Partneralimentatie: wat als ex vrouw niet wil werken? • Leggle

Berekening partneralimentatie

Om de partneralimentatie te berekenen, heb je diverse gegevens nodig. De belangrijkste is het inkomen van jezelf en je ex partner. Het bedrag mogen jullie zelf bepalen, met of zonder hulp van een mediator. Zo kom je tot een regeling waar jullie beiden tevreden mee zijn. Bij het berekenen van de partneralimentatie is het volgende van belang:

 • Je maandelijkse bruto arbeidsinkomen.
 • Het maandelijkse bruto arbeidsinkomen van je ex partner.
 • Ben je gescheiden met een koopwoning?
 • Heeft je ex partner een woning gekocht?
 • De maandverplichting van je schulden.
 • De maandverplichting van de schulden van je ex partner.
 • Gezamenlijke kinderen.

Met de rekentool partneralimentatie kan je zelf ongeveer de hoogte van de partneralimentatie berekenen. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, bepaalt de rechter het bedrag. Door indexering van de alimentatie wordt deze jaarlijks aangepast.

Inspanningsverplichting bij partneralimentatie

Een vraag die bij veel alimentatiebetalers opkomt is: is het verplicht dat je vrouw zich in gaat spannen om een baan (of méér werk) te vinden? Bij het recht op partneralimentatie gaat men ervan uit, dat je er alles aan doet om jezelf te kunnen voorzien. Er is een inspanningsverplichting. Wat inhoudt dat je geacht wordt een baan te zoeken tijdens het ontvangen van partneralimentatie.

Ontvangt de vrouw partneralimentatie, maar wil ze niet werken? In sommige gevallen kan het zo zijn dat het niet mogelijk is voor je ex vrouw om (meer) werk te doen. Dit kan komen doordat je vrouw de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen of doordat zij niet voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd. Hierdoor kan het zo zijn, dat er van je ex partner niet verlangd wordt om aan de inspanningsplicht te voldoen.

Als er sprake is van partneralimentatie

Ik kan dat voor je beoordelen

Bepaal dan eerst jouw financiële plaatje en toets je draagkracht.

Partneralimentatie en vrouw wil niet werken

Een lastige situatie: je moet partneralimentatie betalen en je ex vrouw wil niet werken. Terwijl ze dat wel kan! Het hangt af van de inkomens en draagkracht van beide partners, hoe hoog de partneralimentatie is en wie die moet betalen. Als de inkomens niet veel schelen en (bijvoorbeeld) de man, na aftrek van belasting en de vaste lasten, weinig geld overhoudt, is dat een goede reden om geen partneralimentatie (meer) te hoeven betalen. De vrouw heeft hier dan geen recht op.

Een rechter kijkt neutraal naar het bedrag dat de vrouw in feite nodig heeft om te kunnen leven zoals in het huwelijk werd gedaan. Ook kijkt hij naar hoeveel de man qua draagkracht kan betalen. Tot slot zal de rechter beoordelen of de vrouw extra kan gaan werken om zichzelf te kunnen onderhouden. Als dat zo is, kan hij bepalen dat er minder partneralimentatie betaalt moet worden.

Stop met te veel betalen

Ik kan je vertellen wat jouw rechten zijn

Als jij vindt dat de hoogte van de partneralimentatie niet meer redelijk is, schakel dan een advocaat in.

Opmerking: in bovenstaand voorbeeld is de man degene die meer verdiend dan de vrouw, waardoor de laatstgenoemde partneralimentatie ontvangt. Dit komt nog steeds het meeste voor. Uiteraard kunnen de rollen ook omgedraaid zijn; de ex vrouw verdiende meer en moet partneralimentatie betalen aan de ex man. Of de ene ex man moet partneralimentatie betalen aan de andere ex man.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij partneralimentatie

Hoe kan je zelf de partneralimentatie berekenen:

 • Er zijn allerlei websites waar je zelf de alimentatie kunt berekenen.
 • Houd rekening met de draagkracht van beide partners.
 • Vraag een jurist om advies om fouten te voorkomen.

Zo helpen wij jou:

Er zijn veel alimentatiegeschillen mogelijk. Misschien word je het niet eens over de hoogte van het bedrag of de alimentatieplichtige wil of kan het bedrag niet betalen. In dat geval kun je een jurist, incassobureau of advocaat inschakelen. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je bij Leggle in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij alimentatie
 • Probeer er samen uit te komen
 • Denk altijd aan het belang van het kind
 • Houd het zakelijk