Referteverklaring bij echtscheiding indienen • Leggle

Wat is een referteverklaring?

Een akte van referte (referteverklaring) is een conclusie dat je geen bezwaren hebt tegen het verzoekschrift tot echtscheiding. Het proces is na het tekenen van deze verklaring inhoudelijk zo goed als afgerond. De rechter mag dan het oordeel uitvoeren zonder dat de ondertekende partij zich nog kan verweren. De vordering staat vast en kan niet meer door een (goed) argument worden verminderd of afgewezen. Je legt jouw lot dus in handen van de rechter.

Akte van referte indienen

Laat mij dit voor je doen

Je hebt een advocaat nodig om de scheidingspapieren te controleren en de referteverklaring voor je in te dienen.

 

Waarom een referteverklaring indienen bij een echtscheiding?

Een referteverklaring dien je in als je geen bezwaar hebt tegen de echtscheiding en de eisen in het verzoekschrift. Ben je het eens met alle eisen in het verzoekschrift tot echtscheiding? Dan zijn er twee opties:

 1. Je ondertekent een referteverklaring. Dit houdt in dat je het verzoekschrift volledig begrijpt en je er geen problemen mee hebt als de rechter het verzoek inwilligt. De echtscheiding kan dan worden uitgesproken.
 2. Je doet niets. Het gezegde zwijgen is toestemmen is van kracht in deze situatie. Tenzij de rechtbank van mening is dat er iets niet klopt. Dat kan zo zijn als iets in het ouderschapsplan staat dat niet klopt of andere voorwaarden niet worden nageleefd. Er volgt dan een zitting waarin dit wordt besproken.

Referteverklaring indienen

Wil je een referteverklaring indienen? Dan is het handig om te weten hoe die er ongeveer uitziet. Een voorbeeld van wat er ongeveer in komt te staan:

 • De ondergetekende verklaart kennis te hebben genomen van het verzoekschrift waarin het volgende wordt verzocht: …
 • Ondergetekende geeft aan dat deze zich niet verzet tegen het gevraagde.
 • Ondergetekende weet dat hij/zij het recht heeft zich gedurende (ten minste) 4 weken na ontvangst van het verzoekschrift te bezinnen op de vraag of hij/zij verweer zal voeren.
 • Ondergetekende zal geen verweer voeren en heeft er geen bezwaar tegen dat de rechtbank reeds voor afloop van vermelde verweertermijn beslist op het genoemde verzoekschrift.
 • Ondergetekende machtigt ………… om deze verklaring over te leggen aan de rechtbank.
 • Ondergetekende ………… verklaart hierbij het hiervoor genoemde verzoek besproken te hebben met de ondertekenaar van deze referteverklaring voordat deze gemelde verklaring heeft ondertekend, terwijl ondergetekende heeft geconstateerd dat bovenstaande handtekening afkomstig is van degene die de betreffende verklaring aflegt.
 • Handtekening advocaat.

Bij twijfel over bepaalde uitspraken in de referteverklaring kun je altijd het advies van een advocaat vragen die gespecialiseerd is in echtscheiding. Maak geen overhaaste beslissingen. Laat de scheidingspapieren altijd controleren door een advocaat of mediator.

Advies nodig?

Ik kan je helpen

Een echtscheiding is ingewikkeld en je moet er nooit zomaar voor tekenen. Vraag advies aan een advocaat. Je hoeft bij mij niet bang te zijn voor een hoog uurtarief.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

wat te doen bij echtscheiding

Wat te doen bij echtscheiding

 • Stuur een brief waarin je duidelijk meldt vanaf welke datum de samenleving volgens jou is beëindigd.
 • Probeer emoties en zakelijke onderwerpen te scheiden.
 • Heb je kinderen, houd ze buiten jullie conflict.
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te regelen in overleg, dat scheelt je behoorlijk in de kosten.

Zo werken wij voor jou:

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Als je een probleem hebt op het gebied van echtscheiding, dan helpen we je snel aan een jurist of advocaat. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij echtscheiding
 • Probeer emoties en zaken te scheiden
 • Regel zoveel mogelijk in overleg
 • Zet het belang van je kinderen bovenaan