Stappenplan scheiding in 5 stappen [Download PDF] ∙ Leggle

1. Vertel dat je niet meer verder wilt

Deze eerste stap is misschien wel het moeilijkst; vertel aan je partner dat je een echtscheiding wilt. Waarschijnlijk heb je er al van alles aan gedaan om niet tot een scheiding te komen. Leg rustig uit waar de pijnpunten voor jou zitten en dat je ervoor gekozen hebt om niet meer verder te gaan. Wil jij scheiden, maar je partner niet? Ook dan is het vaak het beste om de scheiding door te zetten.

2. Zoek de juiste hulp bij jullie scheiding

Een echtscheiding wordt door de rechter beslist. Hier heb je een advocaat of mediator nodig. Het hangt van jullie situatie af wie je het beste kunt inschakelen. De manier waarop jullie getrouwd zijn, de financiën en hoe jullie willen scheiden hebben hier invloed hierop.

Er zijn twee mogelijkheden:

 • Samen met je ex-partner scheiden. Wil je de scheiding gezamenlijk en zonder moeilijkheden doorlopen? Dan is een mediator de beste keuze. Die zorgt voor harmonie tussen beide partijen, komt met ideeën en zorgt voor ondersteuning in het proces. De juridische afhandeling verloopt hierdoor een stuk sneller.
 • Scheiden op tegenspraak. Lijkt het meer op een vechtscheiding tussen jou en je ex? Schakel dan een eigen advocaat in. Deze handelt met jouw belangen voorop en kan een ‘eenzijdig verzoekschrift’ indienen. De communicatie verloopt via je advocaat en de advocaat van je ex. In de rechtbank komen jullie tegenover elkaar te staan. Het bemoeilijkt het proces, kost meer geld en zorgt vaak voor een hoop stress.

3. Maak onderling goede afspraken

Nadat jij of je partner besloten heeft om te scheiden, kun je proberen om gezamenlijke afspraken te maken. Meestal lukt het om die in goed overleg op te stellen. Als dit samen lukt, komen jullie beiden de afspraken ook beter na.

Belangrijke zaken waar je aan moet denken:

 • de zorg en opvoeding van jullie kinderen
 • de hoogte van de partner- en kinderalimentatie
 • wie krijgt de woning
 • het pensioen
 • verdelen van jullie gezamenlijke bezittingen
 • eventueel het verdelen van schulden

Hoe meer jullie vooraf met elkaar overleggen en afstemmen, hoe minder tijd en geld het uiteindelijke proces gaat kosten.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

4. Dien het scheidingsverzoek in

In de Nederlandse wet staat dat een scheiding alleen plaats kan vinden als de relatie tussen jou en je partner zodanig verstoord is dat je niet langer samen kunt zijn. Het verzoek om echtscheiding kan alleen door een advocaat worden ingediend. Komen er kinderen bij kijken? Dan moet dit verzoek samen met een ouderschapsplan worden ingediend.

5. Scheidingspapieren tekenen

Als je samen met je ex goede afspraken hebt gemaakt, is de daadwerkelijke scheiding bij de rechtbank slechts een formaliteit. Zijn jullie het oneens over bepaalde zaken? Dan moet de rechter hierover beslissen. Je kunt hierover in hoger beroep gaan als je het hier niet mee eens bent.

Heb je het stappenplan echtscheiding doorlopen? Je bent pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter in de registers van de burgerlijke stand staat. De advocaat schrijft de echtscheiding in als de beroepstermijn van 3 maanden voorbij is. Zijn jij en je ex partner niet van plan om in hoger beroep te treden? Een akte van berusting  is een mogelijkheid om de beschikking eerder in het register te krijgen.

Wil je liever meteen hulp bij je echtscheiding?

Laat mij je helpen

Schakel dan een advocaat of mediator in die je kan bijstaan en adviseren.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan