Ouderschapsplan voorbeeld en model · Leggle

Waarom een ouderschapsplan?

Uit elkaar gaan is vervelend en de gemoederen kunnen soms hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken. Zo weten jullie beide waar je aan toe bent. Dat zorgt voor rust en voorkomt toekomstige ruzies. In het ouderschapsplan maken de gezaghebbende ouders afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen.

Als er sprake is van alimentatie

Ik kan dat voor je beoordelen.

Bepaal dan eerst jouw financiële plaatje en toets je draagkracht.

Een ouderschapsplan opstellen

Als je een duidelijk plan opstelt, weten beide ouders waar ze aan toe zijn. Ook voor de kinderen is dan helder wat de afspraken zijn. Dat zorgt voor rust en is in het belang van alle betrokkenen. Besteed daarom voldoende aandacht aan het opstellen van het ouderschapsplan. Formuleer afspraken duidelijk en bondig, zodat ze door iedereen beter worden nageleefd. Aan de hand van een ouderschapsplan voorbeeld kan een ouderschapsplan worden opgesteld. Twijfel je over bepaalde afspraken of kom je er niet uit? Dan is het verstandig een jurist om hulp te vragen. In een ouderschapsplan komen allerlei zaken aan bod, waaronder de omgangsregeling en de alimentatie. Denk na over alle vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden, dat kan namelijk per situatie verschillen.

Omgangsregeling, er uitkomen met jouw ex

Weet wat jouw rechten en plichten hierin zijn

Een ouderschapsplan opstellen, gaat zeker helpen. Het dwingt jullie stappen te zetten vanuit het gezamenlijke belang: de kleine.

Voorbeeld ouderschapsplan downloaden

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van ouderschapsplannen. Het ziet eruit als een schriftelijke overeenkomst, die door beide ouders wordt ondertekend. Jullie kunnen het ouderschapsplan voorbeeld aanpassen naar jullie eigen situatie. Lees het goed door, want alleen de namen invullen is niet genoeg. Het is belangrijk dat alle afspraken worden besproken en van toepassing zijn op je eigen situatie. Voor een goed ouderschapsplan voorbeeld kun je een jurist om advies vragen, deze kan dan direct helpen met het invullen ervan.

Als een scheiding onvermijdelijk is

Bepaal dan met dit handboek je positie.

Download nu gratis

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij ouderschapsplan voorbeeld

Wat staat er in een ouderschapsplan

  • Verblijfplaats. Waar gaan de kinderen wonen? Hoe ga je om met vakanties en feestdagen? Wat gebeurt er bij een verhuizing?
  • Verzorging en opvoeding. Wie haalt en wie brengt de kinderen? Hoe verdeel je de tijd tussen beide ouders?
  • Schoolkeuze. Wie maakt de keuze voor het type school? Wat spreek je af over het delen van rapportcijfers? Bezoeken jullie samen de ouderavonden en bijeenkomsten?
  • Medische aangelegenheden. Wie neemt de medische beslissingen? Wie betaalt de ziektekosten?
  • Geldzaken. Hoeveel alimentatie wordt er betaald? Hoe verdeel je de alledaagse kosten? Wie betaalt de studiekosten? Krijgen de kinderen zakgeld?
  • Huisregels. Waarvoor heb je toestemming nodig van de ander? Plannen jullie tussentijds overleg in? Kunnen er wijzigingen worden gemaakt?

Zo werkt Leggle

We geloven dat je met een slim platform juridische hulp bereikbaar kan maken. Tijdens een scheiding moeten tussen alle emoties door allerlei afspraken gemaakt worden. In het belang van de kinderen is het nodig dat de afspraken tussen de ouders helder zijn. Daarom is het verstandig een jurist in te schakelen voor advies bij het maken van het ouderschapsplan. Dit kan toekomstige ruzies voorkomen.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Een ouderschapsplan is nodig bij:
  • Een echtscheiding
  • Beëindiging van een geregistreerd partnerschap
  • Scheiding van tafel en bed
  • Bij beëindiging van samenwonen