Scheiding regelen, waar begin je? • Leggle

Scheiding regelen; waar te beginnen?

Als je wilt gaan scheiden, is de eerste, logische stap om hierover te praten met je partner. Het zou kunnen dat deze het totaal niet verwacht, dus denk aan de manier waarop je dit gesprek wilt starten, op welk moment en op welke plek. Maak duidelijk dat je hier lang over hebt nagedacht en geef je partner de kans om vragen te stellen.

Het is goed mogelijk dat deze verdrietig of boos wordt en tijd nodig heeft om dit te verwerken. Het is het beste om uiteindelijk samen te besluiten dat jullie een punt willen zetten achter je relatie en goed uit elkaar willen gaan. Dit scheelt veel pijn, tijd en kosten tijdens het regelen van alles omtrent de scheiding. Lukt dit niet? Het inschakelen van een advocaat of mediator is de eerste belangrijke stap.

Zelf echtscheiding regelen

Het eerste dat in je opkomt als je definitief wilt scheiden is: wat moet ik regelen? Na het vertellen aan je partner en nadat jullie tot een besluit gekomen zijn is het verstandig om het aan de rest van het gezin en de familie te vertellen. Vertel het eerst aan de kinderen en daarna pas aan familie en vrienden. Het kan enorm pijnlijk voor de kinderen zijn als zij dit eerder via familie horen dan van de ouders zelf. Zeg hierbij dat er geen partij gekozen hoeft te worden en dat jullie beiden achter de keuze  staan.

Je moet rekening houden met:

 1. de procedure van de echtscheiding
 2. de partner- en kinderalimentatie
 3. de echtscheidingsadvocaat
 4. de zaken rondom de kinderen
 5. de inboedel
 6. de woning
 7. en de kosten

Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is de verdeling ook een punt waarover nagedacht moet worden. Wie krijgt welk deel, welke bezittingen zijn van emotionele waarde en wie heeft er het meest recht op? Zijn er schulden, aandelen of spaarrekeningen die verdeeld moeten worden? Een mediator kan helpen bij het opmaken van de balans.

Verzoek tot echtscheiding regelen

Bij het verzoek aan de rechtbank om te scheiden, moet je de volgende zaken goed op orde hebben in een echtscheidingsconvenant:

 1. het ouderschapsplan
 2. de verdeling van de boedel
 3. afspraken over partner- en kinderalimentatie
 4. andere afspraken die jullie hebben gemaakt

Jullie moeten dit document beiden ondertekend hebben. Precies weten hoe je scheiding verloopt? Lees dan het Stappenplan scheiding voor een uitgebreidere uitleg per stap.
Liever direct hulp bij je echtscheiding? Schakel een advocaat of mediator die gespecialiseerd is in Familierecht. Deze kan je bijstaan en adviseren.

Scheiding regelen?

Eerst een mediator

Scheidingsmediation helpt om er samen snel en op een prettige manier uit te komen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan