Scheidingspapieren aanvragen en ondertekenen • Leggle

De scheidingspapieren aanvragen

Een scheiding is definitief na het tekenen van de scheidingspapieren. Het is helaas niet zo, dat je die zelf kan aanvragen en de scheiding zo hebt geregeld. Er komt meer bij kijken. Een scheiding begint met het maken van goede afspraken. Het is een groot voordeel als je nog met elkaar kan praten. Dat maakt het regelen van de scheiding een stuk eenvoudiger. Jullie maken een echtscheidingsconvenant en leggen daarin jullie afspraken vast over onder andere de boedelverdeling, financiën, schulden, pensioen en de woning. Zijn er kinderen in het spel, dan zal er ook een ouderschapsplan moeten komen.

Scheidingspapieren aanvragen

Dat kan ik voor je doen.

Je kan niet zelf de scheidingspapieren aanvragen. Dat moet via de rechtbank en kan alleen een advocaat voor je doen.

Hoe gaat een scheiding in zijn werk

Voor jullie de scheidingspapieren aanvragen, kan een scheiding al heel wat voeten in de aarde hebben. Het is dan ook verstandig direct juridische hulp in te schakelen. Je kan een scheiding namelijk niet zelf regelen. Er zijn bij een scheiding 3 opties: mediation, een gezamenlijke advocaat of allebei een eigen advocaat. Als je nog goed met elkaar kan praten heeft mediation vaak de voorkeur.

Welke scheidingspapieren heb ik nodig?

Bij een scheiding komt een boel papierwerk kijken. Je moet je scheidingspapieren aanvragen, je huwelijkscontract wordt vervangen door een echtscheidingsconvenant en je kan een bewijs van inschrijving van je echtscheiding aanvragen. Er zijn allemaal juridische eisen waar die papieren aan moeten voldoen. Een aantal papieren die bij een scheiding nodig zijn:

 • Echtscheidingsconvenant: hierin staan de afspraken die jullie vastleggen over de echtscheiding. Denk aan de verdeling van vermogen en schulden, boedelverdeling en afspraken over de woning, alimentatie en pensioen.
 • Ouderschapsplan: verplicht wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Er staan onder andere afspraken in over alimentatie, de omgangsregeling en de opvoeding en verzorging van jullie kind(eren).
 • Echtscheidingsverzoek: dit is het officiële verzoek aan de rechter om het huwelijk te ontbinden. Alleen een advocaat kan het verzoekschrift indienen.
 • Bewijs van inschrijving van de echtscheiding
 • Echtscheidingsbeschikking: dit is het document waarin de rechter jullie toestemming geeft om te scheiden onder de afgesproken voorwaarden.
 • Akte van berusting: jullie hebben beide 3 maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de echtscheidingsbeschikking. Door een akte van berusting geef je aan dat je akkoord bent en dus niet in beroep zal gaan. Hierdoor is de scheiding sneller rond.
 • Bewijs van inschrijving: de echtscheiding is pas definitief als die wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Hiervan krijg je vervolgens een bewijs van inschrijving van de echtscheiding.

Het is zaak dat al die papieren op de juiste manier worden opgesteld of aangevraagd. Daarom heb je altijd een advocaat of mediator nodig. Het concreet aanvragen van de scheidingspapieren doe je door een scheidingsverzoek in te dienen bij de rechtbank. Officieel noemen we dit dus geen scheidingspapieren, maar een verzoekschrift. Hoewel het misschien lijkt dat je zelf scheidingspapieren kan aanvragen, is dat niet zo. Scheidingspapieren aanvragen bij de rechtbank kan alleen een advocaat.

Scheidingspapieren of verzoekschrift?

Officieel heten scheidingspapieren dus een verzoekschrift. In dit verzoekschrift staan onder andere jouw gegevens, die van jouw partner en die van jullie eventuele kinderen. Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan kunnen  hier onderdeel van zijn. De afspraken die hierin staan, mogen jullie zelf bepalen. Zijn jullie het eens met de afspraken die in de scheidingspapieren staan, dan is een zitting bij de rechter vaak niet nodig. Gaat het om een eenzijdig verzoek tot echtscheiding, dan komt het meestal wel tot een zitting.

Scheidingspapieren aanvragen bij de rechtbank

Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan stel je zelf op, samen met een mediator of advocaat. Bij een eenzijdige echtscheiding doe je dat niet, maar kan je een voorstel daarvoor indienen bij de rechter. Dit doe je niet zelf. Alleen een advocaat kan het scheidingsverzoek indienen en scheidingspapieren aanvragen. Werk je met een mediator, dan zal die een advocaat vragen om dit te doen. Sommige mediators zijn ook advocaat, en anders hebben ze vaak een advocaat waarmee ze samenwerken.

Het convenant deel laten uitmaken van de echtscheidingsbeschikking

Dat kan alleen een advocaat.

Dien hiervoor een verzoekschrift in.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan