018 rapport vinden waarin de rekenmethode staat. In dit rapport vind je normen en richtlijnen die worden gehanteerd voor het vaststellen van de alimentatie. De meeste rechters volgen deze richtlijnen op. De regels zijn ontstaan met oog op alimentatie na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed.

Tremanormen bij partner- en kinderalimentatie

Partneralimentatie en kinderalimentatie staan voorop in het Tremanormen 2018 rapport. Volgens de Trema is iemand die partneralimentatie nodig heeft niet in staat om zichzelf in zijn levensonderhoud te voorzien. Bepaalde noodzakelijke middelen ontbreken en kunnen niet worden verkregen.

Bij kinderalimentatie hebben (minderjarige) kinderen automatisch behoefte aan alimentatie. Het verschilt per situatie hoe groot de behoefte is. Er wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders.

Tremanormen 2018

In het rapport tremanormen 2018 staat alle informatie met betrekking tot het berekenen van je partner- en kinderalimentatie. De berekening van de tremanormen in 2018 hangt af van het volgende:

 • het netto inkomen dat te besteden valt
 • alimentatie vrije voet
 • premie van de ziektekostenverzekering min de nominale premie
 • overige kosten die relevant zijn (schulden, begrafenisverzekering, pensioen)
 • als er nog een restant is, wordt een percentage hiervan als partner- of kinderalimentatie betaald
 • het fiscaal voordeel over de gehele berekende alimentatie

Nieuwe tremanorm sinds 2013 naar draagkracht

Vanaf 2013 is een nieuwe tremanorm vastgesteld. De draagkrachttabel is toen ingevoerd; aan de hand hiervan kan worden berekend hoeveel partner- en kinderalimentatie op basis van het netto inkomen moet worden betaald. Ook kan er zorgkorting worden toegepast. Als je vaker voor de kinderen zorgt, mag de alimentatie verminderd worden.

Als jouw financiële situatie verandert

Kun je de huidige alimentatie nog wel betalen?

Laat dan jouw draagkracht opnieuw beoordelen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan