Scheiden van tafel en bed: nadelen en voordelen ∙ Leggle

Wat is scheiden van tafel en bed

Veel mensen denken dat ze zijn gescheiden van tafel en bed als ze apart gaan wonen. Dat is niet zo. Officieel ben je pas gescheiden van tafel en bed, na een verplichte gang naar de rechter.

Scheiden van tafel en bed betekent dat je apart van elkaar leeft maar niet daadwerkelijk gaat scheiden. Jullie blijven dus getrouwd, maar delen geen tafel en bed meer. Voor sommige mensen is hun geloofsovertuiging een reden om te kiezen voor deze manier van scheiden. Of er zijn praktische redenen: bijvoorbeeld als de financiële situatie het niet toelaat of als samenwonen niet meer mogelijk is.

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt die bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen moet dan verdeeld worden. Na een scheiding van tafel en bed, heb je dus beiden een eigen vermogen, inkomen en schulden.

Proefscheiding: iets anders dan een scheiding van tafel en bed

Veel mensen denken dat een scheiding van tafel en bed hetzelfde is als een proefscheiding. Dat hebben ze fout. Een scheiding van tafel en bed, gaat via de rechter en lijkt veel op een echte scheiding: je hebt er een advocaat voor nodig en bezittingen en vermogen worden gescheiden. Bij een proefscheiding is dat allemaal niet nodig. Een van de partners gaat hierbij (tijdelijk) ergens anders wonen, maar voor de rest verandert er niets.

Scheiden van tafel en bed voordelen

Bij een scheiding van tafel en bed ga je uit elkaar, maar blijf je volgens de wet getrouwd. Als je uit elkaar wil gaan, maar het nog wel met elkaar kan vinden, kan scheiden van tafel en bed een optie zijn. Je woont dan wel apart, maar gaat nog niet definitief uit elkaar. Er zijn scheiden van tafel en bed nadelen en voordelen. Enkele voordelen van deze bijzondere manier van scheiden;

 • Na de scheiding van tafel en bed zijn jullie bezittingen, vermogen, woning, pensioen en verzekeringen niet meer gemeenschappelijk.
 • Financieel gezien ben je niet meer verantwoordelijk voor schulden die door je ex worden aangegaan na de scheiding van tafel en bed.
 • Het grote verschil met een gewone echtscheiding, is dat de onderlinge onderhoudsplicht blijft bestaan.
 • Als je financiële situatie het niet toelaat om te scheiden, is een scheiding van tafel en bed soms een goede oplossing. Dit komt niet vaak meer voor, want je kan tegenwoordig ook apart gaan leven als je nog getrouwd bent.
 • Heb je samen kinderen? Dan blijft het gezamenlijk gezag Dat is bij een gewone scheiding overigens ook zo. Jullie zullen verplicht een omgangsregeling en ouderschapsplan moeten opstellen.
 • Opgebouwd ouderdomspensioen kan al worden verdeeld, ondanks dat jullie volgens de wet nog getrouwd zijn.
 • De opbouw van het nabestaandenpensioen kan nog gewoon doorgaan.
 • Je kan makkelijker besluiten om weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed ongedaan maken. Dit kan gebeuren door de verzoening in te laten schrijven in het huwelijksgoederenregister.

Scheiden van tafel en bed lijkt dus een mooie tussenoplossing. Maar is dat eigenlijk wel zo? Er zitten wat haken en ogen aan. Overleggen met een jurist is daarom verstandig.

Wel of niet uit elkaar?

Wat betekent dit voor mij

En jurist gespecialiseerd is echtscheidingen kan precies vertellen wat de voor- en nadelen zijn van een scheiding van tafel en bed.

Scheiden van tafel en bed nadelen

Er zijn ook nadelen aan het scheiden van tafel en bed. Een van de grootste nadelen is dat je niet met iemand anders kan trouwen of een geregistreerd partnerschap kan aangaan. De financiële nadelen verschillen per situatie, dus daar kan je het best een jurist naar laten kijken. Een aantal nadelen van scheiden van tafel en bed:

 • Het is lastig om een nieuw leven op te bouwen, als je verbonden blijft met je ex.
 • Je blijft bij een scheiding van tafel en bed voor de wet getrouwd. Je kan daardoor niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.
 • De kosten van een scheiding van tafel en bed zijn hetzelfde als bij een gewone scheiding. Wil je uiteindelijk alsnog een echtscheiding, dan zal je daar ook weer kosten voor moeten maken.
 • Als je geen fiscaal partner meer bent, kan je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten niet langer onderling verdelen.
 • Wil je eenzijdig definitief scheiden, dan zal je daar drie jaar mee moeten wachten. Je zal dus ook drie jaar moeten wachten voor je met een nieuwe partner kan trouwen.
 • Je kan niet beiden een eigen huis kopen en de betaalde hypotheekrente aftrekken. Fiscale partners kunnen namelijk maar één woning aanhouden waarvan ze de hypotheekrente kunnen aftrekken.
 • Woon je apart, maar blijf je op hetzelfde adres ingeschreven? Dan ziet de belastingdienst jullie nog als fiscaal partner en blijf je toeslagen samen ontvangen.

Er zitten dus nogal wat nadelen aan een scheiding van tafel en bed. Omdat je tegenwoordig niet meer verplicht bent om bij elkaar te wonen als je getrouwd bent, is een belangrijke reden weggevallen. Je kunt immers ook gewoon tijdelijk een andere woning huren als je nog getrouwd bent.

Wil je de vermogens scheiden? Bijvoorbeeld vanwege het starten van een eigen bedrijf of een grote erfenis, dan kan je alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen. Dat is een eenvoudigere oplossing, dan een scheiding van tafel en bed.

Procedure scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed is geen officiële scheiding, maar de procedure is bijna hetzelfde als een echtscheidingsprocedure. Je hebt dus ook een advocaat nodig en moet naar de rechter. Daarnaast zullen er afspraken gemaakt moeten worden over het verdelen van bezit, vermogen, alimentatie en het ouderschapsplan. Onderschat dit niet. Ondanks dat jullie voor de wet nog getrouwd blijven, zal het proces hetzelfde zijn als bij een echtscheiding.

Wat is de volgende stap. Na een scheiding van tafel en bed zijn er drie opties: verzoeking, huwelijkse voorwaarden opstellen of jullie kunnen alsnog een echtscheiding aanvragen.

Wat is de beste optie?

Dat kan ik je vertellen.

Je zit te denken aan een scheiding van tafel en bed. Vaak zijn er betere manieren om de zaken te regelen, zoals tijdelijk ergens anders wonen of huwelijkse voorwaarden opstellen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan