Samenlevingscontract ontbinden: regel het direct! • Leggle

Uit elkaar gaan met samenlevingscontract

Jullie willen niet langer samenwonen en de officiële samenlevingsovereenkomst beëindigen. Gelukkig is het vaak simpel om uit elkaar te gaan met een samenlevingscontract. Voor het ontbinden van een samenlevingscontract  hoef je niet naar de rechtbank. Een advocaat is dan ook niet nodig. In het contract zelf staat hoe je de samenleving precies kunt ontbinden.

Staking van samenwonen?

Dat kan ik voor je regelen

Ik help je bij het stoppen van een samenlevingscontract inclusief eventuele andere zaken zoals een ouderschapsplan of boedelverdeling.

Het samenlevingscontract ontbinden

Het wordt ietwat lastiger om je samenlevingscontract te ontbinden wanneer er kinderen, een huur- of een koopwoning bij betrokken zijn. Er is geen wet hoe koppels dit zouden moeten regelen. Bij kinderen moet sinds 2009 wél een ouderschapsplan worden opgesteld. Bij een huurwoning zal geregeld moeten worden wie er in het huis zal blijven. Bij een koopwoning worden de bezittingen in dit soort situaties verdeeld. Er zijn meer situaties waarin het ontbinden van een samenlevingscontract iets meer voeten in de aarde heeft:

 • Hebben jullie samen een vermogen?
 • Samen een lening afgesloten?
 • Elkaar aangemeld voor een pensioen?

Jullie vermogen en schuld zullen eerlijk moeten worden verdeeld. Breng ook zaken als de bank en de verzekering op de hoogte van de scheiding.

Wel verstandig

Voorkom discussies in de toekomst

Het is niet vereist maar wel verstandig om een onafhankelijke deskundige in te zetten die kan helpen bij het maken van financiële afspraken.

Er is een officiële brief nodig

Om een samenlevingsovereenkomst te beëindigen, is een formele brief op zich voldoende. Sterker nog, in de meeste samenlevingscontracten staat dat als je niet meer samenwoont, het contract is beëindigd. Juridisch gezien is dat meestal niet voldoende. Je zult zaken moeten regelen, zoals de verdeling van de boedel en een beëindigingsovereenkomst opstellen. In een beëindigingsovereenkomst worden alle zaken geregeld, net als bij een echtscheiding in het echtscheidingsconvenant.

Je kunt het beste een brief maken waarin je vaststelt wanneer de samenleving is beëindigd. Dat is van belang voor eventuele inkomsten en schulden die na die datum zijn gemaakt. Juist de “grijze” periode waarin niet duidelijk is of je nu wel of niet samen een huishouding hebt, kan conflicten opleveren.

Brief ontbinden samenlevingscontract

. Het is niet moeilijk om een brief voor het ontbinden van een samenlevingscontract  op te stellen. Dit is wat er zoal in zo’n brief moet staan:

 1. De precieze datum dat jullie samenleven is beëindigd
 2. Voorstel wie er in het huis blijft wonen
 3. Voorstel van het verdelen van overige zaken (auto, spullen etc.)

Wil je een correcte brief opstellen om je samenlevingscontract te ontbinden? Laat dit door een deskundige doen en voorkom achteraf weer in discussie te moeten treden. Het is raadzaam een kopie van de brief te bewaren voor de notaris.

Wat zijn de kosten van het ontbinden van een samenlevingscontract?

De kosten van het ontbinden van een samenlevingscontract houdt je geheel in eigen hand. Het is voldoende om je (ex) partner een aangetekende brief te sturen waarop alle informatie staat. Zijn er (minderjarige) kinderen, een huur- of koopwoning in het spel? Dan is het aan te bevelen om een jurist in te schakelen die jullie financiën kan bekijken en op een eerlijke manier kan verdelen.

Voorkom discussies in de toekomst

Je kunt het beste kiezen voor een jurist die jullie beiden tegelijk helpt. Dat voorkomt onnodige conflicten. Als je beide een eigen jurist in de hand neemt, dan verhardt de situatie vaak. Dat jaagt naast de kosten van de procedure ook de nodige stress op.

 

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan