Scheiden met hypotheek, dit moet je weten ∙ Leggle

Jullie zijn samen eigenaar

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en ga je scheiden ? Dan ben je beiden eigenaar van het huis. Eén van jullie zal de hypotheek dus moeten verkopen aan de ander. Daar heb je waarschijnlijk een nieuwe hypotheek voor nodig. Er zijn twee mogelijkheden:

 • De woning wordt verkocht en de hypotheek afgelost
 • Eén van beiden blijft in het huis wonen

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan kunnen er andere afspraken gelden. De verdeling kun je terugvinden in jullie voorwaarden.

Wat gebeurt er met de hypotheek na scheiding?

Uit elkaar gaan met een koophuis is niet zo eenvoudig. De eerste vraag is wie er in het huis blijft wonen na de scheiding. Als de kinderen bij de moeder gaan wonen, is het vaak logisch dat zij het huis overneemt. De kinderen kunnen dan in hetzelfde huis blijven wonen. Het is dan wel zaak dat degene die in het huis blijft wonen de hypotheek kan betalen. Als geen van beiden dit alleen kan ophoesten, dan is verkoop vaak de enige mogelijkheid.

Neem geen overhaaste stappen

Laat mij de financiën in kaart brengen

Bij een scheiding komt al genoeg kijken. Een jurist kan jou helpen om de juiste beslissingen te nemen.

Hypotheek overnemen na scheiding

Vaak is het zo dat bij een scheiding één van beide partners in de woning blijft wonen. In het ideale geval neem je dan de hypotheek over van je ex. Door het uitkopen van je ex komt de volledige hypotheek op jouw naam te staan. Dat kan niet zomaar, de hypotheekverstrekker moet hiermee akkoord gaan.

De bank moet één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Vaak beoordeelt de bank het overnemen van de hypotheek bij scheiding hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

 • Er wordt gekeken naar het inkomen van degene die in het huis blijft wonen en de waarde van het huis.
 • Er wordt gekeken of de achterblijver alle lasten in zijn eentje kan betalen.

De eisen zijn dus streng bij het overnemen of uitkopen van een hypotheek na scheiding. Weet wel dat de bank mag afwijken van de normen bij een scheiding. Wijs ze hier ook op. Is het overnemen van de hypotheek niet mogelijk, dan zijn er ook andere opties. Je ex blijft bijvoorbeeld in het huis wonen met de kinderen terwijl de hypotheek op jullie beide namen staat.

Wat is verstandig?

Laat mij je adviseren.

Vraag altijd een advocaat om advies in dit soort situaties. Je wilt niet dat jij straks in de financiële problemen komt doordat je verkeerde keuzes maakt tijdens je scheiding.

Scheiden met een hypotheek van voor 2013

Je bezit samen met je (ex) partner een huis met een hypotheek van vóór 2013. Dan kan het nog ingewikkelder worden. Tot 2013 kon je namelijk veel meer lenen; soms wel tot 130% van de waarde van de woning. Daardoor is het vaak onmogelijk om alleen in de woning te blijven.

De woning verkopen

Blijft geen van beiden in de woning wonen? Dan kunnen jullie het huis verkopen. Na de verkoop wordt de hypotheek afgelost en kun je beiden een nieuwe hypotheek afsluiten. Is er overwaarde? Dan kun je die gebruiken om een nieuw huis te kopen. Er kan ook juist een restschuld zijn. Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek garantie), dan kan de NHG in sommige gevallen de restschuld kwijtschelden na een scheiding.

De regels zijn ingewikkeld

Laat mij je helpen

Daarom is het verstandig om een mediator te raadplegen bij een scheiding met hypotheek.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan