Scheiden met gemeenschap van goederen • Leggle

Wat is gemeenschap van goederen?

Elke partner heeft recht op de helft van alles. Dit kan lastig zijn bij bijvoorbeeld de gezamenlijke woning of een bedrijf. De rechter bepaalt dan wie het toegewezen krijgt. De andere partner krijgt dan de helft van de waarde in geld.

 1. Erfenis met uitsluitingsclausule. Als degene die overleden is besloten heeft dat bepaalde goederen voor jou zijn, vallen deze buiten de regel.
 2. Goederen en schulden waar je aan verbonden bent. Een voorbeeld hiervan is smartengeld; een vergoeding van immateriële schade. Dit biedt compensatie voor leed, zoals (geestelijke) pijn door een ongeval.
 3. Je pensioen valt ook buiten de gemeenschap van goederen. Scheiden brengt wel een bepaalde verdeling van pensioenrechten met zich mee. Als de ene partner niet gewerkt heeft tijdens het huwelijk en de ander wel, heeft één partner dus totaal geen pensioen opgebouwd. De wet verevening pensioenrechten zorgt ervoor dat deze partner recht heeft op de helft van dit pensioen. Je moet dan wel zelf actie ondernemen en binnen twee jaar na de scheiding de pensioenuitvoerder melden dat je aanspraak maakt op de helft van het pensioen van je ex-partner. Er is hier een speciaal formulier voor.

Scheiden met gemeenschap van goederen

Het is aan te raden om een bemiddelaar te hebben bij het verdelen van jullie inboedel. Het kan een heel emotionele situatie zijn om bepaalde bezittingen te moeten verdelen. Hier moeten samen goede afspraken over worden gemaakt om gezeur in de toekomst te voorkomen. Wanneer je nu alles goed geregeld hebt, ben je daarna van alle discussie af. Een expert op dit gebied kan je hierbij helpen.

In de meeste situaties zullen de volgende 3 goederen en schulden verdeeld moeten worden:

 1. het roerend goed; denk aan alles dat niet vastzit aan de woning. Dus bijvoorbeeld jullie huisdier(en), de televisie, schilderijen, keukengerei en de auto
 2. het huis; de woning kan worden verkocht of met hypothecaire schuld aan je ex-partner worden gegeven
 3. geld; spaargeld, verzekeringen, schulden, aandelen en lijfrenten

Bepaal de waarde van elk item en maak hier een overzichtelijke lijst van. Mocht de prijs niet duidelijk zijn, bekijk dan de prijs van een vergelijkbaar (tweedehands) product als voorbeeld. Alle bovengenoemde zaken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant waar de verdeling duidelijk in staat.  De rechter moet dit document goedkeuren. Hierna worden de spullen definitief verdeeld.

Voorkom fouten

Laat mij je helpen

Vinden jullie het lastig om de balans op te maken of om bepaalde spullen te verdelen? Een mediator kan wellicht helpen de situatie wat gemakkelijker te laten verlopen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

leggle-Illustratie-man

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo helpen wij jou:

Ruzie met je buren over een erfdienst? De regels zijn ingewikkeld en iedere situatie is anders. Wil je weten wat je rechten zijn? Vraag een jurist om hulp. Jouw burenrecht jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan