Scheiden met schulden, wie is aansprakelijk? • Leggle

Scheiden met schulden: wie is aansprakelijk?

Wie gaat scheiden moet ook de schulden en leningen verdelen. Of jij aansprakelijk voor die schulden bent, hangt af van de manier waarop jullie zijn getrouwd. Bij een huwelijk op basis van gemeenschap van goederen, zijn beide partners verantwoordelijk voor alle gemaakte schulden en leningen. Het komt er dan vaak op neer, dat degene met het hoogste inkomen de schulden moet gaan afbetalen. Het is als je gaat scheiden dus extra belangrijk om te controleren wat jouw positie is. Een jurist kan je dit vertellen.

Ben je getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden? Dan gelden er andere regels. De afspraken die jullie hebben gemaakt, kan je opzoeken in jullie huwelijksakte. In principe ben je niet samen verantwoordelijk voor schulden, tenzij het op jullie beide namen staat. Een voorbeeld van een schuld waar je beiden voor verantwoordelijk bent, is jullie hypotheek. De andere zaken zijn vaak gescheiden. Uit elkaar gaan met een koophuis is daarom iets ingewikkelder. Ook voor andere schulden en leningen die op beide namen staan zijn, blijven jullie na een scheiding allebei verantwoordelijk.

Convenant opstellen

Ik kan dit voor je doen.

Stel bij een scheiding een echtscheidingsconvenant op. Daarin zet je onder andere de afspraken over schulden. Dit gaat ook over creditcardschulden of koop op afbetaling bij Bol.com (of andere internetwinkels).

Ik wil scheiden maar heb schulden

Bij een scheiding moet er altijd gesproken worden over de verdeling van de financiën. Vaak is dat al ingewikkeld genoeg. Je moet het hebben over de verdeling van de hypotheek, pensioen en inboedel. Maar wat als je gaat scheiden met schulden? Dat maakt het nog lastiger. Wie in gemeenschap van goederen is getrouwd, is hoofdelijk aansprakelijk. Het maakt niet uit wie van jullie de schulden heeft gemaakt. Als je partner een auto op afbetaling heeft gekocht, ben jij hier ook voor aansprakelijk. Ook al heb jij nog nooit in die auto gereden. Wat veel mensen niet weten, is dat ook schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt, over jullie beiden worden verdeeld. Een oude schuld van jouw ex partner, kan dus ineens ook op jouw bord komen als je uit elkaar gaat. En andersom.

Scheiden met schulden

Jullie gaan scheiden, maar er zijn schulden in het spel. Dat maakt de onderhandelingen een stuk ingewikkelder. Zeker als het gaat om schulden die je ex voorafgaand aan het huwelijk had gemaakt. Of schulden die je partner heeft gemaakt, terwijl jij daar niets van wist. Pas als jullie gaan scheiden, kom jij erachter dat er torenhoge schulden zijn. En jij draait daar straks voor op.

Dat kan heel oneerlijk voelen en het is dan ook belangrijk om juridische hulp in te schakelen. Probeer altijd eerst met je partner te overleggen. Misschien is je ex bereid om de eigen gemaakte schulden op zich te nemen. Bij dit soort gesprekken, is het verstandig om een mediator in te huren. Die begeleidt het gesprek en helpt jullie om er samen uit te komen. Het is onmogelijk om onder een schuld uit te komen, dus jullie zullen toch een oplossing moeten zoeken.

Probeer ruzie te voorkomen. Wordt het hard tegen hard, dan kom je er vaak  slechter uit. Een gezamenlijke oplossing heeft de voorkeur. Valt er echt niet met je ex te praten? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk een goede advocaat in te schakelen.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Niet kunnen scheiden door schulden

Jij wilt scheiden, maar je ex heeft hoge schulden. Jij wil daar niet voor opdraaien en durft dus niet te scheiden. Weet dat alleen je vermogen dat je tijdens je huwelijk hebt vergaard, aangesproken kan worden voor de schulden. Had je al een vermogen (bijvoorbeeld een erfenis) voor het huwelijk, dan is dit bedrag veilig van schuldeisers. Toch blijf je wel verantwoordelijk voor de schulden van je ex. Als je niet kan scheiden door schulden, is een scheiding van tafel en bed soms een oplossing. Het is in ieder geval zaak om juridisch advies in te winnen. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe je ervoor staat en wat je mogelijkheden zijn.

Scheiden en schulden op me nemen

Kan je, als je gaat scheiden, de schulden op je nemen? Bijvoorbeeld omdat jij de schulden hebt gemaakt, en je jouw ex daar niet mee wil opzadelen? Jullie kunnen hier zelf afspraken over maken in het echtscheidingsconvenant. Maar de schuldeisers moeten wel akkoord gaan met de bedachte verdeling van de schulden. Doen ze dat, dan kan je ex ontslagen worden van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de schuld. Heb jij een te laag inkomen, dan bestaat de kans dat ze er niet mee akkoord gaan.

In een enkel geval kan één van de partners de volledige schuld op zich nemen. Toch is er nog steeds het risico dat wanneer je partner de schulden niet betaalt, de schuldeisers alsnog bij jou aankloppen. Zij hebben namelijk niets te maken met afspraken in jullie convenant. Je blijft beide aansprakelijk. Wel kun je in dit geval de schulden achteraf weer verhalen op je ex.

Aansprakelijkheid schulden ex partner

Wie in gemeenschap van goederen is getrouwd, blijft dus altijd aansprakelijk voor schulden van de ex partner. Ook al besluiten jullie dat je ex de schulden op zich neemt. Wanneer hij die niet kan betalen, kunnen de schuldeisers bij jou aankloppen. De enige manier om niet meer aansprakelijk te zijn, is als de schuldeiser daarmee instemt.

Voorlopige voorziening

De hoogte van de schuld wordt bepaald op de dag van de ontbinding van het huwelijk. Heb je vandaag besloten dat je gaat scheiden, dan kan het nog wel even duren voor de scheiding er echt doorheen is. Wil je niet voor schulden opdraaien die je partner nog gaat maken? Dan kan je de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Hij neemt dan vast een voorlopige beslissing over de boedelverdeling.

Voorkom hogere schulden

Laat mij de voorlopige voorziening voor je regelen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

  • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
  • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
  • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
  • Probeer emoties en zaken te scheiden
  • Regel zoveel mogelijk in overleg
  • Zet het belang van je kinderen bovenaan