Scheiden zonder advocaat, hoe doe je dat? ∙ Leggle

Bij een scheiding moet veel geregeld worden

Er moet een echtscheidingsconvenant komen, waarin jullie afspraken maken over onder andere de boedelverdeling, alimentatie, woning en het pensioen. Het opstellen van zo’n convenant is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je zeker dat je op één lijn zit wat betreft de afspraken. Heb je een koopwoning? Dan zal de bank bijna altijd eisen dat jullie een convenant opstellen. En als er kinderen in het spel zijn, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin staat bijvoorbeeld of je kiest voor co oduerschap of een omgangsregeling.

Alleen maar haat?

Ik sta aan jouw kant.

Dan heb je beide een eigen advocaat nodig. Als jullie lijnrecht tegenover elkaar staan, is dat vaak de enige mogelijkheid.

Wanneer kan je scheiden zonder advocaat?

Jullie willen snel scheiden zonder advocaat. Omdat het goedkoper is, sneller gaat of minder ‘gedoe’ is. Scheiden zonder advocaat kan alleen, als je nog goed met elkaar kan praten. Sta je lijnrecht tegenover elkaar, dan heb je eigenlijk altijd een eigen advocaat nodig. Wie nog met elkaar kan praten, kan ook samen één advocaat inhuren, of kiezen voor mediation.

Ben je niet getrouwd? Dan kan je altijd scheiden zonder advocaat, mediator of rechter. Het maakt dan niet uit of je een samenlevingscontract hebt of niet. Wie wel getrouwd is, kan niet zonder advocaat scheiden. Uiteindelijk heb je altijd een advocaat nodig om het scheidingsverzoek in te dienen bij de rechter. Het maken van afspraken kan wel zonder advocaat. Doe dit bijvoorbeeld samen met een mediator. Die weet namelijk wat de juridische regels zijn, werkt vanuit jullie gezamenlijke belang en zorgt ervoor dat jullie afspraken goed worden vastgelegd. Doe je de scheiding zonder advocaat en zonder mediator, dan is de kans groot dat je hier later problemen door krijgt. Uiteindelijk kost het dan alleen maar meer geld, tijd en energie.

Scheiden zonder advocaat, maar met een mediator

Jullie willen scheiden zonder advocaat. Als je nog goed met elkaar kan praten, is mediation vaak de beste optie. Een mediator helpt, om samen op een prettige manier de scheiding te regelen. Hij kiest geen kant, maar is er om samen afspraken te maken waar je beiden blij mee bent. Het is een neutrale derde die helpt bij de afwikkeling van jullie scheiding.

Als jullie het eenmaal eens zijn over de afspraken, stelt de mediator het convenant en ouderschapsplan voor jullie op. Het is niet verplicht om een mediator in te schakelen, maar het kan wel zorgen dat jullie scheiding soepeler verloopt en jullie later niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. De meeste mediators hebben contact met een advocaat die vervolgens het scheidingsverzoek kan indienen bij de rechter. Je hoeft dus niet zelf alsnog een advocaat te zoeken wanneer je kiest voor mediation.

Samen overleggen

Laten we samen om de tafel gaan.

Mediation is een goede manier om samen de scheiding te regelen. De kosten zijn lager, en je kan ze samen delen. Ook blijft jullie relatie een stuk prettiger, omdat je in overleg en samen afspraken maakt.

Een echtscheiding zonder advocaat of rechter kan niet

Je bent getrouwd. Het is dan onmogelijk om te scheiden zonder advocaat of rechter. Uiteindelijk moet het scheidingsverzoek altijd door de rechter worden goedgekeurd. Alleen hij kan de echtscheidingsbeschikking afgeven. En een advocaat is de enige die dit verzoek bij de rechter kan indienen.

Voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan hoef je niet verplicht een advocaat in te huren. Maar omdat een echtscheiding ingewikkeld is, doe je er verstandig aan om wél een advocaat of mediator in te schakelen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan